24557
Pixabay
StoryEditor
Hrvatska narodna banka:

Mobitel sve više prvi izbor za elektroničke transakcije

Posljednjih godina znatno raste broj korisnika mobilnog bankarstva, kao i vrijednost platnih transakcija tim kanalom, što pokazuje da mobitel sve više postaje prvi izbor pri odabiru uređaja za iniciranje elektroničkih transakcija, zaključak je nove publikacije Hrvatske narodne banke (HNB)

Broj nacionalnih kartičnih platnih transakcija u posljednjih pet godina u Hrvatskoj se povećao za 67 posto, a vrijednost tih transakcija za 77 posto, navodi se u novoj publikaciji HNB-a "Bezgotovinske platne transakcije".

Prosječan Hrvat u novčaniku ima 2,1 platnu karticu. Istodobno, 57 posto potrošača i 52 posto poslovnih subjekata ima uslugu mobilnog bankarstva, a 44 posto potrošača i 60 posto poslovnih subjekata ima ugovorenu uslugu internetskog bankarstva, navodi se u priopćenju HNB-a, objavljenom u petak.

Broj potrošača koji se koriste uslugom mobilnog bankarstva u 2023. povećao se za 7 posto u odnosu na 2022. godinu, a broj potrošača koji se koriste uslugom internetskog bankarstva za 13 posto.

Uz porast broja korisnika mobilnog bankarstva, rasli su i broj i vrijednost platnih transakcija zadanih tim kanalom, pa je tako u 2023. broj transakcija potrošača u odnosu na 2022. godinu porastao za 13 posto, a vrijednost transakcija za 42 posto, dok je broj transakcija poslovnih subjekata mobilnim bankarstvom porastao za 36, a vrijednost transakcija za 65 posto.

Ti podaci, zajedno s podatkom da sve više potrošača, kao i poslovnih subjekata ima ugovorenu uslugu mobilnog bankarstva potvrđuje da mobitel sve više postaje prvi izbor pri odabiru uređaja za iniciranje elektroničkih transakcija.

U strukturi broja nacionalnih bezgotovinskih platnih transakcija u 2023. najveći udio (48 posto) u ukupnom broju nacionalnih bezgotovinskih platnih transakcija imaju transakcije platnim karticama i transakcije kreditnih transfera (34 posto).

Slijede ih transakcije terećenja bez naloga s udjelom od 18 posto, transakcije izvršene korištenjem usluge plaćanja računa sudjeluju s udjelom od oko 1 posto, a transakcije usluge izravnog terećenja sudjeluju s udjelom od 2 posto.

Istodobno, najveći udio u strukturi broja međunarodnih bezgotovinskih platnih transakcija imaju transakcije platnim karticama s 91 posto i transakcije izvršene korištenjem usluge kreditnog transfera s ukupnim udjelom od 9 posto.

S druge strane, u strukturi ukupne vrijednosti bezgotovinskih platnih transakcija izrazito dominantan udio i nadalje imaju transakcije izvršene korištenjem usluge kreditnog transfera.

Naime, one su u 2023. činile oko 94 posto ukupne vrijednosti svih izvršenih nacionalnih i međunarodnih bezgotovinskih platnih transakcija. (Hina)

29.06.2024., 09:47h
01. srpanj 2024 21:32