Lučka Uprava Zadar
StoryEditor
Okončan velik investicijski ciklus

Modernizirane i proširene ribarske luke Vela Lamjana i Gaženica

Lučka uprava Zadar upravo je okončala veliki investicijski ciklus ulaganja u obnovu, modernizaciju i dogradnju lučke infrastrukture i suprastrukture unutar ribarskih luka kojima upravlja. Svi projekti modernizacije i proširenja ribarskih luka kojima upravlja ova lučka uprava, sufinancirani su sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo

Ribarska luka Vela Lamjana – Faza 1 (realizacija ožujak 2019. – studeni 2020. godina)

Ulaganja su započela 2019. godine, kada su krenuli radovi na modernizaciji i proširenju ribarske luke Vela Lamjana, u Kalima (Faza 1).

U okviru ovih radova, dograđen je i saniran postojeći operativni gat, čime se operativni vez produžio za 28 metara na sjevernoj i 26 metara na južnoj strani.

U produžetku postojeće obale za prihvat ribarskih brodova, izgrađena je nova obalna trasa dužine 162 metra.

U zapadnom dijelu luke izgrađeni su dodatni operativni vezovi ukupne dužine 141 metar, a u istočnom dijelu izgrađena je nova obala za prihvat ribarskih brodova dužine 111 metara.

U samom dnu uvale, napravljena je površina namijenjena odlaganju ribarske opreme zajedno s internom prometnicom kojom je omogućen pristup vozilima.

Ukupna vrijednost modernizacije i proširenja ribarske luke Vela Lamjana, Faza 1 iznosila je 35,2 milijuna kuna odnosno 4,6 milijuna eura. 

image
Lučka Uprava Zadar
image
Lučka Uprava Zadar
image
Lučka Uprava Zadar
image
Lučka Uprava Zadar

Ribarska luka Gaženica (realizacija rujan 2020. – travanj 2022. godina)

Usporedno s okončanjem radova u ribarskoj luci Vela Lamjana, u rujnu 2020. započeli su radovi na rekonstrukciji i dogradnji postojeće ribarske luke u Gaženici, a koji su se sastojali od 3 faze:

1. faza – obala i travel lift

Izgrađen je servisni plato za podizanje i spuštanje plovila u more koji se sastoji od dva gata, oba dužine 28 metara.

2. faza – manipulativni i servisni prostor, interne prometnice, zelene površine

Radi sigurnog i nesmetanog obavljanja svih predviđenih aktivnosti u ribarskoj luci, posebna je pažnja posvećena prometnim i manipulativnim površinama, te je stoga izgrađena dvotračna prometnica, 2 manja parkirališta sa 53 parkirna mjesta za osobna vozila, parkiralište za teretna vozila i manipulativni prostor za ukrcaj i iskrcaj te površinu za pranje i krpanje mreža.

3. faza – skladište i pomoćni prostori.

Centralni dio ovog projekta je skladište s pripadajućim pomoćnim objektima. Skladište se sastoji od šest jednakih odjeljaka čija namjena je skladištenje mreža, ribarskih alata, ribarske opreme i slično. Površina skladišta iznosi 905 m2. Manji pomoćni objekt sa nekoliko prostorija izgrađen je uz sjeverni dio skladišta, a prostorije su namijenjene za odmor i boravak ribara, garderobu, sanitarije i smještaj pribora za čišćenje i održavanje.

Ukupna vrijednost modernizacije i proširenja ribarske luke Gaženica iznosila je 29,4 milijuna kuna odnosno 3,9 milijuna eura. 

image
Lučka Uprava Zadar
image
Lučka Uprava Zadar
image
Lučka Uprava Zadar

Ribarska luka Vela Lamjana – Faza 2 (realizacija prosinac 2022. – lipanj 2024. godina)

Ulaganja u ribarske luke nastavljena su daljnjom modernizacijom ribarske luke Vela Lamjana.

Naime, nakon izgradnje obalne infrastrukture (Faza 1) tijekom 2019-2020., radovi u okviru Faze 2, koji su započeli krajem 2022. godine, uključivali su izgradnju poslovne zgrade sa prostorijom za ledomat, radnog natkrivenog prostora – hala otvorenog tipa, interne prometnice te dodatnog operativnog prostora za prekrcaj i skladištenje ribe te odlaganje ribarske opreme.

Poslovna zgrada sastoji se od prizemlja i 1. kata, tlocrtne površine 300 m2 , dok je u neposrednoj blizini izgrađena hala otvorenog tipa, tlocrtne izgrađenosti 1.604 m2 i visine 9,4 m. Namjena hale je natkriveni radni prostor za obavljanje ribarskih poslova na kopnu. Radovi su okončani sadnjom zelenila različitih vrsta kojim su ovi uistinu impresivni objekti dobili i lijepu hortikulturnu kulisu.

Ukupna vrijednost modernizacije i proširenja ribarske luke Vela Lamjana, Faza 2 iznosila je 42,1 milijuna kuna odnosno 5,6 milijuna eura. 

image
Lučka Uprava Zadar
image
Lučka Uprava Zadar
image
Lučka Uprava Zadar

Svi gore navedeni radovi na izgradnji i modernizaciji ribarskih luka Vela Lamjana i Gaženica u proteklih 5 godina ukupne vrijednosti od 106,7 milijuna kuna odnosno 14,1 milijuna eura imali su za cilj, ne samo izgradnju osnovne lučke infrastrukture za potrebe ribarskih brodova, već i sve ostale prateće objekte i manipulativne površine koji omogućavaju brz i učinkovit postupak prekrcaja ribe i distribucije iste prema odredištima ili krajnjim kupcima. Skraćivanje vremena potrebnog da riba iz ulova dođe do svojih krajnjih odredišta zadržava kvalitetu same ribe te u konačnosti omogućava postizanje više konačne cijene.

Pored poboljšanja odnosno ubrzavanja distributivnih procesa reduciranjem kritičnih točaka kod iskrcaja, važnost ovih projekta ogleda se i u činjenici da je realizirana izgradnja zasebnih prostora i površina namijenjenih za razne aktivnosti ribara na kopnu poput popravka mreža, skladištenja ribarske opreme i slično.

Nakon izgradnje nove putničke luke Gaženica, te nedavne rekonstrukcije Zadarske rive, Lučka uprava Zadar u cijelosti je rekonstruirala i modernizirala obje ribarske luke kojima upravlja, svjesna važnosti koju ribarstvo kao gospodarska djelatnost ima u našoj županiji. Pomno realiziranim investicijama u ribarske luke stvorene su kvalitetne podloge ne samo za zadržavanje postojećih udjela ribara iz naše županije u ukupnom ribarstvu već i daljnjeg povećanja istih, dok će podizanje razine kvalitete opskrbnog lanca omogućiti postizanje viših cijena ribarskih proizvoda.

25.07.2024., 10:51h
07. rujan 2024 11:28