<p>MORH</p>
MORHARHIVA ZT
StoryEditor
ZAKONSKA OBAVEZA

MORH započinje redovan upis u vojnu evidenciju 2024. godine

U vojnu evidenciju uvode se muške osobe – hrvatski državljani rođeni 2006. godine i starijih godišta koji do sada nisu uvedeni u vojnu evidenciju

MORH je na svojim službenim stranicama objavio Poziv za uvođenje u vojnu evidenciju u 2024. godini.

U vojnu evidenciju uvode se muške osobe – hrvatski državljani rođeni 2006. godine i starijih godišta koji do sada nisu uvedeni u vojnu evidenciju.

Uvođenje novaka u vojnu evidenciju obvezno je sukladno Zakonu o obrani za sve muške osobe – hrvatske državljane koji u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina, a imaju prebivalište na području Republike Hrvatske.

Pojedinačni pozivi za uvođenje novaka u vojnu evidenciju dolazit će na adrese novaka tijekom ožujka i travnja 2024. godine, pozive će uputiti područni odsjeci za poslove obrane na čijem području novaci imaju prebivalište. Pozvani novaci pri dolasku na mjesto uvođenja u vojnu evidenciju predočuju službenoj osobi osobnu iskaznicu ili domovnicu i OIB.

Eventualnu spriječenost svi pozvani trebaju opravdati područnom odsjeku za poslove obrane osobno ili putem roditelja ili članova uže obitelji.

Novaci starijih godišta koji do sada nisu uvedeni u vojnu evidenciju, mogu se i bez poziva, javiti u područni odsjek za poslove obrane prema mjestu prebivališta i izvršiti uvođenje.

Hrvatski državljani koji borave u inozemstvu uvođenje u vojnu evidenciju mogu provesti putem diplomatske misije ili konzularnog ureda Republike Hrvatske u državi u kojoj borave.

Napominjemo, uvođenje novaka u vojnu evidenciju zakonska je obveza koja se provodi svake godine osobnim dolaskom novaka na mjesto i vrijeme navedenom u pojedinačnom pozivu dostavljenom od nadležnog područnog odsjeka za poslove obrane.

12.03.2024., 15:22h
02. svibanj 2024 07:56