<p>Poznata odluka VEM-a</p>
Poznata odluka VEM-aIZVOR Pixabay
StoryEditor
POLITIČKE KONOTACIJE

Media Solutions preuzima Novi list, Vijeće za elektroničke medije odobrilo

Vijeće za elektroničke medije (VEM) se, po zamolbi AZTN-a, očitovalo o dopuštenosti koncentracije poduzetnika Media Solutions d.o.o. i Novog lista d.d. ističući kako ‘‘kapitalna i personalna povezanost ne narušava pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija‘‘.

U odluci VEM-a ističe se i kako Media Solutions nije pružatelj medijske usluge, a da je Novi list pružatelj elektroničke publikacije te da i ‘‘bilo koji drugi vid organizacijske kontrole nad drugim poduzetnikom‘‘ ne narušava pluralizam i raznovrsnost medija.

Odluka VEM-a uslijedila je nakon što je Hrvatsko novinarsko društvo (HND) krajem rujna uputilo Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) upit o postupku koji provodi za ocjenu dopuštenosti koncentracije nakladnika na temelju teksta novinarke Chiare Bilić objavljenog na Istra24 o preuzimanju Novog lista, Glasa Istre i Zadarskog lista u tvrtku Media Solutions, nakladnika Glasa Slavonije.

Zovko: Politička kontrola regionalnih listova

Ocijenio je i kako sve to nema nikakve veze s poticanjem kvalitetnog novinarstva, nego s političkom kontrolom regionalnih listova kojima će se upravljati s jednog mjesta.

Chiara Bilić, potpredsjednica HND-a, istražila je pozadinu osječke tvrtke Media Solutions i provjerila tko vodi to poduzeće. Jedan od suvlasnika Media Solutions je tako Bojan Divjak, nećak HDZ-ova Vladimira Šeksa, drugi je Oleg Uskoković, Dubrovčanin s varaždinskom adresom koji, prema poslovnim registrima, trenutno ima brojne, uglavnom vlasničke, direktorske i prokurističke funkcije u više desetaka poduzeća.

Uz Divjaka, upravu nakladnika Glasa Slavonije vode Ivica Božan, donedavni jedini član uprave Glasa Istre te Ivan Šimić, jedan od 48 osnivača HDZ-a, ističu u HND-u. Vlasnička struktura Media Solutions, kao i činjenica da je tvrtka u financijskim poteškoćama, ovoj poslovnoj transakciji daje političke konotacije, zaključuju u HND-u.

Chiara Bilić za Hinu je kazala da je HND prošli tjedan poslao ponovni upit ATZN-u na koji nije došao odgovor te da je u ponedjeljak 13. studenoga poslan još jedan upit.

- Prema našim saznanjima, AZTN još uvijek nije donio odluku, a prošlo je više od tri mjeseca otkako su primili prijavu namjere provedbe koncentracije poduzetnika‘, kazala je Bilić. S druge strane, upozorava i na šutnju vodećih ljudi Media Solutionsa.

- Bojan Divjak je, pak, obećao odgovoriti kroz nekoliko tjedana, koliko je procijenio da bi proces pripajanja mogao trajati, ali to se očigledno još uvijek nije ostvarilo. No, s obzirom na to da su računi Media Solutionsa u blokadi od 24. listopada, a Glas Slavonije je opet blokiran, Divjaku sam postavila i pitanje na koji način ta firma namjerava kupiti Novi list, kazala je Bilić. (Hina)

14.11.2023., 10:22h
21. listopad 2024 13:44