<p>Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković</p>
Predsjednik Vlade RH Andrej PlenkovićAdmir BuljubaŠiĆ/hina
StoryEditor
ŠTRAJK ODGOJITELJICA

Premijer o prosvjedu odgojiteljica u Biogradu: Naći ćemo rješenje

Situacija je slična u Slunju, Vrsaru, imamo situacije gdje neki lokalni čelnici nisu dogovorili ugovor koji bi im povećao plaću, ministar Fuchs itekako zna za to, nastojat ćemo pronaći rješenje, rekao je premijer

Premijer Andrej Plenković, odgovarajući na pitanja oporbe tijekom saborskog ‘aktualca‘, pohvalio se najnižom stopom inflacije u svibnju od rujna 2021., ulaganjima u predškolske i školske institucije, a govoreći o prosvjedu odgojiteljica u Biogradu kazao je kako će se naći rješenje.

Zastupnica Možemo! Sandra Benčić kritizirala je Vladu zbog, kako je kazala, najveće inflacije koju su Hrvati od svih država članica osjetili u sektoru hrane, a da je država istovremeno Petrokemiju prepustila turskom investitoru. Pitala je premijera kako misli vratiti kontrolni paket u Petrokemiji.

"Prije dva mjeseca ste rekli kako ‘ulaskom Zorana Milanovića u kampanju na strani SDP-a još smo sigurniji da naša dva bloka dobivaju ove izbore i da je s HDZ-om gotovo‘. Nije loše za malo podsjetiti", kazao je Plenković.

Što se tiče inflacije, poručio je kako stopa za svibanj iznosi 3,3 posto te da je najniža od rujna 2021. godine. "Gle čuda, hrvatski rast u prvom kvartalu ove godine je 3,9 posto, a jedini tko raste više nego mi je Malta. Projekcije kažu da ćemo rasti četiri puta brže nego prosjek EU. I gle čuda, mi ćemo već na kraju ove 2024. našeg trećeg mandata doći na prosječnu razvijenost od 77,5 posto", naveo je premijer podsjetivši kako je potrošačka košarica za 30 proizvoda i dalje pod ograničenim cijenama.

"Mi smo u našem mandatu doveli Hrvatsku u situaciju da imamo na današnji dan 1.730.000 ljudi koji rade. Broj nezaposlenosti 83.500, nikad više zaposlenih, nikad manje nezaposlenih", ustvrdio je.

Kad vi ostvarite ove rezultate u Zagrebu, ja ću vam čestitati, poručio je Plenković zastupnicima Možemo!.

Benčić mu je uzvratila podsjetnikom što je on govorio prije parlamentarnih izbora o Domovinskom pokretu, a tko im je danas koalicijski partner. "Pitanje nije bilo ni o Penavi, ni Milanoviću, ni SDP-u niti o strukturi BDP-a, nego kako ste uspjeli nakon INA-e isto napraviti i u Petrokemiji", izrazila je nezadovoljstvo zastupnica.

HDZ-ov Mislav Herman iskoristio je priliku uzvratiti kritiku Možemo!. Podsjetio je kako je Vlada prošle godine ukinula lokalnim jedinicama prirez s ciljem ‘da građanima RH poveća osobne dohotke‘, ali da, primjerice, građani Zagreba nisu rast plaća osjetili zahvaljujući gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću i Možemo!, koji su, naglasio je, jedini u RH nametnuli maksimalne stope poreza na dohodak i "odbili ukinuti prirez".

Ministra financija Marka Primorca pitao je koliko su prihodi od poreza na dohodak u Gradu Zagrebu u prvom kvartalu 2024. narasli u odnosu na prvi kvartal prošle godine.

"Poziv Vlade su mahom prepoznali čelnici lokalnih jedinica, preko 80 posto iskoristilo je tu autonomiju da utvrdi stope poreza na dohodak koje su manje i povećalo plaće svojim građanima. Manji dio je zadržao isto porezno opterećenje. U razdoblju od 2021. do 2023. su prihodi poslovanja lokalnih jedinica u cjelini porasli oko 60 posto, a ako govorimo o prvom kvartalu 2024., tada se radi o povećanju od 20-ak posto, od toga u Zagrebu 16 posto", naveo je ministar.

Plenković: Upoznat sam sa situacijom odgojiteljica u Biogradu, naći ćemo rješenje

Govoreći o Vladinim ulaganjima u vrtiće i škole, SDP-ova Irena Dragić upitala je premijera Andreja Plenkovića tko će uopće raditi u tim institucijama, čuvati i odgajati djecu, posebno nakon situacije u Biogradu gdje su odgojiteljice, kazala je, "izvrgnute zastrašivanju, vrijeđanju, prijetnjama" jer su najavile štrajk i tražile potpisivanje kolektivnog ugovora i plaće sukladno tome.

"Istina je, trenutno smo u fazi najvećeg ulaganja u predškolski odgoj, osnovne i srednje škole, dvorane. Želimo osigurati od 2027. da sva naša djeca budu u jednosmjenskoj ili cjelodnevnoj nastavi. U mandatima naših vlada imat ćemo ulaganja u 800 vrtića, kako bi do 2030. svako dijete imalo mjesto u vrtiću", podsjetio je Plenković.

Dodao je i kako je sa situacijom u Biogradu upoznat.

"Ja sam s njima razgovarao, one nisu jedine, situacija je slična u Slunju, Vrsaru, imamo situacije gdje neki lokalni čelnici nisu dogovorili ugovor koji bi im povećao plaću, ministar Fuchs itekako zna za to, mi ćemo nastojati pronaći rješenje", rekao je premijer. Vlada, istaknuo je, već sada intervenira i daje dodatna sredstva onim lokalnim jedinicama koje nemaju dovoljno sredstava za funkcioniranje vrtića.

"Moje poštovanje odgojiteljicama, slažem se s vama i naći ćemo rješenje", ponovio je.

SDP-ova Martina Vlašić Iljkić upozorila je kako se kasni s donošenjem rješenja za ostvarivanje prava na inkluzivni dodatak osobama s invaliditetima, da se čeka dugo na vještačenja te da neki nakon primjene novog zakona dobivaju manju naknadu mjesečno.

"Teške optužbe. Bio bih krajnje zabrinut da je to što ste rekli točno", odgovorio je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić i naglasio kako su iznosi primanja veći.

"Primjeri osoba koji su primali osobnu invalidninu od 230, a sada 482, 720 ili već ovisno u koju razinu inkluzivnog dodatka spadaju, već dovoljno govori da ovo što ste rekli možda predstavlja samo izuzetak, a ne pravilo", rekao je.

Vlada je, ustvrdio je ministar, suprotno mišljenju SDP-ove zastupnice, položaj osoba s invaliditetom unaprijedila, a Vlašić Iljkić naglasila kako je sve što je iznijela istinito.

Pristupni pregovori BiH za članstvo u EU znači afirmaciju i sigurnost, ne samo RH, nego i same BiH te jedno od najvećih postignuća i nagrada reformskih snaga proeuropskih u BiH, istaknuo je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman na pitanje HDZ-ovog Darija Pušića o BiH.

"Još uvijek postoje negativne tendencije, ali dobro je da je BiH jednim dijelom u EU", dodao je.

(Hina)

12.06.2024., 15:54h
03. srpanj 2024 11:07