<p>američki stafordski terijer</p>
američki stafordski terijerIzvor Pixabay
StoryEditor
NOVI PRAVILNIK

Prijatelji životinja traže da se skrbniku staforda iz Zadra zabrani nabavljanje druge životinje

Za ponašanje psa odgovoran je isključivo skrbnik koji ga nije socijalizirao i odgojio, poručuju Prijatelji životinja

Prijatelji životinja uputili su dopis Državnom inspektoratu, kojim traže da se skrbniku psa koji je u Zadru nasmrt izgrizao staricu odredi da plati sve troškove zbrinjavanja psa u skloništu i ostale troškove te da mu veterinarska inspekcija izrekne zaštitnu mjeru trajne zabrane držanja i nabavljanja druge životinje. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

- Apeliramo na veterinarsku inspekciju da prilikom donošenja novog Pravilnika o opasnim psima podrži osnovne preventivne mjere za određene snažne pasmine i njihove križance iz nekontroliranog uzgoja – obavezu kastracije i socijalizacije, kako bi se spriječile slične nesreće, poručju Prijatelji životinja.

Nedopustivo je da se u ovakvim situacijama skrbnik nonšalantno odriče psa i prepušta svoju obavezu skloništu za životinje i veterinarskoj inspekciji! Za ponašanje psa odgovoran je isključivo skrbnik koji ga nije socijalizirao i odgojio. Ako mu veterinarska inspekcija ne izrekne mjeru trajne zabrane držanja i nabavljanja druge životinje, on može već sutra nabaviti novoga psa, kojega će jednako odgojno zanemarivati i koji zato može postati nesocijalizirani pas koji grize i napada. To je veliki rizik za društvo i psa, koji nije kriv što je završio u rukama opasnog čovjeka. U konkretnom slučaju skrbnik psa odgovoran je za smrt starice, zbog čega bi trebao služiti i primjerenu zatvorsku kaznu.

Pas se nije rodio agresivan, već je njegovo ponašanje rezultat postupanja njegova neodgovornog skrbnika, koji je prekršio niz zakonskih odredaba. Naime, Zakon o zaštiti životinja propisuje vlasniku kućnog ljubimca obavezu odgoja i školovanja ljubimca kako bi osigurao da životinja nije opasna za okolinu. Osim toga, kućnim ljubimcima moraju se osigurati uvjeti držanja u skladu s njihovim potrebama. Zabranjeno je držanje i postupanje s kućnim ljubimcima na način koji ugrožava zdravlje i sigurnost ljudi, posebno djece i životinja. Osim novčane kazne, u tom slučaju osobi se može izreći i zaštitna mjera zabrane držanja i nabavljanja druge životinje.

26.02.2024., 10:57h
20. rujan 2024 04:40