35867
Marko Prpic/pixsell
StoryEditor
Prijedlog izmjene Zakona

Produljenje niže stope PDV-a na plin, grijanje i ogrjevni materijal

Vlada je uputila u saborsku proceduru prijedlog izmjena Zakona o PDV-u, koje se odnose na produljenje snižene stope PDV-a do kraja ožujka 2025. na isporuke prirodnog plina, ogrjevnog materijala i grijanja iz toplinskih stanica, a po riječima predsjednika Vlade, prijedlog je "de facto" dio budućeg paketa mjera pomoći građanima

"Izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost predlaže se s ciljem produljenja razdoblja primjene snižene stope PDV-a od pet posto na isporuke prirodnog plina, ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke, kao i grijanja iz toplinskih stanica, uključujući naknade vezane za te isporuke. Razdoblje se produljuje do 31. ožujka 2025. godine", istaknuo je u četvrtak na sjednici Vlade ministar financija Marko Primorac.

Vjerujemo da ćemo na ovaj način pridonijeti očuvanju stabilnih, nižih cijena ovih energenata za naše građane, dodao je ministar.

Kako stoji u Vladinom nacrtu izmjena, prijedlog zakona je potrebno donijeti u hitnom postupku kako bi se omogućilo produljenje primjene snižene stope PDV-a od pet posto i time zadržala sadašnja razina poreznog rasterećenja te ublažio utjecaj na cijene, čime bi se izbjegao potencijalni rast cijena s kojim bi građani i gospodarstvo bili suočeni. 

"Ovaj prijedlog zakona je ‘de facto‘ dio budućeg paketa mjera koji će Vlada donijeti u ožujku a na dobrobit naših građana i gospodarstva, kao i do sada", istaknuo je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Iz Vlade procjenjuju da će predložena mjera imati utjecaj na smanjenje prihoda državnog proračuna s osnove PDV-a u iznosu od oko 46 milijuna eura godišnje, odnosno smanjenje od 34,5 milijuna eura za razdoblje od 1. travnja do 31. prosinca 2024., te smanjenje od 11,5 milijuna eura za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2025. godine. (Hina)

29.02.2024., 14:55h
23. travanj 2024 21:52