Na putu prema svjetskoj turističkoj destinaciji
StoryEditor
PROJEKT OGROMNOG ZNAČAJA I POTENCIJALA

FILIPJANSKA TURISTIČKA BAJKA - U centru Jadrana niče luksuzni resort s 5 zvjezdica!

Hrvatski kralj turizma Jako Andabak gradi nautičku marinu sa 127 vezova vrijednu 10 milijuna eura...

Hrvatski poduzetnik Jako Andabak prije dvije godine je svjetskoj korporaciji Eagle Hills Zagreb Real Estate, sa sjedištem u Zagrebu, iza koje stoji Mohamed Ali Rashed Alabbar iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, za 101 milijun eura (760 milijuna kuna) prodao 70 posto dionica Sunce hotela pod brendom Bluesun Hotels & Resorts s 11 hotela na top lokacijama uz obalu na Jadranskom moru, među njima hotel i autokamp Alan u Starigradu.

Međutim, to nije bio kraj hrvatskog kraja turizma i uspješne turističke bajke već se Andabak kao investitor na velika opet vratio u turizam i to u centar Jadrana, u Sveti Filip i Jakov.

- Tvrtka Marina Sunčani resort d.o.o. iz Zagreba u vlasništvu poznatog hrvatskog poduzetnika Jake Andabaka u Sv. Filip i Jakovu kao koncesionar i investitor gradi nautičku marinu sa 127 vezova, dok na mjestu Turističkog naselja Croatia i hotela Alba tvrtka Sunčani resort d.o.o. radi na novom, luksuznom turističkom resortu s hotelom, apartmanima i vilama, rekao je Zoran Pelicarić – Peco, općinski načelnik.

Među vodećim svjetskim resortima

image

Jako Andabak, hrvatski kralj turizma

Stock Foto

Projekt ima, dodaje on, ogromno značenje za Sv. Filip i Jakov i Općinu. Ulaganje je zaista veliko, naročito u postvrijeme koronakrize, rata u Ukrajini i inflacije, jer bi kvalitetom ovaj projekt mogao udovoljiti vodećim resortima u svijetu.

- Ovim projektima već do turističke sezone 2024. dobit ćemo mnogo toga pozitivnog i cijelo mjesto i cijela Općina će u potpunosti “živnuti”. Još jedan plus ovoga projekta jest i otvaranje novih radnih mjesta koja će u cilju životnog, svetog cilja depopulacije upravo mladim ljudima omogućiti zapošljavanje, osnivanje obitelji i ostanak u svom mjestu, poručio je Pelicarić.

Andabakov cilj je dovesti luksuz u ovu sve poželjniju turističku destinaciju, unaprijediti turistički kompleks Croatia s trenutačnih 3 na 5 zvijezdica i u centru ovog općinskog središta izgraditi marinu od 127 vezova te sve u konačnici u paketu prodati. Osim marine i svih šezdesetak apartmana i sedam vila s bazenom ide u prodaju, dok će ostati upravljanje cijelim resortom.

- Resort će otvoriti vrata i za neke nove investitore i brendove što će omogućiti produženje turističke sezone i stvaranje dodatne vrijednosti, za medije je rekao Jako Andabaka, koji u Sv. Filip i Jakov dovodi jedinstvenu, svjetsku turističku infrastrukturu..

Apartmanski objekti su smješteni od 50 do 100 m od mora a u naselju se nalaze apartmani veličine od 35 do 56 m2, svaki za 3 do 6 osoba. Hotel Alba se obnavlja i rekonstruira s 3 na 5 luksuznih zvjezdica sa 60 smještajnih jedinica, 29 luksuznih soba i luksuznim 31 apartmanom.

- Andabak će u nautičku marinu uložiti 10 milijuna eura, a po sistemu ključ u ruke po svakoj smještajnoj jedinici oko 250.000 eura, javno se govori i objavljuje u medijima.

Hidromasažni bazeni s “vodopadima”

Radove na nautičkoj marini započete početkom ožujka 2023. godine izvodi tvrtka Texo Molior iz Cavtata i Aedilis d.o.o. Dugopolje. Projekt za hotel i apartmane izradio je ured Urbane ideje iz Samobora, a vile je projektirala poznata arhitektica Maria Francesca Piscitelli Gotovina iz tvrtke Metropolis. Građevinske radove koji su započeli u prvoj polovici ožujka 2023. izvodi Radnik iz Križevaca, doznajemo na gradilištu.

- Najveći hit ovog resorta bit će sedam vila s bazenima koje se grade na mjestu i oko bivšeg, sad već srušenog restorana i trgovine nadomak plaže, tvrde sugovornici u kultnom kafiću Gusar.

Ovakav koncept mješovite namjene i servisnih apartmana u Hrvatskoj ima Falkensteiner u Punta Skala resortu u Petrčanima, a u regiji poznati projekt Porto Montenegro u Tivtu u Crnoj Gori...

Svaka vila s bazenom će se graditi u dva reda do mora na zemljištu površine od 600 do 1.000 m2. Imat će podrum s garažom i ostavom, dok će u prizemlju uz natkrivenu terasu biti i dnevni boravak, a na katu spavaće sobe te hidromasažni bazeni s “vodopadima”. Ovakav koncept mješovite namjene i servisnih apartmana u Hrvatskoj ima Falkensteiner u Punta Skala resortu u Petrčanima, a u regiji poznati projekt Porto Montenegro u Tivtu u Crnoj Gori.

- Ne radi se o velikoj marini, ali ona će zasigurno značajno unaprijediti aparmansko naselja Croatia i hotel te ovu turističku destinaciju, odgovorio je Jako Andabak u jednom od novinarskih pitanja.

Od 650 na 1.500 stalno zaposlenih

image

Zoran Pelicarić Peco, općinski načelnik

Andabaka ima odličnu suradnju s lokalnim vlastima koja je nakon kupnje TN Croatia u konačnici na nagovor načelnika Zorana Pelicarića – Pece i općinskog tima rezultirala i dobivanjem koncesije za novu marinu u trećem javnom natječaju Županijske lučke uprave Zadar, u kojem se jedini javio na natječaj.

- Imamo 650 stalno zaposlenih općinskih žitelja koji plaćaju porez i prirez na 4.500 stanovnika, od toga 1.300 umirovljenika. Općina smo koja se sufinancira od strane Zadarske županije, države Hrvatske, resornih ministarstva i europskih fondova, rekao je Pelicarić,.

U sljedećem periodu, kaže on, nulta točka prioriteta treba biti poduzetništvo, u svim oblicima.

- Sve to poput izgradnje marine i turističkog kompleksa kao i izgradnje poslovne zone, poduzetničko-proizvodnog inkubatora, luke s benzinskom postajom u Sv. Petru, doma za starije i nemoćne osobe, i drugih krucijalnih projekta nam je potrebno da bi došli do brojke od sadašnjih 650 do 1.500 stalnih radnih mjesta s plaćama dostojnim čovjeka. Bez toga nećemo moći zadržati sadašnju razinu solidarnosti kad su u pitanju subvencije Općine prema novorođenoj djeci, vrtiću, školi, studentima, mladima, umirovljenicima, socijali, kulturi, športu, vatrogastvu i civilnoj zaštiti, nabrojio je Pelicarić.

Koncesija marine na 29 godina

image

Intenzivni radovi u apartmanskom naselju

Tvrtka Marina Sunčani resort d.o.o., odnosno Jako Andabaka za nautičku marinu ima koncesiju na 29 godina, a rok izvođenja radova je 18 mjeseci. Invenstitor je dužan uložiti oko 45 milijuna kuna (6 milijuna eura) za izgradnju nautičke marine sa 127 vezova, te dio operativne obale za javni pomorski promet s kojom će upravljati ŽLU Zadar.

- Tvrtka Marina Sunčani resort d.o.o. jedina se javila na treći natječaj za davanje koncesije za izgradnju nove i rekonstrukciju postojeće lučke infrastrukture te za obavljanje lučkih i ostalih gospodarskih djelatnosti na dijelu lučkog područja luke otvorene za javni promet Sv. Filip i Jakov, kazao je Davor Škibola, ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar.

Koncesionar se obvezuje izvršiti investicijska ulaganja prema Glavnom građevinskom i geotehničkom projektu, kojeg je izradilo društvo Pomorski projekt d.o.o. Split.

- Projekt je naručen i financiran u cijelosti od Općine Sv. Filip Jakov, naglasio je Zoran Pelicarić – Peco.

Luka u dvije faze...

image

Iz hotela, apartmana i vila izravno u more

Prva faza radova obuhvaća nautički dio luke otvorene za javni promet u funkciji prihvata jahti i brodica u tranzitu, te operativni dio luke u funkciji obavljanja lučkih djelatnosti priveza i odveza brodova u javnom pomorskom prijevozu te ukrcaj i iskrcaj putnika. Pružanje usluga upotrebe veza ovim putem omogućit će 127 priveznih mjesta na nautičkom dijelu lučkog područja luke, reći će Pelicarić.

Druga faza obuhvaća izgradnju operativnog dijela luke u linijskom obalnom pomorskom prijevozu ili povremenom obalnom pomorskom prijevozu te novoplanirani lučki bazen u funkciji komunalnog dijela luke za stalne vezove...

“Ovim projektima već do turističke sezone 2024. dobit ćemo mnogo toga pozitivnog i cijelo mjesto i cijela Općina će u potpunosti ‘živnuti’- Zoran Pelicarić - Peco...

Početni iznos stalnog dijela koncesijske naknade iznosi 99.790,12 kuna godišnje, odnosno 13.230,15 eura, odnosno 2 kune ili 0, 265 eura po metru četvornom zauzetog prostora. Studiju opravdanosti davanja koncesije izradio je Pomorski fakultet u Rijeci, zaključio je u razgovoru za Zadarski tjednik, Zoran Pelicarić – Peco.

image

Nautička marina, iskorak u budućnost

24.04.2023., 20:01h
VELIMIR BRKIĆ
18. travanj 2024 22:11