<p>Luka Gaženica</p>
Luka GaženicaHina
StoryEditor
REAKCIJA IVANA SURAĆA

Grad Zadar nije ni mogao naplatiti komunalni doprinos od osam milijuna kuna!

U današnjem broju Zadarskog lista objavljen je članak pod nazivom "Grad Zadar ostao bez milijun eura....", što je neistina jer Grad Zadar nije ni imao tih milijun eura. Jer kako bi osto bez nečeg, a što nije ni imao?

Ističe to Ivan Surać, osnivač tvrtke Sarag Gaženica.d.o.o.

Reagirao je na tekst iz dnevnog lista koji se osvrnuo na presudu Upravnog suda u Splitu dostavljenoj Upravnom odjelu za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije kojom se odbija tužbeni zahtjev Grada Zadra za poništenjem rješenja Županije u predmetu tvrtke Sarag Gaženica.

-Naime Grad Zadar je protuzakonito izdao rješenje o obvezi plaćanja komunalnog doprinosa u iznosu od 8.003.540,00 kuna tvrtki Sarag Gaženica d.o.o. – navodi Surać i pojašnjava:

-Grad Zadar nije izgubio tih milijun eura, ali je izgubio daleko više jer ovim rješenjem je značajno utjecao na to da je nekoliko investitora zainteresiranih za potpisivanje ugovora o gradnji kompleksa Komercijalnog centra Gaženica s hotelom i ostalim sadržajima odustalo od ulaganja.

Na više sastanaka pokušali smo objasniti Gradu, ukazujući na Zakon i zakonske odredbe kojima je utvrđeni pravni temelj za naplatu komunalnog doprinosa, da na to nemaju pravo te da čine štetu investiciji, ali na inzistiranje pravnice Grada gđe. Ivane Volarević, pomoćnice pročelnika za razrez komunalnog doprinosa, ipak je protuzakonito Grad Zadar izdao rješenje o naplati doprinosa.

Poštujući Zakon i svoja prava Sarag Gaženica je kao što bi i svaki drugi investitor, u zakonskom roku podnio žalbu na navedeno rješenje. Odgovorna služba u Županiji je poštujući Zakon i mišljenje Ministarstva graditeljstva ukinula doneseno rješenje Grada Zadara, a Upravni sud u Splitu je to i potvrdio – naglašava Ivan Surać. I nastavlja:

-Inače, citirani članak napisan je diletantski i tendenciozno, kao npr. s pitanjem županu "da li se smatra odgovornim što je temeljem njegove odluke Grad Zadar ostao bez milijun eura komunalnog doprinosa". Kao da župan donosi odluke mimo propisanih Zakona. Upravo obrnuto, u ovom slučaju samo se poštivao Zakon i zakonske odredbe- tvrdi Surać.

Javne službe bi, dodaje, uvijek trebale na ovakav način rješavati svaku situaciju, samo vodeći se zakonskim propisima i ne plašeći se prozivanja i senzacionalizma u pojedinim medijima.

-Jedino ovim putem možemo razvijati društvo, demokraciju i pravni sustav. Nije ovo prvi put da Zadarski list piše insinuacije o luci Gaženica ne ulazeći u suštinu problema, kao i o drugoj problematici grada nastojeći ga prikazati "gradom slučajem", s takvim animozitetom prema poduzetnicima i javnim osobama o čemu ima niz primjera – zaključio je u reakciji na članak osnivač tvrtke Sarag Gaženica d.o.o,, Ivan Surać.

13.10.2022., 18:13h
ZADARSKI TJEDNIK
25. travanj 2024 02:00