Vade se azbetno-betonske cijevi
StoryEditor
PROJEKT STOLJEĆA - PODVELEBITSKI PRAVAC

Izmjena 13 km azbestno-betonskih cijevi “teška” 35 milijuna kuna...

Od vodospreme Rovanjska do Splovina, čvorišta Rovanjska, gradit će se paralelni cjevovod u dužini od preko 2 kilometra...

U tijeku je provedba regionalnog vodoopskrbnog sustava Podvelebitski pravac, projekta stoljeća u vrijednosti oko 150 milijuna kuna. Građevinska operativa je u kamenom kršu iznad novog groblja Rovanjska.

U tijeku je rekonstrukcija magistralnog cjevovoda Maslenica – Starigrad bez koje nema vodoopskrbe zapadnog dijela Starigrada, Tribnja i njegovih zaselaka...

- Sveobuhvatna rekonstrukcija magistralnog cjevovoda od Maslenice do Starigrada u dužini od 13 kilometara je od izuzetnog značaja za vodoopskrbu cijelog područja obuhvata podno Velebita, kaže Tomislav Matek, direktor Vodovoda d.o.o. Zadar, investitor, te nastavlja:

- Bez rekonstrukcije ovog magistralnog cjevovoda nema vodoopskrbe zapadnog dijela Starigrada, Tribnja i njegovih zaselaka te Barić Drage i Lukovog Šugarja na području Karlobaga koji će se također opskrbljivati iz rijeke Zrmanje, rekao je Matek.

image

Krste Ramić, Davor Sabadoš, Hrvoje Patrk, Tomislav Matek

Vrijednost radova na izgradnji novog magistralnog cjevovoda od Maslenice do Starigrada iznosi 35 milijuna kuna, a izvodi ih tvrtka AMM d.o.o. Vinkovci. Rok završetka je jesen 2023.

Podvelebitska lijepa priča

-Osim nadasve sigurnije vodoopskrbe najvažnije u ovoj zaista lijepoj priči je da se postojeće azbest - cementne cijevi zamjenjuju s novim, modernim i prihvatljivih materijala promjera fi 400 mm, obznanio je Matek.

Za glavni cjevovod od zaseoka Kojići u Starigradu do Sv. Marije Magdalene - Mandaline (granica Zadarske županije) te VS Šibuljina, HS Šibuljina, HS Kruščica i HS Čavići-Milovac s dovodnim cjevovodima i tlačnim mrežama kao i vodovodne mreže naselja Tribanj (područja Kojići, Grabovača-Milovac-Čavići-Lađin porat, Šilježetarica, Kozjača, Šibuljina, Kopovine, Kruščica, Običaj, Lisarica i Sv. Marija Magdalena) pred ishođenjem su građevinske dozvole...

image

Novi vodovodni cjevovod podno Velebita

- Izrađena je kompletna dokumentacija i ishođene su lokacijske dozvole. U svim naseljima i zaselcima će izgradnjom glavnog cjevovoda u sva kućanstva i objekte poteći voda iz vodovodnih slavina, istaknuo je Matek, dodajući kako bi se već na proljeće 2023. kućanstva u Kojićima trebala započeti priključivati na vodovodnu mrežu.

Od Kojića do Sv. Marije Magdalene

Vodovod iz Zadra je nositelj izrade projektne dokumentacije izgradnje triju vodosprema i crpnih stanica, magistralnog cjevovoda do Kojića, izgradnje novog magistralnog cjevovoda od Maslenice do Starigrada Paklenica te izgradnje nove vodovodne mreže sa svim popratnim objektima od Koića do Sv. Marije i Magdalene...

image

Ugrađuju se cijevi fi 400 mm

- Od vodospreme Rovanjska do Splovina, čvorišta Rovanjska, gradit će se paralelni cjevovod u dužini od preko 2 kilometra. Vodovod Zadar raspisuje javnu nabavu, investitor je HAC, reći će Matek s kojim su u obilasku gradilišta bili njegov zamjenik Hrvoje Patrk, starigradski načelnik Krste Ramić, te Davor Sabadoš iz tvrtke AMM d.o.o.

Dosad je izgrađena vodosprema Starigrad s dovodnim i povratnim cjevovodom, hidrostanica Kruškovac, tlačni cjevovod s popratnom infrastrukturom te tri kilometara magistralnog cjevovoda do zaseoka Kojići u Starigradu.

image

Cjevovod s pogledom na autocestu i Rovanjsku

- Čim se završi rekonstrukcija magistralnog cjevovoda od Maslenice do Starigrada kreće se s izgradnjom cjevovoda od Kojića do Svete Marije Magdalene kako bi svi općinski žitelji imali vodu iz vodovodnih cijevi, rekao je Krste Ramić – Kiko.

Voda znači opstanak

U ljetnim mjesecima domaćinstva u zapadnim naseljima Općine Starigrad koriste se pitkom vodom iz cisterni, što je u mnogome ograničava i otežava život na tome području. Posebno kada je riječ o razvoju turizma.

image

Tomislav Matek, direktor Vodovoda Zadar

- Općina je izradom studije i idejnog rješenja vodoopskrbnog sustava Podvelebitskog pravca zakotrljala priču koja je sada sasvim oživjela, izvode se radovi. Sve bliže smo cilju, navodi Ramić.

Dovođenje zdravstveno ispravne vode u naselja i zaselke od Koića do Sv. Marije Magdalene je u cilju poboljšanje životnih uvjeta lokalnog stanovništva, smanjenje depopulacije.

-Voda znači opstanak. Važno je živjeti, ali važno je i kvalitetno živjeti, zaključio je Krste Ramić, najgorljiviji zagovornik gradnje vodovoda Podvelebitski pravac.

image

Krste Ramić, načelnik Starigrada

 

UGOVORENO 86 MILIJUNA KUNA ZA 17 NOVIH PROJEKATA

Tomislav Matek je u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja u Zagrebu u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti potpisao 86.851.641,21 kuna, odnosno 11.527.193.74 eura vrijednu Odluku o financiranju projekta “Dogradnja i rekonstrukcija sustava voodoopskrbe na području Zadarske županije”...

Iznos od gotovo 87 milijuna kuna uložit će se u nove vodoopskrbne projekte i to za rekonstrukcije vodoopskrbnih mreže: na području Bokanjca; u zapadnom dijelu stambenog naselja Stanovi u Zadru; u naselju Bili Brig u Zadru; uz ulicu Put Bokanjca u Zadru na 3 područja. Rekonstruirat će se SC Dolac na Zrmanji, izgraditi vodovodna mreža od Briševa do nove proizvodno-poslovne zone Mazija JI. Izgradit će se i rekonstruirati cjevovod Grad Nin – VS Straža Ninskim Stanovima, izgradit će se CS Zubčići Donji u Pridragi, dograditi vodovodna mreža u Paljuvu. Izgradit će se i 1. faza vodovodne mreže uz prometnicu na području građevinskog područja Debeljak istok i Debeljak zapad, vodoopskrbni cjevovod od VS Straža do Žerave, vodoopskrba sa spojnim cjevovodom u naselju Grabi u Općini Poličnik i dr...

image

Poticajne priče na čistom i svježem zraku

17.11.2022., 08:00h
VELIMIR BRKIĆ
20. rujan 2024 18:19