Valorizacija marine i luke u Sv. Filip i Jakovu
StoryEditor
UNAPRJEĐENJE TURISTIČKE PONUDE U SV. FILIP I JAKOVU

Jako Andabak s marinom i TN Croatia "juri" prema - top turističkoj destinaciji!

Ovim projektom dobit ćemo mnogo toga pozitivnog i cijelo mjesto i cijela Općina Sv. Filip i Jakov će u potpunosti "živnuti", rekao je Zoran Pelicarić - Peco, općinski načelnik...

U Sv. Filip i Jakovu, općinskom središtu istoimene općine, u tijeku su dva značajna, velika projekta na pomorskoj infrastrukturi. Riječ je o projektu sanacije stare luke koji provode Općina i Županijska lučka uprava Zadar te o projektu izgradnje nautičke marine koju gradi koncesionar, tvrtka Marina Sunčani restort d.o.o. iz Zagreba poznatog hrvatskog poduzetnika Jake Andabaka.

Jako Andabak je vlasnik i ovdašnjeg apartmanskog naselja Croatia sa 110 apartmana koja zajedno s hotelom Alba sa 70-ak soba čini jedinstvenu turističku strukturu.

image

Jako Andabak

Stock Foto

- Izgradnjom marine namjera mi je unaprijediti turistički proizvod u Sv. Filip i Jakovu. Ne radi se o velikoj marini, ali ona će zasigurno značajno unaprijediti apartmansko naselje Croatia i hotela te ovu turističku destinaciju, odgovorio je Jako Andabak u jednom od novinarskih pitanja.

Koncesija na 29 godina, radovi 18 mjeseci

Koncesija je na 29 godina, a rok izvođenja radova 18 mjeseci. Invenstitor je dužan uložiti oko 45 milijuna kuna (6 milijuna eura) za izgradnju nautičke marine sa 127 vezova te dio operativne obale za javni pomorski promet kojom će upravljati ŽLU Zadar.

image

Marina "niče" uz obalu centra Sv. Filip i Jakova

- Tvrtka Marina Sunčani resort d.o.o. jedina se javila na treći natječaj za davanje koncesije za izgradnju nove i rekonstrukciju postojeće lučke infrastrukture te za obavljanje lučkih i ostalih gospodarskih djelatnosti na dijelu lučkog područja luke otvorene za javni promet Sv. Filip i Jakov, kazao je Davor Škibola, ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar.

Koncesionar se obvezuje izvršiti investicijska ulaganja prema Glavnom građevinskom i geotehničkom projektu koji je izradilo društvo Pomorski projekt d.o.o. Split.

- Projekt je naručen i financiran u cijelosti od Općine Sv. Filip Jakov, naglasio je Zoran Pelicarić - Peco, općinski načelnik.

Projekt ima, dodao je on, ogromno značenje za Sv. Filip i Jakov i Općinu. Ulaganje je zaista veliko, naročito u vrijeme nakon koronakrize, rata u Ukrajini i inflacije...

image

Zoran Pelicarić Peco, općinski načelnik

V

- Ovim projektom dobit ćemo mnogo toga pozitivnog i cijelo mjesto i cijela Općina će u potpunosti "živnuti". Još jedan plus ovoga projekta jest i otvaranje novih radnih mjesta koja će upravo mladim ljudima omogućiti zapošljavanje i ostanak u svom mjestu, poručio je Pelicarić.

Građanska inicijativa "Za rivu"

Još od 2015. godine započela je priča o novoj luci uz obalu u centru Sv. Filip i Jakovu. Mještani okupljeni u građansku inicijativu "Za rivu" pružili su otpor općinskom načelniku Zoranu Pelicariću - Peci, tvrdeći da je čitav postupak donošenja Izmjena i dopuna UPU-a obalnog područja bio netransparentan. Pritom tvrde da bi luka bitno izmijenila dosadašnji karakter naselja kao turističkog mjesta uz more te se na neadekvatan način mjesto pretvara u urbano-lučko središte.

Prvi put uopće održano je prikupljanje potpisa za održavanje lokalnog referenduma u Sv. Filip Jakovu, odnosno u Općini. Međutim, usprkos dovoljno prikupljenih, valjanih 861 potpisa, referendum nije održan. Tako je odlučilo Ministarstvo uprave Republike Hrvatske, a potpisao tadašnji ministar Arsen Bauk te je ŽLU Zadar na jesen 2019. godine objavila prvu javnu nabavu za koncesionara, ali nije bilo ni jedne službene ponude...

image

Armiranobetonski piloni za buduće gatove

Inače, koncesija za izgradnju i rekonstrukciju proteže se na ukupno 78.325 metara četvornih, od čega je 14.445 metara četvornih kopnene površine i 63.880 metara četvornih morske površine, dok se područje u obuhvatu planirane koncesije za pružanje usluga proteže na ukupno 49.895,06 metara četvornih, od čega je 7.885 metara četvornih kopnene površine i 42.010,00 metara četvornih morske površine (budući nautički dio luke)...

Luka u dvije faze...

image

Napreduju radovi na sanaciji stare luke

Prva faza radova obuhvaća nautički dio luke otvorene za javni promet u funkciji prihvata jahti i brodica u tranzitu te operativni dio luke u funkciji obavljanja lučkih djelatnosti priveza i odveza brodova u javnom pomorskom prijevozu te ukrcaj i iskrcaj putnika. Pružanje usluga upotrebe veza ovim putem omogućit će 127 priveznih mjesta na nautičkom dijelu lučkog područja luke.

Druga faza obuhvaća izgradnju operativnog dijela luke u linijskom obalnom pomorskom prijevozu ili povremenom obalnom pomorskom prijevozu te novoplanirani lučki bazen u funkciji komunalnog dijela luke za stalne vezove.

Početni iznos stalnog dijela koncesijske naknade iznosi 99.790,12 kuna godišnje, odnosno 13.230,15 eura, odnosno 2 kune ili 0, 265 eura po metru četvornom zauzetog prostora. Studiju opravdanosti davanja koncesije izradio je Pomorski fakultet u Rijeci.

PRODAJOM SUNCA HOTELA ULAGANJA U OPĆINU SVETI FILIP I JAKOV

Jako Andabak, većinski vlasnik Sunce hotela pod brendom Bluesun Hotels & Resorts s 11 hotela na top lokacijama uz obalu na Jadranskom moru (srednja Dalmacija), u ožujku 2021. prodao je gotovo 70 posto dionica tvrtki Eagle Hills Zagreb Real Estate, sa sjedištem u Zagrebu, iza koje stoji Mohamed Ali Rashed Alabbar iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) koji upravlja razvojem projekata za izgradnju različitih objekata u UAE, Egiptu, Siriji, Bahrainu, Jordanu, Etiopiji, Omanu i Maroku ukupne vrijednosti iznad 50 milijardi eura.

Andabak je Sunce hotele prodao za oko 101 milijuna eura (760 milijuna kuna). Među njima i kultni hotel Alan u Starigrad - Paklenici, odnosno hotelski kompleks Bluesun turističko naselje Alan i kamp Camping Paklenica, kombinirano naselje s preko 1.300 kreveta.

PROJEKT SANACIJE STARE LUKE

U Sv. Filip i Jakovu, odmah do gradilišta marine, u tijeku su pomorsko - građevinski radovi na "Projektu sanacije stare luke" koji provode Općina Sv. Filip i Jakov i Županijska lučka uprava Zadar u vrijednosti od 2.909.030,09 kuna (385.700,00 eura).

- Radovi će biti gotovi prije turističke sezone, kazao je Davor Škibola.

Luka se sastoji od gata sa sjeverozapadne strane približne duljine 45 metara i glavnog gata s istoka koji zatvara bazen približne duljine 95 metara.

- Projektom sanacije osigurat će se stabilnost, izgled te poboljšana sigurnost u samoj luci, rekao je Zoran Pelicarić – Peco.

20.03.2023., 11:03h
27. travanj 2024 16:58