Marta Maričić i njezin brend ”Blebetuša” u Kukljici na otoku UgljanuVesna Benić
StoryEditor

Marta Maričić i njezin brend “Blebetuša” u Kukljici na otoku Ugljanu

Marta Maričić, mlada djevojka rodom iz Rijeke, odlučila se tijekom cijele godine živjeti u malom ribarskom i turističkom mjestu Kukljica smještenom na krajnjem jugoistoku otoka Ugljana na kojeg se nadovezuje susjedni otok Pašman. U Kukljici živi šest godina. Ono što je najzanimljivje njezinu kreativnot i poslovanje nije zaustavila ni panademija Covid-19. Odlučila se na hrabri potez i pokrenula vlastiti obrt keramike i osnovala brend pod nazivom “Blebetuša”.

U Kukljici se rodio moj nono Tomislav Maričić Kukljičanin koji je sa 16 godina otišao u Rijeku i tamo proveo ostatak svog života. U penziji se posvetio poeziji i proučavanju kukljiškog čakavskog govora te kulturne povijesti mjesta Kukljica. Napisao je brojne zbirke poezije, riječnik govora mjesta Kukljica te monografiju Općine Kukljica. Vjerujem da je on zaslužan za neopisivu povezanost i ljubav koju osjećam prema mjestu Kukljica.

image

Marta Maričić i njezin brend "Blebetuša" u Kukljici na otoku Ugljanu

Vesna Benić
Preselila sam se dosta impulzivno vođena intuicijom i velikom željom za životom u malom mjestu. To je ispala najbolja odluka i zaista živim svoj san. Volim apsolutno svaki segment života na otoku. Iako je život na otoku vrlo izazovan i nije za svakoga smatram da također pruža mnogobrojne mogućnosti za kvalitetan život. Na kopno idem vrlo rijetko i kad odem jedva se čekam vratiti na svoj otok. Čovjek se nauči na taj ritam i sve ostalo postane neprirodno i žulja.

image

Marta Maričić i njezin brend "Blebetuša" u Kukljici na otoku Ugljanu

Vesna Benić
Marta Marićić završila je srednju Školu za primijenjenu umjetnost u Rijeci, a potom Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer kiparstvo. Još za vrijeme studija odmakla se od kreativnog stvaralaštva i usmjerila prema menadžmentu u umjetnosti. Neko vrijeme radila je i kao rukovoditeljica u TZ Općine Kukljica. Međutim taj posao nije ispunjavao njezinu svrhu. Osjećala se nedorečeno i neispunjeno. Iznimno joj je falilo čisto kreativno izražavanje koje nije mogla ostvariti kao rukovoditeljica u četiri zida jedne kancelarije.

Blebetuša

Svi proizvodi od keramike Martin su autorski rad. Izrađeni su u malom kućnom atelijeru u mjestu Kukljica. Za sve su zaslužne ruke koje oblikuju i oslikavaju, stvaraju forme prema naputku duše, inspirirane otokom. Ideje joj nikada ne nedostaju jer je okružena predivnom otočkom prirodom, otočkom kulturom, ljudima, i emocijama. Cilj joj je stvoriti unikatan proizvod koji prkosi bezličnosti uniformiranih tvorničkih artikala široke potrošnje. Kolekcije su male, organskih oblika, ponekad snažnog kolorita, a ponekad nježnog poetičnog. Svaki predmet snažne je osobnosti, jedinstven i unikatan a opet savršeno pristaje cijelini.

image

Marta Maričić i njezin brend "Blebetuša" u Kukljici na otoku Ugljanu

Vesna Benić
Pored mojih radova ove godine na štandu mogu se pronaći i predivni radovi iznimno talentiranih umjetnica kao radovi ilustratorice Tamare Travaš koja svojim razglednicama svakodnevno uveseljava ljude, razglednice iznimne slikarice Jadranke Lacković čiji murali na dva mjesta oplemenjuju Kukljicu, predivne vezene slike Nevene Živić, apsolutno simpatičnu keramiku Lucije Lekšić te predmete (novčanici, neseseri i sl.) od reciklirane plastike Tanje Blašković (ESTON TECO).

Marta Maričić planira pokrenuti i web trgovinu krajem rujna ove godine i sljedeće ljeto uz štand u Kukljici planira otvoriti prodajnu galeriju  Također planira održavati zimske i ljetne radionice keramike.

07.07.2022., 09:28h
Vesna Benić
24. travanj 2024 16:51