Marin Colić, Andrej Plenković, Davor Filipović, Zoran Đuroković
StoryEditor
PROŠIRENJE VODOOPSKRBNE INFRASTRUKTURE

VAŽAN PROJEKT NA PODRUČJU BIOGRADSKOG KOMUNALCA Za 362 nova vodovodna priključka 5 milijuna eura...

Na novoj vo­doop­skrbnoj mreži dogradit će se 1 vodosprema, izgraditi 3 crpne stanice i 1 vodosprema...

Marin Colić, direktor biogradskog Komunalca d.o.o., u Zagrebu je potpisao Ugovor o sufinanciranju projekta "Proširenje vodoopskrbne infrastrukture na vodoopskrbnom području Komunalca d.o.o., Biograd na Moru. U nazočnosti premijera Andreja Plenkovića, Ugovor o financiranju su Marinu Coliću uručili ministar Davor Filipović i direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković

image

Marin Colić, direktor Komunalca

-Iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti bespovratno je dodijeljeno 4,3 milijuna eura ili 32 milijuna kluna. Kako vrijednost projekta iznosi 49.984.058,98 kuna (6.634.024,68 eura) preostali iznos od oko 18 milijuna kuna (2,4 milijuna eura) u jednakom omjeru financirat će Hrvatske vode i Komunalac, objavio je Colić.

Sv. Filip i Jakov, Sikovo, Tičevo, Vrčevo, Raštane, Drage, Vrana

Projektom je planirano izgradnja nove vodoopskrbne mreže u dužini od 12.918 m, dogradnja 1 vodospreme, izgradnja 3 crpne stanice i izgradnja 1 vodospreme...

Smanjit će se vodni gubitci, hidraulički poboljšati sustav i proširiti ga do novih korisnika...

Izuzetno važnim projektom poboljšat će se priključenost i opskrba vodoopskrbe žitelja u naseljima Sv. Filip i Jakov, Sikovo, Tičevo, Vrčevo, Gornje Raštane, Donje Raštane, Drage i Vrana, nabrojio je Colić, istaknuvši kako je očekivani datum završetka projekta prosinac 2025. godine...

Na novu vodoopskrbnu mrežu priključit će novi korisnici. Riječ je o 362 priključka odnosno 1.069 korisnika.

Unapređenje kvalitete života

image

Izgradit e se 12,9 km vodovodne mreže

-Radi se o jednom izuzetno značajnom projektu, civilizacijskom standardu kojim ćemo znatno unaprijediti kvalitetu života našim žiteljima. Nema više čekanja, odgoda ni nedostatka financija. Žitelji koji još nemaju vodu iz vodovodne slavine mogu biti sigurni da je ispred nas period kada će građevinski strojevi biti po cijelom kopnenom dijelu pod ingerencijom biogradskog Komunalca, poručio je Colić.

Osim navedenog smanjit će se vodni gubitci, hidraulički poboljšati sustav, proširiti vodoopskrbni sustav do novih korisnika.

-Projekt je prvenstveno u službi naših žitelja u priobalju i zaobalju, navodi Colić.

Očitovat će se prvenstveno u vodoopskrbi koja se sad individualno rješavala iz podzemnih cisterni, gusterni s kišnicom.

-Procjenjuje se da će se unapređenjem hidrauličkog rada sustava omogućiti poboljšana usluga za 4.635 žitelja, odnosno za 18.694 korisnika ukoliko se uz mještane pribroje i drugi korisnici, reći će Colić.

Aglomeracija "teška" 136 milijuna eura ili milijardu kuna

Na području bivše skupštine općine Biograd (grad Biograd na Moru, općine Pakoštane, Sv. Filip i Jakov, Pašman i Tkon) u tijeku je projekt Aglomeracije, kojeg je Vlada RH proglasila strateškim projektom stoljeća,

12.918

metara dužina je nove vodoopskrbne mreže...

-Aglomeracija, završetak kanalizacije i vodovodne mreže te rekonstrukciju postojećih cjevovoda je vrijedna oko 136 milijuna eura, odnosno jednu milijardu kuna, kazao je Marin Colić, direktor Komunalac d.o.o. Biograd.

Strateški projekt stoljeća je opet ujedinio područje bivše općine Biograd.

-U sustave odvodnje i vodoopskrbe sredstava putem fondova CEB, EIB, EU i Projekt Jadran te nacionalnih komponenta posljednjih godina je uloženo preko 370 milijuna kuna ili 50 milijuna eura, ističe Marin Colić.

image

Cijevi za aglomeraciju

01.02.2023., 15:59h
VELIMIR BRKIĆ
26. travanj 2024 16:52