Projekt koji je promijenio vizuru Sukošana
StoryEditor
LUNGOMARE - ZAVRŠENA TREĆA FAZA RADOVA

Nova sukošanska ljepotica vrijedna 1,33 milijuna eura!

Privedeni su kraju radovi na obnovi i rekonstrukciji obale u uvali Zlatna luka, od Rive do Keranovog mula na Ždralovcu, s produbljiva­njem jaza, šetnicom i 120 parkirališnih mjesta...

Lijepa vijest dolazi iz Sukošana. Nakon što su krajem lipnja 2020. započeli radovi na obnovi i potpunoj rekonstrukciji jednog od najljepšeg dijela Sukošana, obale u uvali Zlatna luka ukupne dužine 432 metara, od Rive do Keranovog mula na Ždralovcu, s produbljivanjem jaza zajedno sa šetnicom i 120 parkirališnih mjesta, završeni su svi radovi.

- Projekt je vrijedan 10 milijuna kuna (1.330.000 eura), a novac je stigao iz europske blagajne. Invenstitor je Županijska lučka uprava Zadar, kazao je Ante Martinac, načelnik Općine Sukošan.

Predstoji uređenje brojnih hortikulturnih otoka koje će se financirati iz općinskog proračuna. Riječ je gotovo o milijun kuna (133.000 eura).

Za potpuni sjaj hortikulturno uređenje...

- Ovi financijskji zahtjevi radovi odvijat će se nakon ishođenja uporabne dozvole i to u dvije ili tri faze nakon čega će obala sasvim zasjati u punom sjaju, navodi Martinac.

image

Šetnica od Azzura do Ždralovca duga 1.100 m

Tehnički pregled je nužni korak koji predstoji ishođenju uporabne dozvole. Na tehnički pregled se pozivaju svi sudionici u gradnji (investitor, projektant, nadzor, revident i izvođač) i svi predstavnici javnopravnih tijela koja su u postupku lokacijske odnosno građevinske dozvole utvrdili posebne uvjete...

- Pred nama je tehnički pregled nakon kojeg će se dobiti uporabna dozvola, objavio je sukošanski načelnik.

Projekt je već, dodaje on, mjesto okupljanja, rekreacije, odmora, razonode, igre i mjesto stvaranja najljepših doživljaja i uspomena.

- Imat će i dodatnu dozu posebnosti, ljepote, suvremenosti i elegancije, tvrdi nam Martinac.

Impresivni projekt projektanata Via Factum

Projektom se povećao kapacitet komunalnih vezova, čiji je nedostatak predstavljao značajan problem u predmetnoj luci.

image

Ante Martinac, načelnik Sukošana

- U svrhu osiguranja potrebne dubine za korištenje komunalnih vezova na dubinu minus 1,5 metara produbio se lučki akvatorij. Šetnica je široka tri metra sa zelenilom, a uz 432 metara šetnice bit će i 120 parkirnih mjesta, od toga 10 za invalide, detaljan je Martinac.

Po impresivnom projektu poduzeća za projektiranje, nadzor i savjetovanje Via Factum “Uređenje dijela obalnog pojasa u Sukošanu prema UPU Unutar granica lučkog područja” radove je izvodila splitska tvrtka Akropolis d.o.o. Split.

- Ovo je istinsko ogledalo općinskog središta koje će do idućeg ljeta dodatno zasjati u novom sjaju, ponosno će Martinac.

Sukošanska šetnica, koja se proteže od Sportskog centra Sukošan, uz obalu Ruševca, Donjeg mora i Ždralovca do Keranovog mula, a kasnije čak do Marine Sukošan s jedne strane te s druge strane uz obalu Punte, Dječjeg raja, Barbira, Solina, Tratice i Makarske sve do Tustice, od kurcijalnog je značaja za sve žitelje Sukošana i općinskog zaobalja, kao i za sve turiste, vikendaše i posjetitelje kraja.

Sukošanska šetnica, koja se proteže od Sportskog centra Sukošan, uz obalu Ruševca, Donjeg mora i Ždralovca do Keranovog mula, a kasnije čak do Marine Sukošan s jedne strane te s druge strane uz obalu Punte, Dječjeg raja, Barbira, Solina, Tratice i Makarske sve do Tustice, od kurcijalnog je značaja za sve žitelje Sukošana i općinskog zaobalja, kao i za sve turiste, vikendaše i posjetitelje kraja.

- Izgradnja lungomara, sukošanske promenade uz obalu, je strateški projekt koji će kad bude u potpunosti dovršen od Marine do Tustice, biti dodatni motiv dolaska turista i posjetitelja, a samim time i nova dodatna vrijednost za sve naše žitelje i sukošansko gospodarstvo, naglasio je Martinac.

Sukošan će u narednom razdoblju dobiti jednu od najdužih šetnica na srednjem Jadranu i time prednjačiti na karti razvijenosti u RH. Naime, Sukošan ima oko 7 kilometara razvedene obale, koju oplahuje čisto i bistro more...

Emotivna, ljudska vrijednost

image

Hvalevrijedno, zaštićena vruja kod konobe Guste

- Naime, na cjelokupnom potezu osim obale i šetnice, uredit će se parkirališta, mulovi, plaže i okoliš koji će biti za razonodu, rekreaciju i slobodno vrijeme svih mještana, općinskih žitelja, ovdašnjih mnogobrojnih vikendaša, turista i posjetitelja, poručio je Martinac dodavši kako bi se prva slijedeća šetnica gradila od Tustice uz obalu Makarske i Tratice do Solina, dakako čim se osiguraju potrebita financijska sredstava.

U konačnici će svi mještani moći koristiti svoju obalu, u svom selu, u svojoj državi, bit će svoji na svojem.

432

ukupna je dužina rekonstruirane obale

- U cilju stvaranja sve ljepše Općine Sukošan treba istaknuti kako projekt sukošanskog lungomara ima i vrlo važnu emotivnu i ljudsku vrijednost jer će u konačnici omogućiti slobodu kretanja na vlastitom području, uz obalu od Marine Dalmacija do Tustice, poručio je Ante Martinac.

MINISTAR BUTKOVIĆ U SUKOŠANU I PAKOŠTANIMA

Oleg Butković, potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture, sa suradnicima, ravnatelj ŽLU Davor Škibola, zadarski župan Božidar Longin sa suradnicima i lokalne vlasti 20. veljače 2023. će u općinama Sukošan i Pakoštane obići projekte koje sufinancira njegovo ministarstvo. Riječ je o impresivnim projektima, obali u luci Sukošan i luci Dugovača u Dragama.

image

Uređeni Keranov i Bundilov mul na Ždralovcu

19.02.2023., 12:14h
VELIMIR BRKIĆ
05. srpanj 2024 17:26