Veliko priznanje za OPG Butić - Izletište Butić iz Briševa. Na jubilarnoj, 25. međunarodnoj akciji “Za novu kvalitetu u turizmu” dodijeljeno je ukupno 10 priznanja u 6 država, a jedno je otišlo u Hrvatsku. Prestižnu Zlatnu prizmu u kategoriji Eko i etno turizma dodijeljena je OPG-u Butić i Izletištu Butić.
- Ponosni smo na Zlatnu prizmu u ovoj tradicionalnoj međunarodnoj akciji koja ima cilj podizanje nivoa turističkih usluga i poticanje inovativnosti u turističkoj djelatnosti, ponosno će mladoliki Ante Butić, nositelj obiteljskog gospodarstva u Briševu u Općini Poličnik, smještenog oko 7 kilometara od Zadra i oko 13 kilometara od Nina.
Prestižna nagrada je veliko priznanje i uspjeh za ruralni turizam, kako za OPG i izletište Butić, tako i za ravnokotarsko Briševo, Zadarsku županiju i Lijepu Našu.
Gastronaut i novinari zemalja regije
- Veliko hvala portalu Gastronaut, koji između ostalog provodi projekt “100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica”, najstariji nacionalni brand oznake kvalitete u ugostiteljstvu, što su nas prepoznali i predložili za ovu međunarodnu akciju, zahvalio se Butić.
Turističko-promotivna manifestacija je održana u okviru međunarodnog turističkog poslovnog sajma i konferencije WESTM 2022. te Beogradskog turističkog i MICE foruma.
- Specifičnost priznanja Turistička prizma - za novu kvalitetu u turizmu je da je vode turistički novinari iz zemalja regije. Među njima i Karin Mimica iz Hrvatske, urednica portala Gastronaut i predsjednica Zbora turističkih novinara pri Hrvatskom novinarskom društvu, navodi Butić.
Obiteljski obrt Butić je 2009. započeo turističkom promocijom pod nazivom Dobra vina. Od 2011. OPG je i izletište.
- U Briševu imamo dvije konobe kapaciteta 250 sjedećih mjesta, obiteljsko imanje, vinograd star 50 godine te 250 godina stare masline, navodi Butić.
Pioniri i začetnici agro-etno turizma
Autobusi im gotovo svakodnevno dovoze strane turiste kojima pokazuju život na selu. Moto im je “zadovoljan gost”.
- Želja nam je između ostalog podignuti proizvodni pogon za 20.000 komada pršuta i 5.000 komada ninskog šokola, najavio je Ante Butić.
Obrazloženje nagrade za partnere Gastronauta iz OPG Butić i Izletište Butić, Briševo prenosimo u cijelosti:
”Godine 2012. obitelj Butić odlučuje svoju staru kuću ravnokotarskom mjestu Briševo u Zadarskoj županiji, 7 km od grada Zadra i 13 km od grada Nina, obnoviti i pretvoriti u konobu s tradicionalnom hranom. Pioniri su i začetnici agro-etno turizma na tom području u kojemu je turistička organizacija otvorena tek 4 godine kasnije...
Voljom, kvalitetom i novitetima od vožnje traktorima po polju, branja maslina, grožđa, sadnje voćaka, smilja, lavande i to sve s gostima, postali su destinacija koja se urezuje u sjećanja turističkih grupa, sudionika tim building-a i gostiju s konferencijskog turizma.
Aktivni i atraktivni programi doživljaja sela
Danas su s izletištem od 250 sjedećih mjesta jedna od omiljenih destinacija autobusnih grupa. Članovi su turističkih udruženja kao što su RDA i UHPA-a te se često predstavljaju na turističkim i gastronomskim sajmovima u Hrvatskoj i regiji.
Svaki član obitelji Butić doprinosi izletištu svojom osobnosti - majka Jagoda, otac Mirko, sin Ante, kćer Lucijana, zet Zoran te unuci Lana i Ivan.
Smatramo da OPG Butić - Izletište Butić zaslužuje nagradu Turistička prizma – Nova kvaliteta u turizmu u kategoriji Eko i etno turizam, jer su uz vrhunske proizvode iz vlastite proizvodnje od kojih svaki priča svoju priču, uspjeli doprinijeti održivosti destinacije te osmisliti atraktivne programe za turiste koji sudjeluju čak i u poljoprivrednim aktivnostima”, piše u obrazloženju portala Gastronaut...