<p>Za razvoj ove gljive od presudnog značenja su temperatura i relativna vlažnost</p>
Za razvoj ove gljive od presudnog značenja su temperatura i relativna vlažnostDepositphoto/fotokostic
StoryEditor
SAVJETI AGRONOMA

Pljesnjivost lista rajčice - kako je prepoznati i tretirati?

Ove godine zbog povećane vlažnosti bolest je uvelike prisutna i uzrokuje stradanje lisne mase

Uzročnik pljesnivosti lista rajčice, Fulvia fulva, isključivo se javlja na biljci koja se uzgaja u zaštićenom prostoru, te u slučaju jačeg napada može uzrokovati štete uslijed smanjenog prinosa i sporog sazrijevanja plodova. Uvjeti koji dovode do pojave bolesti su visoka relativna vlažnost zraka (preko 80%) i suviše gust sklop biljaka koji onemogućava provjetravanje.

Prethodnih godina bolest se tek pojavljivala u fazi berbe, ali ove godine zbog povećane vlažnosti je uvelike prisutna i uzrokuje stradanje lisne mase.

Prepoznajte bolest

Simptomi bolesti se najčešće pojavljuju na listovima, ali mogu se pojaviti i na lisnim peteljkama, cvjetovima, stabljici i plodovima. Na listu se prvo pojavljuju svjetlozelene ili žute pjege s nejasnim rubovima, a na naličju lista dolazi i do sporulacije gljive, što se uočava u vidu karakteristične maslinastozelene prevlake.

U povoljnim uvjetima baršunasta prevlaka se širi, zahvaća cijeli list koji nekrotizira, uvija se, vene i suši. S obzirom na to da je relativna vlažnost zraka znatno veća pri tlu, u početku pojave bolesti najčešće su napadnuti donji listovi, nakon čega se vremenom bolest širi prema vrhu biljke.

Zaraženi listovi otpadaju prije vremena. Simptomi bolesti se u našim uvjetima rijetko javljaju na otvorenom polju, osim pri velikoj vlažnosti. Patogen se u uvjetima vanjske sredine održava u tlu kao saprofit, ili na biljnim ostacima u obliku sklerocija i konidija. Također, on se može prenijeti zaraženim sjemenom rajčice.

Za razvoj ove gljive od presudnog značaja su temperatura i relativna vlažnost, tako da infekcije nastaju pri temperaturi od oko 22-24°C, i vlažnosti 90-95 posto.

Kada tretirati biljku?

Uzimajući u obzir ciklus razvoja gljive i optimalne uvjete, najbolji rezultati za kontrolu se postižu primjenom plodoreda, uništavanjem biljnih ostataka, dezinfekcijom tla i sjemena, upotrebom zdravog rasada, uzgojem rezistentnih sorti i hibrida, izbjegavanjem preobilnih navodnjavanja i preguste sadnje te redovnim prozračivanjem.

Rajčica za uspješan rast i razvoj zahtijeva nižu relativnu vlažnost zraka pa je tijekom čitave vegetacije optimum 50-60 posto, a pri cvjetanju 45-50 posto.

U uvjetima visoke relativne vlažnosti zraka biljke su osjetljive na pojavu bolesti, smanjena je oplodnja, transpiracija, a samim tim i normalna ishrana biljke. Tretman fungicidima potrebno je obaviti kod pojave prvih simptoma kako se bolest ne bi proširila, ali tek nakon što je s biljaka uklonjeno zaraženo lišće.

Većina fungicida koji se koriste za suzbijanje plamenjače i crne pjegavosti rajčice djeluju i na uzročnika pljesnivosti lista rajčice. Najčešće se rabe preparati na bazi aktivne tvari azoksistrobin. (AGROKLUB)

24.08.2023., 17:31h
Selma Mujić
03. svibanj 2024 03:30