<p>Potaknuli razvoj kritičkog razmišljanja, kreativnosti i motoričkih vještina</p>
Potaknuli razvoj kritičkog razmišljanja, kreativnosti i motoričkih vještinaZajednica tehničke kulture Zadarske županije
StoryEditor
Županijski pročelnik Ivan Šimunić

Proveden niz zanimljivih radionica u Zadru sa svrhom popularizacije STEM-a

Gradile su se kućice za solitarne pčele, izrađivala prirodna kozmetika, utrkivalo robotima, brojale jedinke na prirodnoj i antropogenoj obali, učio Pitagorin poučak ispod masline…

Razgovarali smo s pročelnikom Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, Ivanom Šimunićem o projektu STEM(ajmo!) koji se provodi u okviru otvorenog Poziva na dostavu projektnih prijedloga “Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a” financiranog od strane Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Studijska putovanja i vrijedna oprema

Nositelj projekta STEM(AJMO!) je Centar tehničke kulture Rijeka, a projekt se provodi zajedno s partnerima: Zajednicom tehničke kulture Zadarske županije, Astronomskim društvom Višnjan, Connect IT udrugom za razvoj informacijsko komunikacijskih tehnologija, Gradom Rijeka, Međimurskim informatičkim klubom Čakovec, Sveučilištem u Rijeci – odjel za matematiku i odjel za informatiku, Tehničkim fakultetom u Rijeci, Zajednicom tehničke kulture Karlovac i Zajednicom tehničke kulture grada Splita.

- Projekt se provodio tijekom 2022. i 2023. godine, a započet je brojnim edukacijama partnera na projektu u 2022. godini kada su unaprijedili svoja znanja i vještine za provedbu programa popularizacije STEM-a, upoznali su se s primjerima dobre prakse te razvili nove metodologije za rad. Zajednički su kreirali niz zanimljivih višednevnih i jednodnevnih radionica koje su u Zadru i proveli s krajnjim korisnicima dobne skupine od 7-19 godina sa svrhom popularizacije STEM-a. Sudjelovali su i na studijskim putovanjima, djecu i mlade su vodili na MAKEATHON u Rijeku te projektom nabavili vrijednu opremu, kaže Šimunić.

Izvrsna suradnja

Ukupno su proveli čak deset višednevnih radionica i jedanaest jednodnevnih radionica te je projekt obuhvatio ukupno 254 korisnika - djece i mladih.

- Zajednica je radionice provela s izvoditeljima radionica koji su iste i osmišljavali, a to su Biljana Agić, Janja Filipi, Ivanka Burazer, Emir Agić, Branka Čatlak, Sanja Fabac, Đani Iglić i Nela Mandić. Suradnja je bila izvrsna, radionice kreativne i upečatljive, korisnici zadovoljni i željni još znanja, kazuje Šimunić i dodaje da su se radionice provodile u Gradu Zadru i Zadarskoj županiji, po školama, terenu, uz more, u moru i u plićaku.

Gradile su se kućice za solitarne pčele, izrađivala prirodna kozmetika, utrkivalo robotima, brojale jedinke na prirodnoj i antropogenoj obali, upoznavalo morske ježince, procjenjivalo udaljenost, učio Pitagorin poučak ispod masline…

28.07.2023., 12:17h
14. svibanj 2024 20:49