<p>U petak završava redovno jesensko zasjedanje Sabora</p>
U petak završava redovno jesensko zasjedanje SaboraEdvard Šušak/hina
StoryEditor
ZAKONSKI PRIJEDLOZI

Sabor danas raspravlja o inkluzivnom dodatku, doplatku za djecu

Zakon o inkluzivnom dodatku, novčanoj naknadi namijenjenoj osobama s invaliditetom, objedinit će četiri dosadašnje naknade - osobnu invalidninu, doplatak za pomoć i njegu, uvećani doplatak za djecu i naknadu za nezaposlene

Hrvatski sabor, koji u petak 15. prosinca završava redovno jesensko zasjedanje, u utorak će raspraviti zakonske prijedloge o inkluzivnom dodatku, o doplatku za djecu, te one kojima se nastoji zaštititi građane od nepovoljnih ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju.

Zakon o inkluzivnom dodatku, novčanoj naknadi namijenjenoj osobama s invaliditetom, objedinit će četiri dosadašnje naknade - osobnu invalidninu, doplatak za pomoć i njegu, uvećani doplatak za djecu i naknadu za nezaposlene.

Iznos inkluzivnog dodatka kroz pet kategorija kretat će se mjesečno od 720 eura za prvu, 480 eura za drugu, 430 eura za treću, te 162 eura i 138 eura za četvrtu i petu razinu.

U proračunu za 2024. za tu je namjenu predviđeno 506 milijuna eura, što je dvostruko više nego se trenutno troši za četiri naknade.

Izmjenama Zakona o doplatku za djecu država dodatno osnažuje potporu obiteljima za uzdržavanje i odgoj djece, a dohodovni cenzus povećava sa 70 na 140 posto proračunske osnovice.

Radi pravednije raspodjele doplatka, broj cenzusnih grupa povećava se sa sadašnjih tri na pet, te povećava iznos doplatka za korisničke skupine od 30 do 60 eura, s tim da pronatalitetni dodatak za treće i četvrto dijete ostaje 66 eura.

Udvostručit će se broj korisnika i broj djece obuhvaćenih doplatkom s lanjskih 126 tisuća na 271 tisuću, odnosno s 247 tisuća djece na 511 tisuća u idućoj godini.

Zastupnici će mišljenje reći i o Vladinom prijedlogu da kroz izmjene zakona o obveznim odnosima i o parničnom postupku država zaštiti građane koji se ne mogu brinuti za sebe pa sklapaju ugovore o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju i često ostaju i bez imovine i skrbi.

Uvodi se Registar ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju u koji će se unositi podatci o sklopljenim i raskinutim ugovorima te postupcima pokrenutim radi poništenja ili raskida ugovora. Registar će se voditi pri Hrvatskoj javnobilježničkoj komori, a omogućit će provjeru jesu li ugovaratelji uzdržavanja već sklopili ugovore i koliko, broj takvih ugovora ograničava se na najviše tri. (Hina)

12.12.2023., 09:10h
19. rujan 2024 18:32