Šimičević je radio u saljskoj školi od ožujka 1985. do siječnja 1989.Doris Babić
StoryEditor
Osobni interes ispred javnog

Saborski zastupnik Rade Šimičević tužbom od Općine Sali traži namjenski stan za učitelje

On bi se kao naš zastupnik u Saboru, ali i član Odbora za školstvo, kaže naš sugovornik, trebao zalagati za bolje uvjete i opstanak otočkih škola u koju svrhu su i namijenjeni učiteljski stanovi, trebao bi mu na prvom mjestu biti javni interes

Saborski zastupnik, dugogodišnji prosvjetni djelatnik te član saborskog Odbora za odgoj, obrazovanje, znanost i kulturu Rade Šimičević tužio je Općinu Sali zbog smetanja u posjedu, navela je odvjetnica Općine Sali.

Konkretnije, radi se o namjenskom stanu kojega koriste učitelji za vrijeme svog radnog odnosa i koji je u vlasništvu Općine Sali. Iz Općine su nam kazali da je Općina odgovorila na tužbu i usprotivila se tužbenom zahtjevu Rade Šimičevića te da je u tijeku sudski postupak koji se vodi pred Općinskim sudom u Zadru. Kako su iz Općine naveli, predmet spora je općinski stan koji je strogo namjenski, a namjena mu je da ga koriste nastavnici osnovne škole u Salima za vrijeme dok su u radnom odnosu u istoj. Škola “Petar Lorini” u Salima održava nastavu od 1. do 8. razreda koju pohađa 71 učenik i zapošljava 31 djelatnika.

image

Do zaključivanja ovog teksta nismo dobili odgovor saborskog zastupnika Rade Šimičevića

Patrik Maček/pixsell

Prvi red do mora

Stan koji Šimičević želi za sebe smješten je u zgradi u prvom redu na morskoj obali, kč. 18913, u kojoj su četiri namjenska stana za učitelje i koji su izgrađeni samodoprinosom mještana.

Saljani s ogorčenošću prozivaju nekadašnjeg pedagoga škole, a danas saborskog zastupnika kojemu su kao i ostalim učiteljima osigurali besplatno stanovanje dok je bio zaposlen u tamošnjoj školi.

- Potez Rade Šimičevića je apsurdan! Šimičević je radio u školi od 23. ožujka 1985. do 29. siječnja 1989. U školi je prije njega bila zaposlena njegova supruga Vesna koja je sa školom potpisala Ugovor kojim se stan daje na korištenje za vrijeme trajanja radnog odnosa, koji je njoj prestao 1994. godine, a nakon što su oni otišli, u tom je stanu stanovala učiteljica Jagoda Gaćina punih 27 godina. Nakon učiteljice Gaćina, isti se stan daje na korištenje mladoj učiteljici koja dolazi raditi u školu 2021. godine. Sve troškove održavanja podmirivala je Općina Sali. Ostali učitelji koji su dobivali stan na korištenje poštuju dogovor da stan mogu koristiti dok su zaposleni u mjesnoj školi, a nakon prestanka službe vratili bi ključeve od stana. Šimičeviću je služba u Salima prestala prije 33 godine, a supruzi prije 28 godina, stoga nema nikakvo pravo na namjenski stan, govori ogorčeni mještanin. I sam je bio učitelj u našoj školi i zna koliko su potrebni ti stanovi naglašavaju Saljani.

image

U prvom redu na morskoj obali

Google Maps/Street view

Javno dobro

On bi se kao naš zastupnik u Saboru, ali i član Odbora za školstvo, nastavlja naš sugovornik, trebao zalagati za bolje uvjete i opstanak otočkih škola u koju svrhu su i namijenjeni učiteljski stanovi, trebao bi mu na prvom mjestu biti javni interes.

- Stupanjem na zastupničku dužnost dao je i prisegu da će djelovati u javnom interesu, a podizanjem tužbe protiv Općine Sali radi namjenskog stana stavio je osobni interes ispred javnog. Nikakvim pravom on nije posjednik toga stana, nema zakonsko ni moralno pravo da svojata namjenski stan. Gdje je tu poštenje i savjest saborskog zastupnika? Ali i da nije zastupnik, kako se ponaša kao građanin? Dokle smo to došli da se nema srama kada se poseže za učiteljskim stanom koje je javno dobro od interesa zajednice, govore ljuto i razočarano mještani Sali.

Šimičević bi navratio ljeti na druženje s prijateljima na jedan dan i prespavao u stanu, saznajemo od mještana, ali nije podmirivao nikakve troškove.

- Održavanje namjenskih stanova plaća Općina, odnosno mi mještani! Nema ni moralno pravo, kazuju sumještani i ističu da je nekretnina javno dobro koje služi u svrhu javnog interesa zbog školovanja najmlađih Saljana, a toga bi on kao prosvjetni radnik trebao biti svjestan.

image

OŠ "Petar Lorini" Sali

Mještani uz Općinu

Iz poštovanja prema nekadašnjem pedagogu nitko mu nije zamjerao da u općinskom stanu prespava noć ili dvije, tijekom ljetnih praznika kad bi učiteljica koja je tu stanovala otišla u Zadar. Svi su učitelji uredno vratili ključeve stana, a Šimičević je ključ zadržao sve ove godine radi ljetnih posjeta Salima.

- Ova tužba koju je podigao je hladan tuš za nas mještane jer nismo očekivali da će naše gostoprimstvo iskoristiti za osobni interes. Svi podržavamo našu Općinu u naporu da odbaci tužbeni zahtjev g. Šimičevića, zaključuje naš sugovornik.

Poslali smo upit saborskom zastupniku Šimičeviću željevši iznijeti čitateljima i njegov način razmišljanja, stoga smo ga pitali što ga je sada potaknulo na tužbu s obzirom da je njegov radni odnos u Salima prekinut 1989. godine, kao i je li u međuvremenu sudjelovao u režijskim troškovima i održavanju. Na koncu, postavili smo pitanje smatra li i zašto, s obzirom da je riječ o namjenskom stanu za nastavnike koji dolaze tu raditi, da je povukao moralan potez.

Međutim, do zaključivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Šimičević ovom tužbom zbog smetanja u posjedu protiv Općine Sali pokušava dokazati da je on pošteni posjednik namjenskog stana. Tužbom za dokazivanje poštenog i savjesnog posjednika ne može se dokazati poštenje, savjest i odgovornost građanina jer pošteni građanin ne bi ni pokretao tužbu kojom želi ući u posjed javne nekretnine koja ima jasnu namjenu i nalazi se u vlasništvu Općine.

24.07.2023., 13:23h
06. srpanj 2024 11:12