43235
Izvor: Pixabay
StoryEditor
Loša situacija

Suša znatno smanjila urod šećerne repe

Suša je teško pogodila proizvodnju šećerne repe, posebno u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji

Prema podacima Hrvatske industrije šećera (HIŠ), proizvodnja šećerne repe u 2023./2024. godini manja je u odnosu na prethodnu sezonu za 27,6 posto. Prošle godine proizvodnja šećera bila je najmanja u zadnjih 20 godina.

Kako bi se ublažio takav trend te povećale ukupne površine pod šećernom repom, Ministarstvo je izradilo Program potpore za proizvođače šećerne repe za razdoblje od 2023. do 2027. godine.

Prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, u okviru ovoga Programa, potporu je u 2023. ostvarilo 319 korisnika u ukupnom iznosu od 1,3 milijuna eura.

Predstavnici HIŠ na jučerašnjem su sastanku kazali da bi, što se tiče elementarne nepogode, jedan od najpogodnijih okvira bila Krizna rezerva unutar sredstava Zajedničkog proračuna EU za hitne intervencije u poljoprivredi i pomoć poljoprivrednicima.

U tom će smislu biti jako važno čim prije uputiti formalni zahtjev za dobivanje sredstava kao pomoć teško stradalim proizvođačima šećerne repe u dvije županije u kojima je 90 posto hrvatske proizvodnje. Važno je razmotriti i ostale mehanizme koji eventualno mogu pomoći u rješavanju ove problematike, naglasili su predstavnici Hrvatske industrije šećera.

Naveli su i kako je od ključne važnosti oslobađanje obveze referentnog prinosa za šećernu repu u 2024. kao uvjeta za proizvodno vezana plaćanja (PVP) u dvije županije koje su pogođene katastrofalnom sušom, te mogućnost uporabe preparata SAFARI na šećernoj repi u 2025. godini.

Formalno je zahtjev za njegovom uporabom dostavljen ministarstvu krajem svibnja ove godine i već je u postupku rješavanja.

"Proizvođači šećera doživjeli su velike gubitke uslijed suše. Svjedočimo jako lošoj situaciji. Želimo pomoći svim proizvođačima i pokušat ćemo naći kratkoročna rješenja kako bismo spasili našu proizvodnju, a kroz određen vremenski period pronašli i konačna rješenja za proizvođače šećerne repe", izjavio je ministar poljoprivrede Josip Dabro. (Hina)

14.09.2024., 09:11h
18. rujan 2024 12:34