Zadarska županija
StoryEditor
Kreće obnova tvrđave Fortica

Svečano obilježen Dan Općine Novigrad

Dan Općine Novigrad obilježen je svečanom sjednicom Općinskog vijeća na Škalinama u centru mjesta. Svečanoj sjednici su, uz ostale, nazočili ministri u Vladi RH Šime Erlić i Damir Habijan, izaslanica predsjednika Hrvatskog Sabora Nikolina Baradić, župan Božidar Longin, zamjenik župana Šime Vicković te brojni drugi uzvanici i mještani

Okupljene je na početku pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Antonio Sinovčić da bi potom načelnik Joso Klapan govorio o nizu projekata koji se trenutno provode na području općine. Najavio je da se kreće se u obnovu i uređenje jednog od simbola Novigrada tvrđave Fortica i to kroz projekt ITU mehanizma Grada Zadra, a u suradnji s Općinom Preko koja će kroz isti projekt urediti tvrđavu sv. Mihovila.

"Sredstvima iz EU fondova uredit će se društveni dom u Novigradu, a izrađuje se projektna dokumentacija za projekt Aglomeracije Karinskog i Novigradskog mora, što je projekt od strateške vrijednosti ne samo za našu Općinu već i za cijelu Zadarsku županiju", poručio je Klapan.

Župan Longin istaknuo je dobru suradnju s Općinom Novigrad na više projekata, primjerice investiciju Županijske lučke uprave na sanaciji dijela rive i istezališta za brodove u luci Novigrad. Vrijednost radova iznosila je 240 tisuća eura, a taj je projekt po županovim riječima, konkretan primjer sinergije Općine, Županije i resornog ministarstva.

"Kao osnivači skrbimo o osnovnoj školi ovdje u Novigrad koja je jedina škola u Županiji koja sudjeluje u provedbi eksperimentalnog programa cjelodnevne škole. Opseg infrastrukturnih ulaganja uključivat će uređenje i opremanje kuhinje, klimatizaciju matične i područne škole te opremanje učionica i blagovaonice, a previđen iznos je oko 180 tisuća eura. Uz to, na Nacionalni plan oporavka i otpornosti prijavit ćemo izgradnju školske sportske dvorane škole u Pridragi. Projektna dokumentacija je spremna i sada se čeka suglasnost Ministarstva obrazovanja i znanosti", najavio je Longin.

image
Zadarska županija

"Novigrad, Pridraga i Paljuv se razvijaju, ostvaruju projekte i idu naprijed zahvaljujući dobroj suradnji lokalne zajednice sa svim nacionalnim razinama, a sve to utječe na životni standard stanovnika i na njihove optimalne društvene razvojne uvjete. Posebno utječe na mlade ljude koji su odlučili ostati ovdje i zasnovati svoje obitelji i danas ih posebno želim istaknuti jer smo svi svjesni kako mlade treba promatrati kao predstavnike poželjne budućnosti. Čuli smo od načelnika Klapana koliko se ulaže ovdje u vrtiće, škole, infrastrukturu i nova radna mjesta i zato vi možete biti primjer ostalima kako im omogućiti kvalitetan život", kazala je u svom obraćanju saborska zastupnica Nikolina Baradić.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić koji je bio izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, naglasio je vidljiv razvoj Općine Novigrad i pohvalio Josu Klapana kao iznimno aktivnog načelnika koji sa svojim suradnicima konstantno provodi razvojne projekte. Istaknuo je da će u narednom razdoblju biti niz prilika za financiranje tih projekata preko niza mehanizama iz EU fondova i da je ključna uloga jedinica lokalne samouprave u kvalitetnoj pripremi projektne dokumentacije.

"Općine su ključne za provedbu politike ujednačenog razvoja svih krajeva Hrvatske. Zajedničkim snagama nastavljamo realizirati projekte za bolji Novigrad i unutrašnjost Zadarske županije", ustvrdio je Erlić.

Općinska priznanja ove su godine zaslužili Dobrovoljni aktiv darivatelja krvi općine Novigrad, Boćarski klub Paljuv, uspješna studentica Ema Zubčić, suorganizator brojnih manifestacija i obilježavanja događaja iz Domovinskog rata Branko Vlatković te pjevač i svirač KUD-a Luzarica iz Pridrage Branko Narančić Baćo.

image
Zadarska županija
02.08.2024., 19:42h
16. rujan 2024 09:21