<p>Grana masline</p>
Grana maslineARHIVA ZT
StoryEditor
Obavijest maslinarima

Trenutačno ne prijete štete od maslinine muhe, a u maslinicima je nužno navodnavanje

Ako navodnjavanje nije moguće, onda je nužna folijarna prihrana s nekim od folijarnih hranjiva

S obzirom na česte upite maslinara, a u svezi leta maslinine muhe (Bactrocera oleae) i mogućih šteta u našoj županiji, valja kazati kako trenutačni vremenski uvjeti, a koji vladaju zadnjih desetak dana ili dulje (toplinski val, s dnevnim temperaturnim vrijednostima i preko 35 stupnjeva) nikako ne odgovaraju spomenutom štetniku.

Dapače, kod tako visokih temperatura dolazi ne samo do steriliteta, već i mortaliteta maslinine muhe. Iz toga razloga je lov na opažačkim mjestima sporadičan i zanemariv, te trenutačno do daljnjega ne prijete nikakve ekonomske štete.

Maslinicima je u ovo vrijeme nužno navodnjavanje ako je moguće, a ako nije onda folijarna prihrana s nekim od folijarnih hranjiva. Primjerice Bioalgen kojega mogu koristiti i oni maslinari koji su registrirani u ekološkoj proizvodnji.

Maslinare i dalje upućujemo na praćenje obavijesti Ministarstva poljoprivrede, gdje će se oglasiti kod svake važne promjene.

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenoga sredstva za zaštitu bilja!

Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe!

Skupljanje ambalažnog otpada SZB provest će se dana 16.08.2024. u Nadinskome blatu (maslinik OPG Ivan Atelj, 200 m južno od rampe za utovar grožđa), u vremenu od 08:00 -10:00 sati.

15.07.2024., 10:22h
19. rujan 2024 01:13