David Maxwell
StoryEditor
Vjetar u leđa

Trump preživio atentat, službeno potvrdio kandidaturu

Mnogi u Trumpovom preživljavanju vide prst sudbine ili božanske providnosti, što je zasigurno argument koji će se čuti u predizbornoj kampanji

Pucnji koji su prije nekoliko dana odjeknuli u gradiću Butleru u zapadnoj Pennsylvaniji i kojima je lakše ranjen bivši predsjednik i predsjednički kandidat Republikanske stranke Donald Trump, potresli su i Ameriku i svijet. U oružanom incidentu ubijen je i jedan a ranjeno dvoje promatrača, a sigurnosne službe su ustrijelile i samog atentatora.

“Hvala vam svima na molitvama i mislima koje ste mi uputili jučer, jer samo je Bog spriječio da se dogodi nezamislivo”, napisao je Trump na svojoj platformi Truth Social.

“Nećemo se predati strahu, nego ćemo umjesto toga ostati nepokolebljivi u svojoj vjeri i zadržati prkosan stav pred zlom.U ovom je trenutku važnije nego ikada dosad da zadržimo zajedništvo i pokažemo svoj pravi karakter kao Amerikanci te da ostanemo snažni i odlučni i da ne dopustimo zlu da pobijedi”, istaknuo je bivši američki predsjednik.

Zakašnjela Bidenova reakcija

U SAD-u je je ovaj događaj izazvao pravu lavinu komentara, što je bilo i očekivano. Oglasio se bio, s određenim zakašnjenjem što su mu, naravno, zamjerili i predsjednik Joe Biden koji je kazao: “Informiran sam o pucnjavi na skupu Donalda Trumpa u Pennsylvaniji. Zahvalan sam što čujem da je na sigurnom i da mu je dobro. Molim se za njega i njegovu obitelj i za sve one koji su bili na skupu. Nema mjesta za ovakvu vrstu nasilja u Americi. Moramo se ujediniti kao nacija u osudi toga čina”, poručio je Biden.

No pucnjava u Butleru ostavila je za sobom i podosta još uvijek otvorenih pitanja. Tu je prije svega ono o radu sigurnosnih službi, odnosno - jesu li napravile propust.

BBC je, odmah istog dana objavio razgovor s nekoliko sudionika skupa koji su primijetili atentatora nekoliko minuta prije nego je otvorio vatru i o tome smjesta obavijestili policiju. Na društvenim mrežama se mogu vidjeti i snimke koje su mobitelima učinili obični građani i na kojima je vidljivo kako atentator puže po krovu hangara u neposrednoj blizini mjesta na kojem je Donald Trump, kao štićena osoba, držao predizborni skup. Čiji je to bio propust i je li, kao su neki požurili istaknuti - to uopće bio propust?

Zašto elite mrze Trumpa?

Zašto je Trump toliko neomiljen kod “duboke države” i elita otkrio je American Thinker u članku iz vremena njegovog predsjednikovanja:

“Kritičari i s ljevice i desnice napadali su politiku “Učinimo Ameriku opet velikom”, iako je jedan od njenih glavnih ciljeva bio razbiti dugotrajnu stagnaciju prosječnih primanja američkih građana. Napadali su politiku snižavanja poreza, liberalizacije gospodarstva, povećanja proizvodnje nafte i plina, okončanja stranih intervencija, ponovnog pregovaranja o lošim vanjskotrgovinskim sporazumima i carina na kinesku robu. The Nation je još u lipnju objavio članak pod naslovom “Trgovinski ratovi će dovesti do nove depresije”, dok su se konzervativci iz Weekly Standarda izrugivali Trumpovom gospodarskom politikom. Sad se vidi da su svi bili u krivu.
Trumpove ekonomske mjere i neortodoksne politike učinile su da je nezaposlenost u SAD danas na najnižoj razini u skoro zadnjih 50 godina, iako se njegova administracija morala nositi s problemima koje im stvara Federal Reserve Bank i njene rigidne ekonomske teorije.
Politika Federalnih rezervi u zadnjih 40 godina očitovala se u stagnaciji prosječnih osobnih dohodaka, povećanoj inflaciji, ali i velikom bogaćenju oko jedan posto ionako već bogatog stanovništva, a sve pokriveno teorijama tzv Keynesove ekonomije.
Zato su MAGA-ekonomisti odbacili Keynesa i teorije proizišle iz njegovih učenja kao pristup koji pogoduje korupciji. Onih 1 posto to razumije i jasno im je da se moraju boriti svim sredstvima da zadrže svoje stare pozicije.
Trumpova politika ne pogoduje Wall Sreetu, nego “Main Streetu”, gospodarstvu rada i trgovine, a ne špekulacija. I to donosi rezultate. Prema statistikama do kraja listopada se u SAD-u otvorio 7,1 milijun novih radnih mjesta, a index poslovnog optimizma za male poduzetnike najviši je od 1989., uz najavu da će u 2019. podići primanja svojim zaposlenicima. Politika predsjednika Trumpa je uspjela, politike njegovih protivnika nisu.”

Tražili su Trumpovu likvidaciju

Mnogi internetski komentatori, pogotovo oni skloniji republikanskom predsjedničkom kandidatu upozorili su na ogromnu količinu mržnje koja se prema Donaldu Trumpu izlijevala još od 2015. kada je najavio svoju kandidaturu. Koliko je samo bilo otvorenih i neuvijenih poziva na njegovu fizičku likvidaciju? Zar nije o istoj napravljen najprije raperski video spot, a onda i čitava broadwayska predstava koju su svojedobno prekinuli protrumpovski aktivisti 2018.? A nije nezapaženo prošla i nedavna izjava Joea Bidena kako “Trump treba biti meta”.

No odgovor na spekulacije o uroti “duboke države” da se ukloni Trumpa dao je, možda i najefektnije, koliko kontroverzni, toliko i talentirani Andrew Anglin koji je jednostavno ustvrdio da “CIA ne griješi” u smislu da su tajne službe htjele ukloniti Trumpa to bi bile i učinile. Također, priče o više atentatora koje nisu bez osnove kada se govori o atentatu na predsjednika Kennedyija, ovdje teško mogu proći jer se sve dogodilo na relativno malom prostoru i u malom gradu. (Butler ima oko 13 tisuća stanovnika).

image

Donald Trump i njegov kandidat za dopredsjednika JD Vance nisu uvijek bili u najboljim odnosima

Jim Lo Scalzo

Tajna služba proziva lokalnu policiju

No, kako je istaknuo neumorni Trumpov pristaša, medijski analitičar Mark Dice, Trump je u cijeloj priči izbjegao smrt za dlaku, za par centimetara budući da je neposredno prije pucnja okrenuo glavu da bi na “blesimetru” pročitao točne statističke podatke o ilegalnim migrantima koji pod Bidenovom administracijom neometano ulaze u SAD na dnevnoj bazi. Mnogi u komentarima i na njegovoj i drugim stranicama vide u tome prst sudbine ili božanske providnosti, što je zasigurno argument koji će se čuti u predizbornoj kampanji.

Sama Tajna služba koja čuva aktualne i bivše predsjednike također se oglasila i u New York Postu optužila lokalnu policiju za nemar i neizvršavanje dužnosti jer da je ubojica bio izvan perimetra koji pokriva Služba i u odgovornosti je lokalnih čuvara reda koji da nisu izvršili svoje zakonom predviđene zadaće i osigurali područje.

I tako je Donald Trump preživio i atentat tek s okrznutim uhom i uputio se na republikansku konvenciju u Milwaukee gdje je i službeno potvrđen te je izabrao svog dopredsjedničkog kandidata, mladog senatora JD Vancea, svog nekadašnjeg kritičara i oponenta. Bilo kako bilo, svi komentatori su uglavnom jedinstveni u ocjeni da će mu nemili događaj u Butleru samo pomoći u predsjedničkoj utrci.

 

20.07.2024., 14:03h
16. rujan 2024 14:22