Rafale F3 uskoro u HRZ-u.Dassault Aviation
StoryEditor
NOVI ZRAKOPLOVNI PRIRUČNIK

Vladimir Zarić: Rafale je dodatni jamac slobodnog hrvatskog neba!

Čak i dio struke nabavu Rafalea uspoređuje s kupovinom Mercedesa za kojeg tehnički i financijski nismo spremni,

dok drugi kažu da se radi o ultimativnom sredstvu odvraćanja svih potencijalnih agresora...

Pilot aviona i helikoptera, nastavnik letenja i predavač na Fakultetu prometnih znanosti Vladimir Zarić nedavno je završio knjigu o francuskom zrakoplovu Dassault Rafale. Kako što je poznato, Hrvatska je nabavila 12 Rafalea, zrakoplova koji mnogi smatraju najboljim na svijetu. No ta je nabavka nakon fijaska s izraelskim F-16 u javnosti izazvala podijeljena mišljenja. Na jednoj, čak i stručnoj strani, ova nabavka se uspoređuje s kupovinom Mercedesa za kojeg tehnički i financijski nismo spremni, dok druga strana kaže da se radi o ultimativnom sredstvu odvraćanja svih potencijalnih agresora. U okruženju samo Grčka posjeduje Rafale dok druge zemlje imaju daleko inferiornije zrakoplove. Budući da uskoro na obuku u Francusku kreće prva skupina hrvatskih zrakoplovaca, Vladimir Zarić, inače sudionik Domovinsko rata i veliki promotor nabavke ovog zrakoplova, se nada da će njegova knjiga postati vrijedan stručni priručnik.

image

Vladimir Zarić autor novog priručnika o Rafaleu

Siniša Klarica

Kakav je zapravo zrakoplov Rafale i što je Hrvatska kupila.

- Zrakoplov Rafale F3-R je dvomotorni višenamjenski borbeni zrakoplov 4.5 naraštaja opremljen naprednim napadno-navigacijskim sustavima, radarom najnovijeg naraštaja RBE-2 AESA s visokom integracijom senzora i sustava samoobrane (SPECTRA), kao i sposobnošću korištenja širokog spektra naoružanja. Rafale F3-R ima mogućnost super krstarenja, letjeti nadzvučnom brzinom bez dodatnog izgaranja. Može nositi 9.5 tona nosivosti na 14 podvjesnih točaka uz vrlo mali radarski odraz (RCS) što ga čini djelomično nevidljivim. Vlada Republike Hrvatske je odlučila nabaviti 12 višenamjenskih borbenih zrakoplova Rafale standard F3-R pripada tzv. 4.5 naraštaju borbenih zrakoplova. Nabavlja se 10 jednosjeda Rafale C i 2 dvosjeda Rafale B čime će znatno povećati sposobnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Postojećim zrakoplovima MiG-21 ističe životni vijek. Nabavom 12 borbenih zrakoplova Rafale F3-R Hrvatska dobiva moćno strateško sredstvo odvraćanja za sljedećih 30 do 40 godina. Samim time znatno će ojačati međunarodni položaj i zaštitu zračnog prostora Republike Hrvatske te umnožava ukupnu borbenu sposobnost Hrvatske vojske. Također kupnjom 12 zrakoplova Rafale F3-R ojačat će poziciju Republike Hrvatske kao saveznika NATO-a i partnera unutar Europske unije.

Pravi odgovor

Osim golih zrakoplova, što se još nalaz i u tom francuskom paketu?

- Osim 12 zrakoplova Rafale, francuska ponuda uključuje i simulator letenja, osnovni paket naoružanja, zemaljsku i testnu opremu, pričuvne dijelove, izobrazbu pilota u trajanju od 18 mjeseci po svim elementima letenja danju i noću u svim meteorološkim uvjetima, izobrazbu tehničkog osoblja, sveobuhvatnu potporu ovlaštenih predstavnika proizvođača na određeno vrijeme, od tri godine i jamstvo od 12 mjeseci za svaki isporučeni zrakoplov, motor, ostalu opremu i pričuvne dijelove.

Tijekom nabavke često se čuo pojam omnirole.

-Rafale, sa svojim omnirole sposobnostima, pravi je odgovor na pristup sposobnosti koji odabire sve veći broj vlada. U potpunosti je u skladu sa zahtjevom da izvrši najširi raspon uloga s najmanjim brojem zrakoplova. Rafale sudjeluje u stalnim misijama “Quick Reaction Alert” (QRA) zračne obrane i zračnog suvereniteta, projekcijama snage i raspoređivanju za vanjske misije, misijama dubokih napada, zračnoj potpori kopnenim snagama, izviđačkim misijama, letovima za obuku pilota i dužnostima nuklearnog odvraćanja. Jednosjed Rafale C zračnih snaga, dvosjed Rafale B zračnih snaga i mornarički jednosjed Rafale M imaju maksimalnu sličnost konstrukcije i opreme te vrlo slične sposobnosti misije.

Preventiva i prisila

O Rafaleovom borbenom angažmanu se malo zna. Koje lekcije su izvučene iz posljednjih sukoba?

Zahvaljujući svojoj svestranosti, prilagodljivosti i sposobnosti da ispuni sve zahtjeve zračne misije, Rafale je transformacijski lovac, tzv. poster dijete, koji pruža put naprijed zračnim snagama suočenim sa zahtjevom da se učini više s manje resursa i to u strateškom okruženju koje se stalno mijenja...

- One se mogu se sažeti u četiri sveobuhvatna očekivanja donositelja političkih odluka o sustavima oružja. Tu je svestranost, to jest sposobnost, s istim sustavom, obavljanja različitih misija. Interoperabilnost” ili sposobnost borbe u koaliciji sa saveznicima, koristeći zajedničke procedure i sporazume o standardima, te surađujući i komunicirajući u stvarnom vremenu s drugim sustavima. Rafaleova fleksibilnost se može ilustrirati sposobnošću provođenja nekoliko različitih misija tijekom istog naleta što je zapravo definicija pojma omnirole. S ovom sposobnošću moguće je trenutačno prebaciti se na zahtjev donositelja političkih odluka, s misije prisile na preventivnu misiju koja uključuje odvraćajuće pokazivanje sile na maloj visini, velikom brzinom, ili čak otkazati misiju do zadnje sekunde.

Rafale nije stealth zrakoplov kao razvikani zrakoplovi F-22 ili F-35, ali kažu da ga krasi visoka sposobnost preživljavanja.

- Rafaleova sposobnost preživljavanja u gustom okruženju prijetnji zahvaljujući nevidljivosti i naprednim sustavima elektroničkog ratovanja relevantan je čimbenik protiv tradicionalnih i asimetričnih prijetnji, bavi se nadolazećim potrebama oružanih snaga u promjenjivom geopolitičkom kontekstu i ostaje na čelu tehničkih inovacija. Zahvaljujući svojoj svestranosti, prilagodljivosti i sposobnosti da ispuni sve zahtjeve zračne misije, Rafale je transformacijski lovac, tzv. poster dijete, koji pruža put naprijed zračnim snagama suočenim sa zahtjevom da se učini više s manje resursa i to u strateškom okruženju koje se stalno mijenja.

Usporedba s MiG-om

Koji su to resursi koji će Rafaleov standard F3-R imati u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu.

- Prije svega to je moćni RBE-2 AA AESA radar. kojeg upotpunjuje poboljšana podatkovna veza Link 16 a sve radi poboljšanja interoperabilnosti, Hrvatska dobiva i ažurirani SPECTRA paket za samoobranu, elektroničko ratovanje i automatski sustav izbjegavanja sudara zrakoplova sa zemljom AGCAS. Opcije oružja u Rafale F3-R proširene su tako da uključuje vođenu zrakoplovnu raketu zrak-zrak izvan vizualnog dometa MBDA Meteor, ciljni podvjesnik Thales TALIOS i laserski vođenu inačicu Sagem Hammer precizno oružje “zrak-zemlja”.

Kakve misije može provesti a Rafale F3-R:

- Misije koje sada provodi Rafalei iz Aeronavalea i Armee de L’Air et de l’Espace (francuske zračne i svemirske snage) široke su i raznolike. One uključuju: nuklearno odvraćanje, ofenzivne i obrambene protuzračne DCA/OCA operacije, zračni nadzor i obranu domovine, predstrateško i taktičko izviđanje, nadzor i izviđanje NTSIR, uništavanje neprijateljske protuzračne obrane DEAD. Za razliku od zrakoplova MiG 21, Rafalei mogu izvesti vrlo duboki udar u neprijateljsku pozadinu. Npr. MiG 21 ako poleti s Plesa, može izvršiti borbenu zadaću na krajnjem jugu Hrvatske ali u vrlo ograničenom vremenu i s vrlo ograničenim borbenim učinkom. Rafale može provesti i zračnu zabranu bojnog polja BAI, blisku zračnu potporu trupama u kontaktu CAS, protubrodski napad, a i dopunu goriva između zrakoplova tankera i drugog Rafalea.

MiG 21 ako poleti s Plesa, može izvršiti borbenu zadaću na krajnjem jugu Hrvatske ali u vrlo ograničenom vremenu i s vrlo ograničenim borbenim učinkom. Rafale može provesti i zračnu zabranu bojnog polja BAI, blisku zračnu potporu trupama u kontaktu CAS, protubrodski napad, a i dopunu goriva između zrakoplova tankera i drugog Rafalea

Uvođenje Rafalea u HRZ prati možda i najvažnija stvar a to je transfer tehnologije?

- Prije svega je to nastavak nadzvučne komponente HRZ-a. MiG-21 2023.godine izlazi iz operativne uporabe. Prijelaz je to na višu razinu zrakoplova sa 2. naraštaja na 4.5 naraštaj, čime se postaje vodeća zrakoplovna vojnu silu u regiji. Proširuje se i sposobnost čuvanja zračnog prostora RH kao i susjednih država. Zrakoplov Rafale F3-R se proizvodi u Francuskoj od gotovo isključivo komponenti proizvedenim u Francuskoj. Tijekom mira i rata Republika Francuska garantira isporuku pričuvnih dijelova i naoružanja. Rafale F3-R je dvomotorni zrakoplov što daje dodatnu sigurnost pilotu zrakoplova u slučaju otkaza jednog motora, a osobito pri izvršenju zadaća iznad Jadranskog mora. Autonomija leta iznosi 3 sata i 15 minuta. Za ilustraciju poznati F-18 kojim je “pilotirao” Tom Cruise u posljednjem Top Gunu 2 Mavericku, ima autonomiju leta od svega 2 sata i 30 minuta. Hrvatski Rafalei moći će se puniti gorivom u letu. Zamjena motora SNECMA M88-2 može se izvršiti u roku od 2 sata za razliku od drugih zrakoplova. Kod komercijalno vrlo popularnog F-35 zamjena motora traje i nekoliko dana. Rafale je lagan je za održavanje jer je sastavljen od modula koji se mogu lako zamijeniti u matičnoj luci baziranja bez slanja u središnje skladište. Rafale je jedini zrakoplov koji može poletjeti s 2.5 puta većom masom od praznog zrakoplova. Može ponijeti 9.5 tona naoružanja i dodatnog goriva u vanjskim spremnicima. Pomoću sustava u zrakoplovu, Rafale šalje podatke u realnom vremenu središtima grana HV, kao i glavnom operativnom središtu operacije. Uz sve to, posjeduje jedan od najboljih paketa samoobrane SPECTRA, kao i mogućnost aktivnog poništavanja radarskih signala odaslanih sa radarskih sustava neprijatelja.

Sloboda nema cijenu

O naoružanju Rafalea pričaju se vrlo zanimljive priče. Što će Hrvatska dobiti u tom paketu.

- S vođenim zrakoplovnim raketama zrak-zrak Meteor izvan vizualnog dometa Rafale predstavlja moćno sredstvo za vođenje borbe u zraku. Vođena zrakoplovna raketa Meteor se smatra najboljom vođenom raketom “zrak-zrak” u svijetu i posjeduje najveću zonu bez bijega u kojoj protivnički zrakoplov ne može izbjeći uništenje. S vođenom krstarećom raketom “zrak-zemlja” velikog dometa SCALP-EG može djelovati po važnim objektima djelovanja u dalekoj dubini neprijatelja. S postojećim naoružanjem zrakoplov Rafale F3-R pruža izvrsnu paljbenu potporu postrojbama na zemlji i moru. Zanimljivo je da Rafaleu nije potreban zrakoplov tipa AWACS jer uz pomoć sustava za elektroničko djelovanje SPECTRA i drugih sustava ima mogućnost ranog otkrivanja svih vrsta ugroza u zraku i sa zemlje. Rafale ima ugrađen sustav glasovnog unosa (DVI) kao na našim mobitelima ali u visokosofisticiranoj opciji kojom se upravlja avionom,. Posjeduje i automatski sustav sudara s tlom (AGCAS) u slučaju ranjavanja i gubitka svijesti pilota. Otvorena arhitektura konstrukcije zrakoplova Rafale omogućuje mu daljnju nadogradnju. S Republikom Francuskom i Republikom Grčkom sklopljen je savez u cilju jačanja vojnog saveza i očuvanja Sredozemlja. U današnjem geopolitičkom okruženju zrakoplov Rafale pruža sigurnost građanima RH. Rafale je dodatni jamac slobodnom hrvatskog neba i kao značajno sredstvo odvraćanja potvrđuje izreku: Sloboda nema cijenu!

02.10.2022., 19:26h
SINIŠA KLARICA
29. rujan 2024 06:20