Dok je u Hrvatskoj u rujnu broj turista pao za više od 5 %, a broj noćenja za više od 3 %, Zadarska je županija i u tom novom trendu, uspjela u rujnu zadržati rast od 1 %ZT arhiva
StoryEditor
TURISTIČKI BAROMETAR

Zadarska regija ipak u pozitivnim brojkama

Nautički čarter čini elitni dio ovdašnjeg turizma, a ne zaboravimo da je Hrvatska najjača zemlja nautičkog čartera na svijetu s više od 5.000 plovila. Zadarska je županija u pripetavanju sa Splitsko-dalmatinskom i Šibensko-kninskom u vječnom trokutu predvodnika ovog vida turizma u zemlji. Sa 705 tisuća dosad dosegnutih noćenja i 1% rasta, bilježi pozitivan trend nasuprot blagom padu u zemlji, što posebno može zahvaliti rastu od 7% u rujnu, a posla će biti još, jer u nautičkom turizmu sezona najdulje traje

Dok je u Hrvatskoj u rujnu broj turista pao za više od 5 %, a broj noćenja za više od 3 %, Zadarska je županija i u tom novom trendu, kad zajamčenog rasta više nema, ipak uspjela u rujnu zadržati rast od 1 %. Prvih je devet mjeseci Hrvatsku održalo na simboličnih 0,4% rasta, dok je u zadarskoj regiji ta simbolika blago uvećana za 1%. Pa je, ukupno, naša županija, koja je po značenju i veličini turističkog prometa četvrta turistička regija u zemlji, na 14,54% ukupnog fizičkog prometa u hrvatskom turizmu. S boljim porastom od Zadarske županije, mogu se jedino pohvaliti Dubrovačko-neretvanska županija s čak 5% rasta, te Splitsko-dalmatinska s 1,8%.

Zadarska županija prvi put prešla dva milijuna gostiju i 15 milijuna noćenja

Zadarska je turistička zajednica za devet mjeseci upisala, po prvi put, više od dva milijuna gostiju i gotovo dohvatila, dosegnula, također po prvi put, više od 15 milijuna noćenja (s koncem rujna bilo je to ukupno 14.918.911, što znači da već sad hvata novi rekord).

U tim je novim rekordima lavovski dio najraširenijeg smještaja na ovom području, apartmana i soba za najam, kojima se službeno još tepa “objekti u domaćinstvu”, makar ih većina ni domaćina ni domaćinstva ni vidi niti doživi. Ostvarili su 5,46 milijuna noćenja s 1% rasta, iako je to manje od rasta njihovih kapaciteta kroz godinu. Sljedeća nam je kategorija ono što se skraćeno naziva nekomercijalni turizam (makar takav ne postoji, jer se radi o vlasničkim objektima vikendica i stanova za odmor koji ne prijavljuju najam, te se računa da oni što u njima borave za to ne plaćaju, ma što se stvarno događalo. Imali su 4 milijuna noćenja s 3% pada. Kampovi su nam ipak rašireniji od katastrofalno nedostajućih hotela pa su s 2,5 milijuna noćenja sljedeći, a, vrijedi istaknuti, suprotnost su ostalim kampovima u zemlji, koji su za devet mjeseci pali za 1,5%, dok je ovdje rast kampinga iznosio velikih 6 %. Jednako vrijednih 6% skočio je i promet hotela, sada na 1,29 milijuna noćenja. U Zadarskoj županiji su i ostali ugostiteljski objekti za smještaj, u što spadaju organizirana apartmanska naselja, hosteli i apartmani kad djeluju kroz formu trgovačkih društava, ostvarili 885 tisuća noćenja uz 3% rasta. Nama iznimno važna nautika imala je više od 700 tisuća noćenja uz 1% rasta. I to je pozitivno, jer su u ostatku države isti padali za 1,2%. Kod nautike je potrebno istaknuti čak 7% rasta u rujnu ili najviše od svih oblika smještaja.

image

Sa 705 tisuća dosad ostvarenih nautičkih noćenja i 1% rasta, bilježimo pozitivan trend, nasuprot blagom padu u zemlji, što posebno možemo zahvaliti rastu od 7% u rujnu

Ilustracija

Gosti po zemljama

Zadarska je županija rijetka u kojoj su domaći gosti najprisutniji, dijelom i zbog iznimnog kapaciteta vikendica, pa su imali 3,67 milijuna noćenja i udio od 24,63. Nijemci su ovdje prvi strani gosti i za razliku od ozbiljnijeg pada u zemlji od gotovo 10%, ovdje su pali 4% i ostvarili 2,3 milijuna noćenja ili udio od 15,5%, što je ipak bitno manje od prosjeka u zemlji, gdje su ostvarili udio od 27%. Slijede Slovenci s više od dva milijuna noćenja i rastom od 3% te udjelom od 13,5%. Poljaci su pretekli Austrijance, a i Česi se još drže, pa su Poljaci imali 1,1 milijun noćenja, uz velikih 9% rasta, Česi su u padu od 8%, ali je to dvostruko manje od pada u cijeloj Hrvatskoj, na više od 900 tisuća noćenja i ispred su Austrijanca s 823 tisuće noćenja, koji su ostali na lanjskim brojkama. Slijede standardno Slovaci i Mađari, a potom, s iznimnih 22% rasta, Britanci i Nizozemci, dok su nekad iznimno važni Talijani s daljnjim drastičnim padom daleko od 2000.-te, te nam jedva ostaju u prvih 10 zemalja, dok su nekad držali treće ili četvrto mjesto. Brojke BiH, Ukrajine i Srbije treba pratiti s rezervom, jer u mnogome, osim gostiju, sadrže podatke o stranim radnicima koje ovdje smještamo. Zadarska županija, po svemu sudeći, platila je manji “ceh” rastu cijena od Hrvatske u cjelini, iako ni kod nas nisu niže od ostatka zemlje. Razlog je svakako izniman kapacitet apartmana kod kojih postoji ogroman dijapazon cijena, kao i položaja i uređenosti, te iznimnom kapacitetu kuća i stanova za odmor vlasnika.

I zadarski nautički čarter ipak pozitivan

Nautički čarter čini elitni dio ovdašnjeg turizma, a ne zaboravimo da je Hrvatska najjača zemlja nautičkog čartera na svijetu s više od 5.000 plovila. Zadarska je županija u pripetavanju sa Splitsko-dalmatinskom i Šibensko-kninskom u vječnom trokutu predvodnika ovog vida turizma u zemlji. Sa 705 tisuća dosad dosegnutih noćenja i 1% rasta, bilježi pozitivan trend nasuprot blagom padu u zemlji, što posebno može zahvaliti rastu od 7% u rujnu, a posla će biti još, jer u nautičkom turizmu sezona najdulje traje.

Gledano lokalno, predvodnik je i dalje Biograd s gotovo 285 tisuća nautičkih noćenja i velikih 5% rasta, što, među ostalim, valja zahvaliti marini Kornati, trećoj najvećoj marini u zemlji, koja je brojkama nadmašila najveću marinu u državi Marinu Dalmacija Bibinje-Sukošan. S po 135 tisuća vezova u jednom i drugom mjestu, Marina Dalmacija dosegnula je do 270 tisuća nautičkih noćenja, zaostajući za Biogradom. Zadar s marinom Zadar, koja je pod Lučkom upravom Zadar, dok se drugačije ne riješi, i Borik, prešli su 107 tisuća nautičkih noćenja. Vrijedi spomenuti i Pakoštane, s marinom u Dragama koja je ostvarila više od 40.000 noćenja. Ovo su podaci za čartere, dakle brodove koji se iznajmljuju, dok statistke brodova na kojima u pravilu isključivo borave njihovi vlasnici, ne brojimo, makar nam donose prihod.

23.10.2024., 09:58h
:
Damir Maričić
23. listopad 2024 09:58