39973
Izvor Pixabay
StoryEditor
Građanska inicijativa:

"Zakon o upravljanju i održavanju zgrada pucanj je u prazno i zamagljivanje očiju javnosti"

Branko Bačić potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine za javnost je objavio da se donosi zakonski akt koji definira održavanje i upravljanje višestambenim zgradama. Jedna od predloženih novosti je i ograničavanje prenamjene stanova u turističke apartmane i druge oblike kratkoročnog iznajmljivanja s obzirom na to da će za takvu vrstu aktivnosti biti potrebna suglasnost 80 posto suvlasnika zgrade. Nakon što je u četvrtak na prvo saborsko čitanje Vlada uputila Prijedlog Zakona o upravljanju i održavanju zgrada oglasila se Građanska incijativa svojim priopćenjem kojeg prenosimo u cijelosti

Prijedlog Zakona o upravljanju i održavanju zgrada kojeg je u četvrtak na prvo saborsko čitanje uputila Vlada pucanj je u prazno i zamagljivanje očiju javnosti.

S novim prijedlogom se ne slaže Građanska inicijativa Stanari zajedno koja zagovara deapartmanizaciju stambenih zgrada i protivi se masovnom turizmu. Uvjereni su da se takvim nacrtom prijedloga zakona o upravljanju i održavanju zgrada zasigurno neće riješiti nedostatak stanova za kupnju i najam, te da i dalje 40 posto sveukupnog stambenog fonda neće služiti stanovanju.

"Rezignirano gledamo na pokušaje izmjene zakona koji, uvjereni smo, neće donijeti puno dobroga u zaštiti stambenog fonda, ali prije svega u deapartmanizaciji Hrvatske. Postojeća rješenja za otvaranje apartmana u stambenim zgradama nisu stečena prava, kako se to želi prikazati, jer nisu izdana temeljem zakona s obzirom da u niti jednom zakonu ne stoji da se mogu izdavati takva rješenja u stambenim zgradama nego samo u domaćinstvima odnosno kućama".

Pitanje je zašto u nacrtu zakona nije naglašeno da se odredbe o apartmanima odnose samo na višestambene zgrade, odnosno da se ne odnose na obiteljske kuće sa apartmanima u domaćinstvu u vlasništvu domaćina u kojima stanuju domaćini koji pružaju usluge smještaja gostima osobnim radom? Jesu li rentijeri zaštićena kasta u stambenim zgradama koje štiti država?

Zašto se se ne oporezuje dohodak od najma i zakupa nekretnina i zbog čega bi privatni interes rentijera u stambenim zgradama mogao biti od javnog interesa kako se to navodi u nacrtu. S obzirom na smiješan paušal kojeg plaćaju rentijeri trenutno imaju povlašteni položaj u odnosu na porez na prihod od imovine i imovinskih prava, te u odnosu na porez za dugoročni najam.

Građanska inicijativa Stanari zajedno ne odustaje od svog cilja, a to je da se odmah zaustavi registracija stanova kao apartmana u višestambenim zgradama i da se provede deapartmanizacija zgrada u primjerenom roku tako da nakon tog roka u njima ne bude više apartmana.

23.08.2024., 15:57h
13. rujan 2024 09:42