<p>Sukošan/Zadar 2022... Velimir Brkić - Vele</p>
Sukošan/Zadar 2022... Velimir Brkić - Vele
StoryEditor

Zaštitnički plašt Majke Božje

Hvaljen Isus i Marija! Čudotvorna Velika Gospa ili Uznesenje Marijino je crkveni i državni blagdan kad se 15. kolovoza vjernici prisjećaju dogme svoje vjere u četiri istine, odnosno dogme o Blaženoj Djevici Mariji: da je Bogorodica, djevica, bezgrešno rođena i dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom Kristom. To je završnica njezina Bogu predanog života, vrhunac i cilj kojem je okrenuta svaka ljudska egzistencija.

Sve ratove, glad, nevolje i napade hrvatski je narod preživio sklonjen pod zaštitnički plašt Majke Božje. Tome svjedoče brojne crkve, samostani, kapelice i pjesme posvećene Gospi s kojom se častilo i od Nje zazivao nebeski zagovor kao “kraljici Hrvata” i “najvjernijoj odvjetnici Hrvata”.

Misnim slavljima koja okupljaju tisuće hodočasnika osobito se svečano slavi u četiri marijanska svetišta u Zadarskoj nadbiskupiji: Majke Božje u Škabrnji, Gospe Maslinske na Belafuži u Zadru, Velikom Rujnu Starigrad-Paklenica na Velebitu i u Zbornoj crkvi Uznesenja BDM u Pagu.

Dakako i u onim župama gdje je Uznesenje Marijino naslovnik župne crkve: Dračevac Zadarski, Ugljan, Sali, Olib, Mali Iž, Rava, Ugljan, Rodaljice, Kolat, Perušić, Bibinje, Debeljak…

Majka Božja, Djevica Marija jedan je od vječnih uzora svakoga kršćanina, ona koja bezuvjetno i beskompromisno voli.

Otvorimo joj stoga svoje srce, uzmimo je za svoju nebesku kraljicu i Majku pohodivši je u pobožnostima kako bismo mogli biti što bliži Bogu.

13.08.2022., 20:02h
19. travanj 2024 15:37