<p>Coca-Cola vidno se izbjegava zadnjih dana</p>
Coca-Cola vidno se izbjegava zadnjih danaIzvor Pixabay
StoryEditor
SLUČAJ TROVANJA DONIO PANIKU

Županijom vlada strah, nitko više ne pije Colu

Pridružite mi se u molitvi dragom Bogu i Gospi, da i dalje sv. Nikola, sv. Kate i Djed Božićnjak djeci donose pune vreće darova, a nama vrate, htjeli priznati ili ne, našu omiljenu Colu

Nakon što je javnost doznala za nekoliko slučajeva ljudi koji su pijući Coca-Colini gazirane proizvode zadobili ozljede jednjaka i usne šupljine u potpunosti su potisnuli vijesti iz Dalekog istoka, svađa u Hrvatskom saboru i USKOK-ovih uhićenja.

Ovi događaji duboko su uznemirili hrvatsku javnost, a izuzetak nije ni naša Zadarska županija. Nakon što su se društvenim mrežama proširile poruke o hospitaliziranima zbog navodnih trovanja gaziranim bezalkoholnim pićima, a prije nekoliko dana i u elektronskim i pisanim medijima, itekako pazimo da nam ne prisjednu Coca-Cola od pola litre u plastičnoj ambalaži i aromatizirana mineralna voda Romerquelle iste kompanije.

Puno je čudnih informacija, a u strahu su velike oči. Iako je dosad bio tek jedan jako ozbiljan slučaj, a desetak i više lakših kliničkih slika, ipak ministar Beroš preporučuje da pijemo vodu. U pojedinim školama sazivaju se i roditeljski sastanci ili im se šalju mailovi kako bi djecu upozorili o konzumiranju tih pića.

Sve podsjeća na početak korone

Hrvatskom vlada uznemirenost i svojevrsna panika, sve nas posjeća na proljeće 2020. i početak pandemije korone. Uznemirenost, oprez pa i svojevrsna histerija koje su zazvale raznorazna nagađanja o trovanjima najbolje se vide u kafićima.

Poput senzorskih analitičara maslinovih ulja svako naručeno gazirano bezalkoholno piće, mineralna i sok, najprije se dobro pomirišu, onda se zbog možda drugačijeg okusa i lizne jezikom pa se tek onda započne s konzumiranjem. Zbog opreza i nevjerice "vragu nije za virovati".

U kafiću gdje smo u srijedu navečer na televiziji gledali utakmicu Osijek – Hajduk bilo je tridesetak ljudi. Sve je bilo nestvarno, napeto kao u nekom horor filmu. Vidno se izbjegavalo piti čak i gemišt (vino s mineralnom), a viski se pio bez Cole, izbjegavali su se mineralna voda, pa čak i gazirani sokovi koji su sasvim drugih proizvođača. Moje društvo usprkos šali i zezanciji na račun sadašnje hrvatske prehrambene situacije, jedne od najvećih u samostalnoj Hrvatskoj, umjesto da pije gemišt prebacilo se na crnu bevandu (vino s običnom vodom) i na pivu. Što je sigurno, sigurno je.

Panika i strah vidljivi su na svakom koraku jer i u ostalim kafićima potvrdili su nam istu stvar – imaju Colu, ali zadnjih tri ili četiri dana nisu prodali niti jednu, nitko od straha i opreza nije naručio ovo omiljeno piće. A neki su je čak uklonili iz ponude, kao i trgovinski centri i trgovine.

Kako bez Cole

Vratiti Coline artikle u trgovine i ugostiteljske objekte možda pomogne topli, ljubazan, ugodno popunjeni i darežljivi Djed Mraz u ljudskom obliku ili po novome Djed Božićnjak, kojeg su prije oko 100 godina iz Amerike u crvenom ogrtaču i sijede brade u promidžbene svrhe teleportirali diljem svijeta, pa i u bivše države na ovim prostorima, a i u sadašnju Lijepu Našu.

Možda i nije nikakva ili baš sva krivnja na Coli. Ugroza će vjerojatno brzo i prestati, a ljudski je i opraštati. Iako dobro znamo kako je Coca-Cola s njihovim Djedom Mrazom pokušala Hrvatima sasvim ukrasti Sv. Nikolu, a i sv. Katu, koji djeci, moglo bi se reći, od stoljeća sedmog donose darove u čizmicama i ostavljaju ih na prozoru ili ispod kušina.

Pridružite mi se u molitvi dragom Bogu i Gospi, da i dalje sv. Nikola, sv. Kate i Djed Božićnjak djeci donose pune vreće darova, a nama vrate, htjeli priznati ili ne, našu omiljenu Colu. Naročito zbog mog prijatelja Jure, koji prije ručka za aperitiv redovito popije jednu viski colu.

09.11.2023., 16:59h
20. rujan 2024 02:06