<p>Zadovoljstvo ribolova</p>
Zadovoljstvo ribolova
StoryEditor
Ribolovna prognoza 20.-26.7.

Dobro će se loviti noću i u svitanje

Friška dagnja, lignja, crv, a i manji crvići, te bigatini a može i meko meso od piletine, kao mamci, mogu dati vrlo dobre rezultate

Vrijeme ovog ribolovnog razdoblja je pravo ljetno s vrlo visokim temperaturama i zraka i mora. Svoje ribolovne zahtjeve trebamo prilagoditi tim uvjetima. Vrijeme je punog mjeseca pa će nam i noć biti mnogo svjetlija. Ali kada se radi o temperaturama mora, a one su vrlo visoke, onda i mi moramo prilagoditi svoje ponašanje uvjetima ribolova. Toplije more znači da se riba povlači u dublje pozicije.

Najbolje će se loviti u svitanju i jutarnjim satima, dok sunce nije ožeglo te u predvečerju, sumraku i mraku. I noćni sati obećavaju zadovoljstvo ribolova. Temperature će se kretati između 34 i 36 danju, dok će noćne biti između 23 i 25 stupnjeva. Puhat će i topliji vjetrovi SSZ, SZ, JZ i JI smjerova jačine od 11 do 17 km/h. Vrijeme će uglavnom biti sunčano i jako vruće a može se pojaviti i neki poremećaj s grmljavinskim iznenađenjem. Ne treba niti upozoravati da se u ovom ribolovnom razdoblju trebamo dobro zaštititi od sunca.

Subota, 20. srpnja; prva četvrt – kvarat: sedmi dan; u svitanju i ujutro dobro do 10 sati a onda vrlo dobro do 15 sati. Dobro do sumraka a onda vrlo dobro do mraka. Podnošljivo do 22 sata a onda slabo do svitanja.

Nedjelja, 21. srpnja; puni mjesec-uštap: prvi dan: u svitanju i ujutro dobro a onda podnošljivo do podne. Slabije tijekom poslijepodneva do sumraka i do mraka. Slabo u ostalom dijelu noći.

Ponedjeljak, 22. srpnja: puni mjesec-uštap; drugi dan; u svitanju i jutrom dobro, a onda podnošljivo do 12 sati, nešto slabije do sumraka. Dosta dobro do mraka, a onda vrlo dobro u noćnim satima.

Utorak, 23. srpnja; puni mjesec – uštap; treći dan; u svitanju i jutrom podnošljivo do podne, a onda slabije do sumraka. Dobro do mraka pa vrlo dobro u satima do ponoći. Dobro i u satima do svitanja.

Srijeda, 24. srpnja; puni mjesec – uštap: četvrti dan; u svitanju i jutrom i do podne podnošljivo. Slabije do sumraka a onda dobro do mraka. Dobro do ponoći i u ostalim satima noći do svitanja.                           

Četvrtak, 25. srpnja; puni mjesec – uštap: peti dan: u svitanju i u jutarnjim satima do podne dobro. Do 14 sati slabije a onda podnošljivo do sumraka. Dosta dobro do mraka. Dobro do ponoći i dobro i u noćnim satima do svitanja.

Petak, 26. srpnja; puni mjesec – uštap: šesti dan: dobro u svitanju i ujutro do 10 sati pa vrlo dobro do 13 sati. Slabije do sumraka pa podnošljivo do mraka. Dobro do ponoći i tijekom noći do svitanja.

Za one koji pođu na more ovo ribolovno razdoblje može biti vrlo dobro, posebice noću jer je riba u potrazi za hranom. Friška ješka dagnja, lignja, crv, a i manji crvići, te bigatini a može i meko meso od piletine, kao mamci, mogu dati vrlo dobre rezultate. Puni mjesec ribu privlači u potrazi za hranom i u veće dubine, hladnije more. Ostalo je na ribolovcu. Vještina, dobra ješka i strpljivost i svakako “ribaru rozi” mogu odlazak na more učiniti ugodnim. Dovoljna količina svježe vode (ne alkohola) ublažit će ove opake vrućine.

 

Izlazak i zalazak Sunca

Sunce na području Zadra i Zadarske županije u ovom vremenskom razdoblju izlazi između 5:25 i 5:32 sata, a zalazi između 20:38 i 20:32 sata.

Faze Mjeseca

Faza prve četvrti – kvarta završava 20. srpnja u 0:33 sata, a 21. srpnja u 20:35 sati počinje faza punog mjeseca – uštapa, koji traje do 28. srpnja, kada počinje faza zadnje četvrti kvarta.

20.07.2024., 08:09h
Joško Gatara
08. rujan 2024 02:19