Među kobasicama, fritulama i hamburgerima, za svoje pljukance sa sipom, ova mlada ekipa osvojila je prvo mjesto u izboru najautohtonijeg jela ovogodišnjeg izdanja Adventa u Zadru. Tri mlada kaljska poduzetnika, Lari Longin Lungić, David Gobin Pulja i Lovre Kolega Grgo, pokazali su kako se ljubav prema tradiciji može pretvoriti u uspješnu gospodarsku priču. Kroz koncept "Srdela Fish Snacka" oživjeli su ribarsku baštinu Kali i predstavili je na moderan i privlačan način. Njihov zajednički trud i vizija rezultirali su jedinstvenim iskustvom za ljubitelje morskih delicija.
Tradicija na modernom pijatu
Na njihovim pijatima nalazi se isključivo svježa jadranska riba, mahom ulovljena u ugljanskom akvatoriju. Srdele, gavuni, lignje i ostali plodovi mora pripremljeni na različite načine, od hrskavih zalogaja do mariniranih delicija, postali su zaštitni znak njihovog gastro-koncepta, a ovaj pristup ne samo da čuva svježinu i kvalitetu, nego i podržava lokalne ribare i njihove obitelji.
"Srdela Snack Bar", smješten u Kalima, postao je okupljalište ljubitelja dobre hrane i morske tradicije, dok su mještani rado prihvatili ovu inicijativu, prepoznajući trud i viziju mladih poduzetnika.
- Ponosni smo što je naš rad prepoznat, a zajednica nas je prihvatila s toliko entuzijazma, istaknuli su osnivači.
Njihov uspjeh nije došao preko noći. Uložili su mnogo truda u stvaranje jela koja spajaju autentične okuse s modernim tehnikama pripreme. Njihov radni dan započinje rano, nabavom najkvalitetnije ribe, a s završava osmijehom zadovoljnih gostiju.
Poseban kaljski recept
Osim pljukanaca sa sipom, za koje su dobili i prvu nagradu, ističu se tradicionalni, frigani gavuni, lignje te srdele. Nadalje, za sve željne bakalara, kod ove ekipe, može se pronaći i tradicionalni brudet na bijelo od istog. Maneštrun od liganja se može opisati kao lignje s tjesteninom na crveno, dok je tunjevina umido poseban kaljski recept, čiji su glavni sastojci maslinovo ulje, pomidor, bijelo vino, kapula, lovor. A u karamunu od sipe, jedan od obaveznih sastojaka je i krumpir. Filozofija pripremanja jela u Srdela Snacku temelji se na dubokom poštovanju prema hrani i ideji da ništa ne bi trebalo biti bačeno. Svaki sastojak koristi se s pažnjom i kreativnošću, bilo da se radi o neodoljivo hrskavom zalogaju prženom na ulju, savršenom pohanom zalogaju ili nježno kuhanom specijalitetu iz lonca.
Zbog čega je važna konzumacija plave ribe?
Redovita konzumacija plave ribe, posebno srdele i gavuna, iznimno je važna za zdravlje zbog brojnih hranjivih tvari i pozitivnih učinaka na organizam. Ove vrste riba bogate su omega-3 masnim kiselinama koje imaju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja srca i krvnih žila. Nadalje, omega-3 masne kiseline smanjuju upalne procese, reguliraju razinu kolesterola, štite od stvaranja krvnih ugrušaka i pomažu u održavanju zdravlja mozga.
Osim što pomažu u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, srdele i gavuni sadrže visok udio vitamina D, kalcija i fosfora, što ih čini odličnim izborom za jačanje kostiju i zubi. Njihov sadržaj vitamina B12 doprinosi stvaranju crvenih krvnih stanica i podržava pravilnu funkciju živčanog sustava. Isto tako, ove ribe su i bogat izvor lako probavljivih proteina, koji su neophodni za rast, obnovu tkiva i održavanje tijela.
Uz svoje nutritivne prednosti, srdele i gavuni su ekološki održiv izbor. Njihov uzgoj i lov imaju manji utjecaj na okoliš u usporedbi s većim vrstama riba, a zbog kraćeg životnog vijeka akumuliraju manje štetnih tvari poput žive, što ih čini sigurnim za redovitu konzumaciju. Dodatno, ove ribe pridonose boljoj funkciji mozga, koncentraciji i pamćenju, a mogu smanjiti i rizik od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove.
Zahvaljujući visokom udjelu vitamina D i antioksidansa, plava riba jača imunološki sustav, što je posebno korisno tijekom zimskih mjeseci. Pristupačne i lako dostupne, srdele i gavuni mogu se pripremiti na razne načine – pečene, kuhane, marinirane ili na gradele – pružajući ukusnu i zdravu opciju za obrok.
Stručnjaci preporučuju konzumaciju plave ribe barem 2-3 puta tjedno kako bi se iskoristile sve njezine zdravstvene prednosti. Dodavanjem srdele i gavuna u svoju prehranu ne samo da činite korak prema boljem zdravlju, već i birate održiv i siguran izvor hranjivih tvari.