Srdela fish snack u KalimaSrdela Fish Snack Facebook
StoryEditor
IZ MORA U PIJAT

Autohtona, uspješna i nevjerojatno ukusna kaljska priča

Ova gastro-priča s Ugljana dobila je još jedan zamah zahvaljujući svom konceptu "Srdela Fish Snacka", koji je postao pravi hit i na ovogodišnjem Adventu u Zadru. Ovaj unikatni snack savršeno spaja lokalnu tradiciju, modernu gastronomiju i ljubav prema moru, osvajajući srca i nepca posjetitelja

Među kobasicama, fritulama i hamburgerima, za svoje pljukance sa sipom, ova mlada ekipa osvojila je prvo mjesto u izboru najautohtonijeg jela ovogodišnjeg izdanja Adventa u Zadru. Tri mlada kaljska poduzetnika, Lari Longin Lungić, David Gobin Pulja i Lovre Kolega Grgo, pokazali su kako se ljubav prema tradiciji može pretvoriti u uspješnu gospodarsku priču. Kroz koncept "Srdela Fish Snacka" oživjeli su ribarsku baštinu Kali i predstavili je na moderan i privlačan način. Njihov zajednički trud i vizija rezultirali su jedinstvenim iskustvom za ljubitelje morskih delicija.

Tradicija na modernom pijatu

Na njihovim pijatima nalazi se isključivo svježa jadranska riba, mahom ulovljena u ugljanskom akvatoriju. Srdele, gavuni, lignje i ostali plodovi mora pripremljeni na različite načine, od hrskavih zalogaja do mariniranih delicija, postali su zaštitni znak njihovog gastro-koncepta, a ovaj pristup ne samo da čuva svježinu i kvalitetu, nego i podržava lokalne ribare i njihove obitelji.

"Srdela Snack Bar", smješten u Kalima, postao je okupljalište ljubitelja dobre hrane i morske tradicije, dok su mještani rado prihvatili ovu inicijativu, prepoznajući trud i viziju mladih poduzetnika.

image

Adventska kućica Srdela fish snack

Zadarski Tjednik

- Ponosni smo što je naš rad prepoznat, a zajednica nas je prihvatila s toliko entuzijazma, istaknuli su osnivači.

Njihov uspjeh nije došao preko noći. Uložili su mnogo truda u stvaranje jela koja spajaju autentične okuse s modernim tehnikama pripreme. Njihov radni dan započinje rano, nabavom najkvalitetnije ribe, a s završava osmijehom zadovoljnih gostiju.

Poseban kaljski recept

Osim pljukanaca sa sipom, za koje su dobili i prvu nagradu, ističu se tradicionalni, frigani gavuni, lignje te srdele. Nadalje, za sve željne bakalara, kod ove ekipe, može se pronaći i tradicionalni brudet na bijelo od istog. Maneštrun od liganja se može opisati kao lignje s tjesteninom na crveno, dok je tunjevina umido poseban kaljski recept, čiji su glavni sastojci maslinovo ulje, pomidor, bijelo vino, kapula, lovor. A u karamunu od sipe, jedan od obaveznih sastojaka je i krumpir. Filozofija pripremanja jela u Srdela Snacku temelji se na dubokom poštovanju prema hrani i ideji da ništa ne bi trebalo biti bačeno. Svaki sastojak koristi se s pažnjom i kreativnošću, bilo da se radi o neodoljivo hrskavom zalogaju prženom na ulju, savršenom pohanom zalogaju ili nježno kuhanom specijalitetu iz lonca.

image

Pljukanci sa sipom

Zadarski Tjednik

Zbog čega je važna konzumacija plave ribe?

Redovita konzumacija plave ribe, posebno srdele i gavuna, iznimno je važna za zdravlje zbog brojnih hranjivih tvari i pozitivnih učinaka na organizam. Ove vrste riba bogate su omega-3 masnim kiselinama koje imaju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja srca i krvnih žila. Nadalje, omega-3 masne kiseline smanjuju upalne procese, reguliraju razinu kolesterola, štite od stvaranja krvnih ugrušaka i pomažu u održavanju zdravlja mozga.

Osim što pomažu u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, srdele i gavuni sadrže visok udio vitamina D, kalcija i fosfora, što ih čini odličnim izborom za jačanje kostiju i zubi. Njihov sadržaj vitamina B12 doprinosi stvaranju crvenih krvnih stanica i podržava pravilnu funkciju živčanog sustava. Isto tako, ove ribe su i bogat izvor lako probavljivih proteina, koji su neophodni za rast, obnovu tkiva i održavanje tijela.

image

Frigani gavuni

Zadarski Tjednik

Uz svoje nutritivne prednosti, srdele i gavuni su ekološki održiv izbor. Njihov uzgoj i lov imaju manji utjecaj na okoliš u usporedbi s većim vrstama riba, a zbog kraćeg životnog vijeka akumuliraju manje štetnih tvari poput žive, što ih čini sigurnim za redovitu konzumaciju. Dodatno, ove ribe pridonose boljoj funkciji mozga, koncentraciji i pamćenju, a mogu smanjiti i rizik od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove.

Zahvaljujući visokom udjelu vitamina D i antioksidansa, plava riba jača imunološki sustav, što je posebno korisno tijekom zimskih mjeseci. Pristupačne i lako dostupne, srdele i gavuni mogu se pripremiti na razne načine – pečene, kuhane, marinirane ili na gradele – pružajući ukusnu i zdravu opciju za obrok.

Stručnjaci preporučuju konzumaciju plave ribe barem 2-3 puta tjedno kako bi se iskoristile sve njezine zdravstvene prednosti. Dodavanjem srdele i gavuna u svoju prehranu ne samo da činite korak prema boljem zdravlju, već i birate održiv i siguran izvor hranjivih tvari.

25.12.2024., 13:53h
25. prosinac 2024 13:58