Kuhinja Ivane Bobić Čuline mjesto je gdje se isprepliću toplina obiteljskog doma, svježe pripremljeni kuhani obroci, ljubav i dječji smijeh. Kroz vrata njezine kuhinje uvodimo Vas u prostor gdje ne samo da se s ljubavlju kuha punom parom, već se stvara umjetnost okusa.
Atmosfera u kuhinji
Ivana nam je tijekom razgovora otkrila male tajne velikih majstora koje su oblikovale njezinu strast prema kulinarstvu, stoga se pripremite za doživljaj gdje kreativnost, umjetnost i ljepota života postaju sastavni dio svake poslastice.
- Oduvijek me privlačila ta kuharska atmosfera u kućnoj kuhinji. Ne privlače me profesionalne kuhinje, okušala sam se i u tome. Ne volim tu hladnoću metala, užurbanost i stres. Volim kuhati okružena biljkama, zelenom bojom i prirodnim površinama, onako kako je u mojoj kuhinji. Hygge, rekli bi Danci, objasnila je Ivana.
Svoju djecu gleda kao izvor radosti, učenja i neprocjenjivih trenutaka. Nikada ih ni u čemu nije smatrala otegotnom okolnošću, pa tako ni u kuhinji.
- Oduvijek sam ih izlagala svim aktivnostima, svuda vodila sa sobom i naučili su se funkcionirati u svim situacijama pa tako i kada imam posla u kuhinji. Znaju da mi ne smetaju kada je situacija ozbiljna, a znamo i zajedno kuhati kada je za to prigodno vrijeme, kazala je Ivana.
Opuštanje tijekom procesa
Uživa u stvaranju raznolikih poslastica, a svaki recept predstavlja priliku za eksperimentiranje s novim okusima i tehnikama.
- Što se tiče same izrade, najviše uživam u tijestima. Opušta me cijeli taj proces, miris i dodir tijesta pod rukama, istaknula je Ivana.
U bogatom spektru njezine kulinarske ponude, svatko može pronaći slasticu koja će zadovoljiti njihove gastronomske preferencije. Ivanine delicije nisu samo obrok, već pružaju iskustvo uživanja u raznolikosti i bogatstvu okusa.
- Što se tiče izgleda mojih torti, najsretnija sam kada mi ljudi prepuste ukrašavanje mojoj inspiraciji ili ako mi postave ljestvicu više od onoga što sam do sada radila. Ne pristajem nikada ponoviti izgled tuđe torte, naglasila je Ivana.
Kada je riječ o vještinama pri pripremi slastica, vjeruje da je ključno imati u sebi ne samo tehničko umijeće, već i iskrenu ljubav prema procesu. Možda zvuči kao klišej, ali ona je čvrsto uvjerena da je upravo strast ključna za stvaranje savršenih slastica.
- Uz to se svakako zanat brusi novim izazovima koje postavljaš sam sebi. Moraš razmišljati dok nešto radiš, učiti iz grešaka i uvijek htjeti biti bolji. Nikada se zadržavati na istoj razini. To je moje osnovno pravilo u svim segmentima života, objasnila je Ivana.
Primjer svojoj djeci
Prosijavanje brašna za nju predstavlja ključni korak u pripremi slastica i iznenadi je svaki put kada primijeti da netko zanemaruje ovu praksu, jer je za nju to jednostavan, ali važan korak koji može napraviti značajnu razliku u konačnom rezultatu jela.
- Najbolji savjet koji sam dobila u pripremi jela je da se naučiš snaći u svakoj situaciji. Improvizirati i izvući najbolje u datom trenutku kada ne ide sve po planu. Sve se može spasiti, naglasila je Ivana.
Putem svojih svakodnevnih navika potiče svoju djecu da razvijaju svijest o važnosti zdravlja i balansiranog načina života.
- Pravilno se hranim i redovito treniram te na taj način svojim primjerom učim svoju djecu. Tada nemate puno verbalnog posla jer djeca uče jedino dok vas gledaju. Moj stariji sin najsretniji je kada za obrok dobije salatu od tunjevine, dok se mlađi Bepo Emanuel mršti na okus prerađene hrane jer je naučen isključivo na kuhane obroke. Nekako sam već srasla s tim kuhanjem i nošenjem hrane u zdjelicama, za mene je to jednako kao nekome stati u pekaru. Svatko bira svoje bitke, što bi se reklo choose your hard, istaknula je Ivana.
Brioche krafne
Dolazi doba Poklada, što znači da će se miris svježe prženih krafni širiti iz mnogih kuća. Ivana je već postala prava majstorica u pripremi ovih slastica, a njezin su specijalitet brioche krafne.
- Brioche krafne sam usavršila svakodnevnom pripremom oko 60 krafni puna tri mjeseca. Sada držim i kulinarske radionice i dijelim svoje znanje koje sam stekla isključivo svojim iskustvom i upornošću, kazala je Ivana.
S njihovom mekanom teksturom, bogatim okusom te nježnom aromom prženja, brioche krafne postale su pravi hit među sladokuscima diljem svijeta.
- Savršene su zbog dodatka maslaca kojeg nema u tradicionalnim krafnama. Hladna fermentacija koja intenzivira okuse čini ove krafne još aromatičnijima. Pravilno izrađeno tijesto koje je oslobodilo gluten te ostalo mekano, a ne ljepljivo, ključ je uspješnih brioche krafni. Šećer na kraju su punjenja sa raznim kuhanim kremama koje ove krafne dovode do savršenstva i dižu cijelu priču na jedan veći nivo, objasnila je Ivana i nadodala koja su joj punjena omiljena:
- Krema od vanilije ili kombinacija vanilija i malina. Nedavno sam upotpunila kolekciju okusa novim punjenjem, kombinacija kompota od jabuke i krema od mascarponea. Za mene je to trenutačni pobjednik među okusima.
Njezina strast prema kuhanju ne samo da se očituje u okusima njezinih jela, već i u pažnji koju posvećuje svakom detalju. Za nju, kuhanje je više od zadovoljenja osnovnih potreba, to je izraz ljubavi i umjetnost dijeljenja okusa s drugim dragim ljudima.
- U sva svoja jela pretačem isključivo ljubav i strast, upravo zato je sve jako fino. Možda izgledam normalno, ali moja hrana može učiniti da se zaljubite u mene, za kraj se našalila Ivana.