Chefovi Vinko Krnić i Braco Sanjin i Mihaela KadijaTz Zadarske županije
StoryEditor
GAULT&MILLAU CROATIA 2024

Gdje je zadarska regija u gastro svijetu i najčuvenijim gastro vodičima

Najnoviji prilog tome je upravo održano predstavljanje VII. međunarodnog gastro vodiča Gault&Millau Croatia 2024 u zagrebačkoj Esplanadi, a u kojem je posredstvom Turističke zajednice Zadarske županije ovaj kraj posebno predstavljen

Svjedoci smo značajnog truda koji Turistička zajednica Zadarske županije, Zadarska županija te i TZ Zadra, Paga (cijelog otoka), Nina, i drugih, ulažu u razvoj i prepoznatljivost svoje vinsko gastronomske ponude u smjeru onog što se naziva eno-gastro turizam.

Najnoviji prilog tome je upravo održano predstavljanje VII. međunarodnog gastro vodiča Gault&Millau Croatia 2024 u zagrebačkoj Esplanadi, a u kojem je posredstvom Turističke zajednice Zadarske županije ovaj kraj posebno predstavljen.

Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2024

Na nedavnoj gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade, kad je svečano predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, i dodijeljeni i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča, prisustvo zadarske regije došlo je do posebnog izražaja jer Zadarska regija posebno je zastupljena u Gault& Millau Croatia 2024 vodiču kroz prilog od 10 stranica. Iz TZ županije navode kako prilogom ilustriraju bogatstvo ove regije, a kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič.

image

Najbolji hrvatski chefovi na promociji vodiča Gault Millau Croatia 2024

Goran Jakus

- Ovo je rezultat partnerstva s TZ Zadarske županije koja kroz kontinuirano komuniciranje radi na brendiranju regije kao eno-gastro destinacije ciljajući predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja, istakla je tom prigodom Mihaela Kadija, direktorica TZ županije.

U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP - popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

Iz TZ ističu kako se i Zadarska županija sve se više ističe u ovoj selekciji. Od 12 restorana u 2022. godini, do ovogodišnjeg izdanja koje broji čak 26 restorana i pop-ova iz Zadarske županije, a posebno je pohvalno što je u selekciji 20 maslinovih ulja, čak 4 iz Zadarske županije – 3 iz Pakoštana i 1 iz Polače.

Svečanost i nagrade

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri - Noći kulinarskih Oscara - u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana te brojni uzvanici i partneri vodiča. Podijeljene su nagrade u nekoliko kategorije, dok su trofeje najboljim chefovima uručili predstavnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije, koja navodi:

- Osobito smo ponosni što broj naših restorana u ovome prestižnom vodiču raste iz godine u godinu te što su i chefovi naših restorana među nagrađenima. Prošle godine chef Saša Began, tada iz restorana Foša, osvojio je trofej Veliki chef sutrašnjice, dok je ove godine chef Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.

Usljedila je ekskluzivna večera od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024 te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel 39;s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.

Točila su se vrhunska vina vinarija od kojih se posebno isticao pošip vinarije Bora iz Zadarske županije, a poklon vrećice za sve uzvanike dodatno su upotpunili Maraskin Zadarski Maraschino i cvijet soli Solane Pag.

Originalna kuhinja - primjer recenzije “Kod Stipe”

​Ugodna atmosfera, profesionalno i ljubazno osoblje te obilne porcije razlog su zašto je taj obiteljski restoran izvan središta grada odlično posjećen. Osobito u vrijeme marende, pa je najveća gužva od podneva do 14 sati. U ponudi su jela spravljena “po domaći”, poput pašticade s njokima, tripica, friganih girica, lignji na žaru, a poznati su i po pekama - od koljenice, hobotnice do bakalara. Za preporuku je sočan lungić sa žara punjen sirom i šunkom, poslužen s pečenim krumpirima, kao i srneći gulaš ili zimi sarma. Jelo zbog kojeg neki gosti potegnu do Zadra i iz drugih gradova je “cigančica”- u maslinovom ulju mariniran teleći naravni odrezak pečen na žaru, poslužen s povrćem i kockicama pečenog krumpira. Domaći kruh je savršen, srećom jelo brzo dođe na stol, jer bi se inače mogli prejesti kruha. Pogodnost je i parking za goste.(Gault&Millau recenzija)

O najčuvenijim međunarodnim gastro vodičima

Najčuveniji od svjetskih gastro vodiča je onaj MIchelinov. Njegovu objavu i uvid što ove godine od Zadra u njemu imamo ćemo čekati do lipnja.

Najčuveniji je i najstariji jer je prvi od niza vodiča koje izdaju tiskan 1900.. Njihove nagrade su u zvjezdicama, od jedne do rijetko kome dohvatljive tri, ali imaju i preporuke po tri osnove, odnosno Green Star, Bib Gourmand te Recomanded (preporučene).

Drugi najčuveniji je svakako ovaj Gault&Millau, također francuski isključivo restorantski vodič utemeljen 1965 nazvan po osnivačima, Henriju Gaultu i Christianu Millau. Oni ocjenjuju restorane bodovima od 1 do 20, a one ispod 10 bodova rijetko izlistavaju, ali imaju i POP - popularna mjesta koja preporučuju te preporučena vina i maslinova ulja.

Bilo je i još ima puno rasprava o tome koji je vodič važniji, Michelin ili Gault&Millau. Tijekom 1970-ih Michelinova kontinuirana konzervativna potpora tradicionalnoj visokoj kuhinji bila je izazvana potporom nouvelle cuisine od strane Gault-Millaua. Generalna je ocjena kako je Michelin popularniji i stoga utjecajniji, dok se Gault&Millau smatra više fokusiranim na hranu jer se glavni sustav temelji isključivo na kvaliteti hrane. Gault Millau ima vodiče za niz zemalja, uključujući Nizozemsku, Belgiju i Luksemburg, Švicarsku, Njemačku i Poljsku pa i Hrvatsku...

Što smo u Michelinu i gdje je Zadar

U najkraćem MICHELIN Guide Croatia 2023, jer ovaj za 2024. tek čekamo, navodi:

11 restorana s Michelinovom zvjezdicom;

3 restorana Green Star;

15 Bib Gourmand restorana;

64 restorana preporučena od strane Michelin vodiča.

Ovih 11 hrvatskih restorana su sad vlasnici po jedne Michelinove zvjezdice: Noel, Zagreb; Korak, Jastrebarsko; Nebo, Rijeka; Draga di Lovrana, Lovran; Boškinac, Novalja; Alfred Keller, Mali Lošinj; Monte, Rovinj;​ Agli Amici Rovinj, Rovinj; Pelegrini, Šibenik; LD Restaurant, Korčula te Restaurant 360, Dubrovnik. Dakle naših nema a najbliži su nam Boškinac u Novalji ili Pelegrini u Šibeniku. U svega tri Green Star ovdašnjih također nema.

Na listi Bib Gourmand je 15 lokala, a za razliku od onih sa zvjezdicama koje definiraju - visokom kvalitetom kuhanja, ove određuju kao dobra kvaliteta i dobra vrijednost za novac. Ni tu nas nema, a najbliža nam je Konoba Vinko u Konjevratima.

Slijede 64 restorana s - dobrom kuhinjom, a od toga iz Zadarske županije restoran Foša i restoran Kaštel hotel Bastion i to je već nekoliko godina sve iz Zadarske županije.

Dakle, zadarska zastupljenost u Michelin vodiču je minimalna i svedena na preporuku za ova dva navedena restorana i već nekoliko godina bez novopridošlih.

Gault&Millau nagrade chefovima

Chef godine prema izboru gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia 2024 je Marko Đurašević iz Splita. Podijeljena su tri trofeja Velikog chefa sutrašnjice i to Gabrieli Filca iz restorana Nebo u Rijeci, Hrvoju Kroflinu iz restorana Mano2 u Zagrebu i Roku Nikoliću iz restorana ZOI u Splitu. Trofej Chef tradicijske kuhinje pripao je Vinku Krniću, iz restorana Konoba Vinko iz Konjevrata, dok je Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje. Trofej Mladi talent godine osvojili su Antonela Goreta iz restorana Zinfandel Food & Wine Bar u Splitu, i Marin Pleše, chef restorana Villa Rova u Malinskoj. Najbolja slastičarka je Dragana Kovačević iz restorana Spinnaker u Poreču. Trofej za najbolji servis pripao je restoranu Pelegrini iz Šibenika, a Boogie Lab iz Zagreba osvojio je Trofej za najbolje POP mjesto. Poseban Trofej za zasluge dobio je Josip Friščić, iz hotela Esplanade u Zagrebu.

Najbolji restorani koji su zaslužili 4 toke u ovogodišnjem izdanju međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia su: 360 iz Dubrovnika, Nebo iz Rijeke, Monte i Cap Aureo Signature iz Rovinja, Mano2, NAV, Noel, Tač i Zinfandel’s iz Zagreba te Pelegrini iz Šibenika.

Zadarski udjel u vodiču Gault&Millau Croatia 2024

Pet toka (kapa) je za kuhinje od 19 do 20 bodova, što je “iznimna vrhunska kuhinja”, vrlo rijetko se daje u svijetu, a Hrvatska takvih nema, Zadar pogotovo. Oznake četiri kape je za 17 do 18,5 brodova i takvih je u Hrvatskoj ove godine 9 restorana, a nama najbliži Pelegrini u Šibeniku.

Tri toke (kape)

Zadarska županija se u vodiču pojavljuje kod restorana sa tri toke (kape) s 15 do 16,5 bodova, za koje navode “istaknuta kihinja”, i to zahvaljujući restoranima Foša u Zadru i Griblja u Sukošanu.

Dvije kape

Dvije kape, 13 do 14,5 bodova - autorska kuhinja, su dobili restorani: Niko, Kornat, Restoran Lazaret - Ošljak, Villa Nai 3.3. Restoran Grotta - Žman, Didova kuća - Kolan, Maškovića han - Vrana, Providur Restoran & Wine bar i Skoblar.

Jedna kapa

Jedna kuharska kapa, 11 do 12,5 bodova - gurmanska kuhinja, dopala je restorane: Bruscheta, Harbor Cookhouse & Club, Kaštel, Matanovi dvori - Sukošan, Tinel, Vila Velebita - Silba, Konoba Bodulo - Pag, Konoba Kod Guste - Sukošan te Maguro Restaurant &Sushi Bar

Bez kapa

Bez kapa i bodova, s oznakom - originalna kuhinja, kao preporuka su: 4 kantuna, Bistro Pjat, Kod Stipe i Trapula Wine&Chees Bar - Pag

Za zaključiti je da je po pitanju kvalitete kuhinja koju ocjenjuje Michelin Zadarska županija neprepoznatljiva, dok je kod Gault&Millau donekle prepoznatljiva. Prostor za napredak, nužan i zbog domaćih ljudi, a i razvoja eno gastro turizma je iznimno velik. Pretpostavke kada je u pitanju broj gostiju (tržište) je sa gotovo 15 milijuna, prijavljenih, turističkih noćenja vrlo značajno iako ne postoji ujednačeno cijele godine, jer je ogromnom broju domaćih ljudi cjenovno teško dostupan, dok se kad je u pitanju dostupnost namirnica izvornog podrijetla ova županija upravo time ponosi.

image

Restaurant Foša u vodiču Gault&Millau

image

Restoran Kaštel u Michelinovom vodiču

image

Restoran Foša u Michelinovom vodiču

Zadarski restorani s tri toke (kape) - recenzije

Restoran Foša

GAULT&MILLAU RECENZIJA 16/20

S tradicijom dužom od 60 godina restoran Foša jedan je od simbola grada Zadra. Nalazi se unutar drevnih zidina renesansne tvrđave, pa je njegov ambijent skladan spoj povijesnog šarma i suvremene elegancije – što ga uz iznimnu uslugu i izvrsnu kuhinju čini nezaobilaznom gastronomskom destinacijom. Kako za lokalno stanovništvo, tako i za turiste. Foša je riblji restoran, uz iznimku nekoliko mesnih jela. Za potpuni doživljaj njihove kulinarske filozofije najbolje je naručiti neki od degustacijskih menija, koji postoje u varijantama od pet i osam sljedova, a osmišljen je i jedan vegetarijanski meni od pet sljedova. Uvod u večeru je izvrstan couvert, koji se sastoji od nekoliko zalogaja dobrodošlice uz izbor vrhunskih ulja i domaći kruh. Sva predjela i glavna jela predstavljaju najfinije okuse regije upotpunjene nekim egzotičnim namirnicama i inovativnim kulinarskim tehnikama: primjerice, gof je s prepeličjim jajem, foie grasom i majonezom od wasabija, grdobina je odležana u kombu algama i umotana u nori alge, uz čips od wakame algi te s mousseom od jetre grdobine. Moderan ragu od sipe servira se s kremom od riže, a sočna gratinirana tjestenina paccheri punjena je kremom od paške skute i škampa u umaku od tartufa. Uz kompetentnu vinsku kartu, na kojoj su vrhunski pjenušci i šampanjci te dosta vina iz kontinentalne Hrvatske, Foša je jedan od najboljih primjera fine dininga u Zadru. Zasluga je to njihovog dugogodišnjeg chefa Saše Begana koji je ove godine krenuo u novu gastronomsku priču otvaranjem vlastitog restorana.

Griblja- Sukošan

GAULT&MILLAU RECENZIJA 15/20

Konoba Griblja nalazi se u Sukošanu, malom ribarskom mjestu u blizini Zadra. Smještena je u samom centru mjesta, u staroj kamenoj kući koja odiše tradicionalnim ambijentom, baš kao i šarmantni rustikalni interijer s kamenim zidovima, drvenim detaljima i ukrasima. Griblja ima izuzetno dobru kuhinju. Jelovnik je raznolik, tradicionalni dalmatinski okusi s daškom inovativnosti. Svako jelo pažljivo je izrađeno od visokokvalitetnih namirnica. Samo svježe i lokalno moto je restorana. Posebno će vas oduševiti predjela poput originalnog trisotta s carpacciom od sipe. Spravljen od ječma, pšenice i odležane riže, savršeno skuhan, intenzivan i ugodno neobičan. Nude i izvanredan izbor riba iz dnevnog ulova. Mi smo odabrali gregadu sa škampima, gropima i filetom škarpine. Ostali smo zadivljeni teksturom i okusom jela. Jednako je impresivna ponuda slastica. Ugodno nas je iznenadila tradicionalna dalmatinska rožata aromatizirana lavandom, narančinim sokom i narančinom korom. Vinska karta sadrži hrvatske i strane etikete, šampanjce i ostala alkoholna pića. Griblja će vam pružiti nezaboravno gastronomsko putovanje.

05.05.2024., 15:02h

DAMIR MARIČIĆ
18. svibanj 2024 21:55