Kad na Advent dođete iz smjera Trga i Kalelarge, Nadine fritule dočekat će vas na samom ulazu, u kućici pred Providurovom palačom. Glavni proizvod su dakako fritule i to prema mnogima, najbolje u Zadru.
Legenda o fritulama
Fritule su, inače, malene, zlatno-smeđe kuglice sreće koje kod mnogih evociraju mirise i okuse djetinjstva, blagdana i obiteljskih okupljanja. Izrađuju se od običnog brašna, jaja, suhog kvasca i tople vode, mlijeka ili jogurta. Tijesto se oblikuje u kuglice, prži se u ulju i posipa šećerom u prahu. Okusom su slične uštipcima, ali često imaju neki poseban sastojak koji ih izdvaja – poput grožđica, limuna, ruma ili jabuka.
Fritule imaju važnu ulogu u kulturi priobalja, jer se smatraju važnim dijelom za vrijeme odmora u Dalmaciji. Prije nekoliko desetljeća ljudi su imali manje opcija za deserte nego sada, pa kad je došao Božić, majke i bake pravile su fritule za svoju djecu. Legenda kaže da je 12. rujna 1752. godine došlo do ogromne vatre koja je prijetila da će uništiti čitavo područje Zadra, te su se ljudi stali moliti njihovoj zaštitnici, Gospi od zdravlja. Vatra se čudesno zaustavila, pa su ljudi organizirali procesiju da joj se zahvale, a obilje fritula ispunilo je grad. Djeca su bila tako sretna što su prije Božića mogli jesti fritule, čak su je počeli zvati Gospa od Fritula. Iako su nekada bile jednostavan slatkiš siromašnih, fritule su danas postale nezaobilazan dio ponude na sajmovima, adventskim tržnicama i raznim svečanostima diljem Hrvatske.
Talijanski utjecaj
Fritule su se prvotno pripremale u obiteljskim domovima, a njihov nastanak povezuje se s talijanskim utjecajem na hrvatsku obalu. Slične delicije, poput venecijanskih frittola, postojale su u susjednoj Italiji, što sugerira da su recepti kroz povijest migrirali i prilagođavali se lokalnim sastojcima. Na Jadranu, fritule su se pripremale kao brz i jeftin desert, koristeći osnovne sastojke poput brašna, vode, kvasca i šećera.
S vremenom su se u fritule počele dodavati grožđice, rakija ili rum za aromu te naribana kora limuna ili naranče kako bi im se obogatila aroma. Svaka obitelj ima svoj recept koji se prenosi s generacije na generaciju, a mnogi tvrde da tajna savršenih fritula leži upravo u tim malim, osobnim prilagodbama.
I početnici mogu pripremiti fritule
Priprema fritula nije složena, što ih čini idealnim desertom za početnike u kuhinji. Tradicionalni recept uključuje miješanje brašna, kvasca, malo mlijeka ili vode, šećera i soli, dok se modernije verzije nerijetko obogaćuju jogurtom, jajima ili vanilijom. Smjesa se ostavi da odstoji i fermentira, a zatim se pomoću žlice ili ruke formiraju male kuglice koje se prže u dubokom ulju dok ne postanu hrskave i zlatno-smeđe. Nakon prženja, fritule se posipaju šećerom u prahu ili se služe uz umake poput čokoladnog, karamelnog ili voćnog. Iako su nekada bile jednostavne, danas se fritule mogu pronaći u raznim varijacijama, od onih punjenih čokoladom do verzija bez glutena ili sa zdravijim alternativama poput integralnog brašna.
Bakin recept s Paga
Nadine fritule imaju neodoljivu zlatnu hrskavu koricu, a na zadarskom Adventu su prvi put i predstavlja ih mlado lice, Nadina kći Pavla Maljković koja ističe kako su ovo fritule po receptu njene bake s Paga, poboljšane istrijanskim dodacima.
- Tajna je u puno ljubavi, s ljubavlju se rade i s ljubavlju se i prodaju. U njima su klasični sastojci, to su fritule s jogurtom, samo što je sve u njima domaće, nema nikakvih prahova u njima, otkrila je Pavla tajnu najpoznatijih fritula u Zadru.
Pavla uz osmijeh za posipanje fritula nudi obični šećer, ali i onaj s cimetom te kokos, keks i šarene mrvice. Osim fritula nude i palačinke, a uz preljeve od čokolade i lješnjaka te bijele čokolade, nude i one od karamele i jagode. Nadine fritule danas su prepoznatljive i popularne, no iza njihovog uspjeha stoji pomalo dirljiva priča.
Dirljiva priča ljudi velikog srca
- Moji roditelji su zapravo udomitelji. Imali su jednu udrugu od četiri udomiteljske obitelji u Oprtlju u Istri i tu je bilo nas desetero djece. Kad se ta udruga raspala, odnosno ostala bez donatora koje je imala, a samim time i bez kuće u kojoj smo boravili, moji roditelji su ostali s desetero djece. Tada je moja mama odlučila da moramo sve probati i tako smo krenuli u turizam. U početku smo prodavali sve – sladoled, hamburgere, fritule, a one su se pokazale kao najbolje i na kraju smo nastavili s njima. Ljudi su od početka prepoznali kvalitetu i jako brzo su ih Nadine fritule počele oduševljavati, rekla je Pavla čija obitelj se fritulama bavi preko 20 godina.
Pavla se, inače, prije godinu dana preselila u Zadar, a na Adventu fritule pravi i prodaje zajedno sa svojim dečkom koji je u Hrvatsku doputovao čak s Mauricijusa.
- Upoznali smo se na Mauricijusu, gdje sam ja provela neko vrijeme zbog jednog projekta na kojem sam radila. Zaljubili smo se i tako se on preselio u Hrvatsku zbog ljubavi, rekla je simpatična Pavla.
Prepoznatljiva adventska delicija
Premda joj je ovo prvi zadarski Advent, Pavla ne skriva zadovoljstvo njime, te naglašava kako bi se rado vratila i dogodine.
- Jako smo zadovoljni s Adventom u Zadru. Jako je lokaliziran, nema neke šetnje, što je i dobro i nije dobro. Ali ljudi su jako dragi, zadovoljni smo s našim gostima. Jedino što bih rekla da je drugačije od nekih drugih Advenata je to da se zadarski više fokusira na kafićki stil umjesto raštrkanosti kućica i šetnje, podijelila je Pavla svoje dojmove.
Danas su fritule nezaobilazan dio adventskih sajmova, gdje su postale pravi hit među posjetiteljima. Naći ćete ih na svakom koraku, od Zagrebačkog adventa, gdje se nude u modernim verzijama s preljevima poput bijele čokolade i pistacija, do manjih lokalnih tržnica koje njeguju tradicionalni pristup.
Nadine fritule, s njihovom posebnom recepturom i emotivnom pričom obitelji Maljković, predstavljaju savršen spoj tradicije i inovacije. Na zadarskom Adventu ne samo da osvajaju svojim okusom i raznolikom ponudom, već i pričom koja odražava predanost, ljubav i kreativnost. Ova priča pokazuje kako jednostavni sastojci, uz puno truda i srdačnosti, mogu stvoriti nešto zaista posebno – deliciju koja donosi osmijeh na lica svih koji je kušaju.