<p>Jedno jaje, opet ovisno o veličini, ima 65 – 75 kcal, te 185 – 215 mg kolesterola, stoga se ipak ne preporučuje pretjerana konzumacija kod ljudi s povišenim kolesterolom</p>
Jedno jaje, opet ovisno o veličini, ima 65 – 75 kcal, te 185 – 215 mg kolesterola, stoga se ipak ne preporučuje pretjerana konzumacija kod ljudi s povišenim kolesterolomIzvor: Pixabay
StoryEditor
Namirnica bogata kolinom

Istine i zablude o konzumaciji jaja u prehrani

Jedna od namirnica oko čije se zdravstvene koristi ‘‘lome koplja‘‘ već desetljećima, među nutricionistima i liječnicima, svakako su- jaja

Pritom spadaju među najraširenije i najčešće konzumirane namirnice. Svi smo čuli za slogan: "Svako jutro jedno jaje organizmu snage daje". Pokušajmo stoga objasniti koje imaju benefite i kako ih je najbolje upotrebljavati, ne bi li nam prehrana bila zdrava i uravnotežena, podsjeća portal za zdravlje i prehranu Healthline.

Povijest jaja

Oduvijek su bila simbol plodnosti te su tako nerijetko i bila predmet vjerskog obožavanja. Do dana današnjega, jaja su važan dio folklora različitih zemalja i kultura, a najpoznatija i najraširenija je priča o uskrsnom jajetu.

Nutritivna vrijednost jaja

Ona su izvrstan izvor nutrijenata. Jadno jaje sadrži između 4,5 – 6 g proteina, polovica te količine nalazi se u bjelanjku. Upravo se bjelanjak smatra idealnim izvorom proteina jer sadrži sve esencijalne aminokiseline u pravim omjerima. Od ukupnih masti u jajetu, više od polovice otpada na nezasićene masne kiseline.

Također, jaja su veliki izvor kolina, luteina, željeza, riboflavina, odnosno vitamina B2, folne kiseline, biotina, vitamina B12 2, vitamina D te vitamina E. Željezo u žumanjku jajeta, poput željeza u mesu, ima visoku bioraspoloživost; stoga se jaje preporuča skupinama koje su rizične na deficit željeza. Jaje je jedan od najboljih prehrambenih izvora kolina.

Jedno jaje, opet ovisno o veličini, ima 65 – 75 kcal, te 185 – 215 mg kolesterola, stoga se ipak ne preporučuje pretjerana konzumacija kod ljudi s povišenim kolesterolom, a oni trebaju izbjegavati i majonezu, kao i sve namirnice koje u sebi sadrže veliki udio jaja.

Zdrava za mozak

Kolin je nutrijent koji je potreban za održavanje dobroga zdravlja, on je osnovna komponenta mnogih struktura u staničnim membranama, čija fleksibilnosti i integritet ovisi o adekvatnoj opskrbi kolinom. Stoga je kolin neophodan u održavanju funkcije i zdravlja mozga.

Kardiovaskularno zdravlje

Proteini u žumanjku jaja, kao i kolin i neki vitamini B skupine mogu utjecati na smanjenje razine homocisteina, sugeriraju da konzumiranje jaja može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara.

Za oči

Budući da su izvrstan izvor luteina i zeaksantina, ona pomažu i u očuvanju zdravlja očiju i izoštravanja vida.

Zdravija koža, kosa i nokti

Dobar su izvor biotina, vitamina koji sudjeluje u metabolizmu i masti i ugljikohidrata te stoga konzumiranje jaja može potaknuti stvaranje energije. Ovaj vitamin također izravno sudjeluje u održavanju zdrave kože kose i noktiju. Poznato je da mnoge žene svoju bujnu i zdravu kosu održavaju nanoseći na nju nekoliko puta mjesečno masku od jaja, koja je čini blistavijom i sjajnijom, a lako se napravi u kućnoj uporabi.

Prehrambena vrijednost i učinci za zdravlje

Popis dobrih strana konzumacije jaja doista je podulji- žumanjak se rano može uvesti u prehranu djeteta, dok se bjelanjak ne preporučuje do navršene godine dana radi mogućih alergijskih reakcija. Jaja se mogu uključiti u prehranu mladeži, odraslih osoba te starijih osoba, budući da posjeduju temeljne nutrijente za rast i održavanje tjelesnih struktura.

Nadalje, pojačavaju i prehrambenu vrijednost druge hrane, ako se dodaju u nju, a budući da imaju nisku razinu purina, odličan su izvor proteina za ljude oboljele od gihta. Nisu kontraindicirana u prevenciji i liječenju ateroskleroze, a kuhano jaje bez dodanih masnoća dobro će podnijeti sve osobe, osim osoba sa bolestima žuči, kojima se konzumacija ne preporučuje.

Koliko je sigurna konzumacija jaja?

Vrlo često povezuje ih se sa salmonelom, posebice s bakterijom Salmonella Enteritidis koja je samo jedna od mnogobrojnih vrsta i sojeva tih bakterija). Ta se bakterija nalazi u jaju, ali ne na ljusci, stoga je najvažnija termička obrada namirnice. Na taj se način mogućnost zaraze smanjuje na minimum, praktično ni ne postoji.

Čuvanje jaja

Svježa jaja mogu se čuvati u hladnjaku do mjesec dana, s time da ne smiju imati oštećenu ljusku, širi dio treba okrenuti prema gore. Ako je oštećena membrana bjelanjka doći će do brze hidrolize proteina bjelanjka i povećanja razine amonijaka u žumanjku. Prije kupovine svakako uvijek otvorite pakiranje i provjerite jesu li jaja cijela, a ako su oštećena, nikako ih ne kupujte. Jedino mjesto gdje ih možete čuvati jest- hladnjak. (Hina)

25.01.2024., 10:42h
24. travanj 2024 12:25