BundevaZt Arhiva
StoryEditor
JESEN NA TANJURU

Jesenski recepti koji će vam dati potrebnu energiju

Mnogi imaju posebno omiljene jesenske namirnice, ali većina definitivno ne može odoljeti kraljici bundevi, sočnim jabukama, kruškama, gljivama, kestenu kojeg volimo i u slatkim i u slanim varijantama, zdravom povrću poput kelja, cikle, mrkve

Jesen je prijelazno godišnje doba između ljeta i zime koje obiluje bogatim je
-senskim plodovima koje svi rado žele vidjeti na svojim blagovaonskim stolovima. Mnogi imaju posebno omiljene jesenske namirnice, ali većina definitivno ne može odoljeti kraljici bundevi, sočnim jabukama, kruškama, gljivama, kestenu kojeg volimo i u slatkim i u slanim varijantama, zdravom povrću poput kelja, cikle, mrkve. U nastavku donosimo nekoliko zdravih jesenskih recepata objavljenih na portalu krenizdravo.hr koji će vam svakako osvježiti menije u vašem domu.

image

Bundeva

Zt Arhiva
image

Jabuka

Pixabay

Topla juha od bundeve

Sastojci:

1 bundeva (narezana na kockice)

1 mrkva (narezana na kolutove)

1 krumpir (narezan na kockice)

1 crveni luk (nasjeckan)

2 režnja češnjaka (usitnjena)

4 šalice povrtnog temeljca

1 jušna žlica maslinovog ulja

pola čajne žličice mljevenog đumbira

pola čajne žličice cejlonskog cimeta

sol

papar

1 jušna žlica svježeg peršina

Priprema:

Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak. Dodajte mrkvu, bundevu i krumpir prethodno narezane i dinstajte nekoliko minuta. Dodajte povrtni temeljac i začine. Kada zavrije, ostavite oko 20 minuta da se kuha. Štapnim mikserom ili u blenderu usitnite komadiće. Ulijte juhu u zdjelice i posipajte peršinom. Poslužite uz krišku domaćeg kukuruznog kruha.

Lagani ručak od kelja, gljiva i oraha

Sastojci:

2 šalice kelja

1 šalica kuhane integralne riže ili prosa

1 crveni luk (nasjeckan)

2 režnja češnjaka (sjeckana)

maslinovo ulje

1 jušna žlica mljevenih oraha

1 šalica gljiva po izboru

sol

papar

1/3 čajne žličice kurkume

Priprema:

Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak dok ne postanu staklasti. Dodajte gljive i nastavite dinstati dok ne omekšaju. Potom dodajte kelj i dinstajte dok listovi kelja ne uvenu. Umiješajte kuhani proso ili integralnu rižu, dodajte začine i dinstajte još koju minutu. Prije posluživanja posipajte mljevenim orasima.

Jesenska salata s ciklom

Sastojci:

2 cikle (oguljene i narezane na kolutove)

1 šalica rikole

1 čajna žličica bučinog ulja

1 jušna žlica sjeckanih badema ili oraha

pola šalice dimljenog tofua (narezanog na kockice)

1 čajna žličica balzamičnog octa

sol

papar

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke te začinite začinima, uljem i octom. Salatu poslužite kao prilog, a ako niste gladni, bit će i dovoljna kao obrok salata.

Jesenska pita s bundevom i lješnjacima

Sastojci za koru:

pola šalice integralnog pirovog brašna

pola šalice maslaca

1 čajna žličica tapioke

prstohvat soli

hladna voda

Sastojci za nadjev:

2 šalice pirea od bundeve (izdubite bundevu, odstranite koštice)

pola šalice šećera kokosovog cvijeta

pola šalice biljnog napitka od lješnjaka ili drugog po izboru

pola šalice lješnjaka (sjeckanih)

2 jaja

pola čajne žličice cejlonskog cimeta

1/4 čajne žličice mljevenog klinčića

1/4 čajne žličice mljevenog đumbira

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 °C. U zdjeli pomiješajte brašno, maslac, tapioku i sol te postepeno dodajte vodu. Sjedinite smjesu, zamotajte je u foliju i ostavite u hladnjaku pola sata. Pripremite nadjev tako da pomiješate sve sastojke, osim lješnjaka. Izvadite koru iz hladnjaka i utisnite je u kalup za pitu. Preko kore dodajte ravnomjerno nadjev te posipajte lješnjacima. Pecite pitu oko 50 minuta dok se površina ne zazlati.

Kuhana kruška s toplim začinima

Sastojci:

4 kruške (oguljene i narezane)

1 štapić cimeta

1/4 šalice meda

2 zvjezdasta anisa

2 klinčića

pola šalice vode

Priprema:

U lončić dodajte vodu, potom umiješajte sve začine i med. Zagrijte smjesu do vrenja, a potom dodajte kruške i ostavite da se kuha oko 20 minuta. Prije posluživanja izvadite začine.

Muffini od jabuka

Sastojci:

pola šalice integralnog pirovog brašna

pola šalice crnog brašna

pola šalice sitnih zobenih pahuljica

pola šalice šećera kokosovog cvijeta

pola šalice bademovog napitka

1/4 šalice otopljenog kokosovog ulja

1 jaje

1 jabuka (oguljena i naribana)

1/4 šalice sjeckanih oraha

1 čajna žličica praška za pecivo

pola čajne žličice cejlonskog cimeta

pola čajne žličice sode bikarbone

1 čajna žličica ekstrakta od vanilije

sol

Priprema:

U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – pirovo i crno brašno, zobene pahuljice, šećer, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, sol i cimet. U drugoj zdjeli umutite jaje pa dodajte bademov napitak, kokosovo ulje i ekstrakt vanilije te sjedinite. Dodajte postepeno mokre sastojke suhima i sjedinite u jednu smjesu. Smjesi dodajte naribanu jabuku i sjeckane orahe te sjedinite. Pripremite kalupe za muffine i punite ih do 2/3 kako bi imali prostora dignuti se tijekom pečenja. Muffine pecite na 180 °C oko 20 minuta, a čačkalicom provjerite jesu li pečeni. (ZT)

25.10.2025., 13:06h
Zadarski tjednik
25. listopad 2025 13:08