Najpopularnije jagode u Hrvatskoj dolaze iz Vrgorca i Zagrebačke županijePixabay
StoryEditor
VOĆNI TANJUR

Kako razlikovati domaće od uvoznih jagoda?

Najpopularnije jagode u Hrvatskoj dolaze iz Vrgorca i Zagrebačke županije. One iz Vrgorca su popularne jer dolaze iz mediteranske klime pa su ranije na tržištu, dok zagrebačke stižu nešto kasnije

Jagoda (Fragaria L.) je rod biljaka iz porodice Rosaceae s desetak vrsta, od
koje su gotovo sve rasprostranjene u sjevernom umjerenom pojasu, a samo jedna u Čileu.

Više od 400 sorti jagoda

Danas je uzgajivačima poznato više od četiri stotine sorti, ali najveće bogatstvo hranjivih tvari nalazi se u samoniklim vrstama. Šumske jagode, primjerice, sadržavaju mnogo više vitamina i željeza od svih kasnije stvorenih sorata. Zapravo, povećavanjem plodova, uzgajivači su dobili jagode koje sadržavaju 10 posto i više vode, dok je za isto toliko smanjena količina svih ostalih vrijednih sastojaka.

Mravi vode do šumskih jagoda

Šumske jagode cvjetaju od proljeća do sredine ljeta, a ponekad i po drugi put ujesen. Prvi plodovi mogu se naći već u svibnju, a mogu se ubirati sve do jeseni. Divlje jagode vole šumarke i svijetla osunčana mjesta. One su prve biljne vrste koje nastanjuju krčevine i šumska požarišta. Brojnije su i bujnije u planinskim krajevima, a rastu sve do 1500 metara nadmorske visine. Mnogo istine ima u staroj izreci da mravi najbolje znaju put koji vodi do šumskih jagoda. Ovom voću prije svega, najviše pogoduje upravo ona vrsta tla na kojem se mravi zadržavaju i prave svoje nastambe.

Antistresna jagoda

Kao i u većini biljnih plodova, u jagodi ima najviše kalija koji dobro utječe na živčani sustav i bubrege, a dobar je i protiv visokog tlaka. Jagoda također sadrži kalcij i fosfor, koji su dobri za kosti, magnezij, koji pomaže u borbi protiv stresa, te željezo, koje daje energiju mišićima. Odličan su izvor folata i vitamina C a sadrže i biljne fenole koji, zajedno s antioksidansima, smanjuju rizik od karcinoma i srčanih oboljenja.

Proizvodnja u Hrvatskoj

Najpopularnije jagode u Hrvatskoj dolaze iz Vrgorca i Zagrebačke županije. One iz Vrgorca su popularne jer dolaze iz mediteranske klime pa su ranije na tržištu, dok zagrebačke stižu nešto kasnije. Kako razlikovati domaće jagode od uvoznih? Pogledajte peteljku - ako je zelena i svježa, jagoda je domaća i svježe ubrana. Ako je peteljka posmeđila, jagoda je doputovaa izdaleka i definitivno nije domaća.

Priprema jela s jagodama

Jagode operite ispod mlaza vode i očistite od peteljki neposredno prije posluživanja. Jednostavno ih možete poslužiti same za sebe te s dodacima kao što su šećer, limunov sok, aceto balsamico, jogurt ili tučeno vrhnje.

Dobro se slažu s tamnom ili svijetlom čokoladom pa ih možete umakati u čokoladni fondue ili ih tako obložene čokoladom koristiti za dekoraciju kolača, torti ili pjenica. Ukusne su i u kombinacijama s alkoholnim pićima kao što su bijeli rum, šampanjac, narančin liker i crveno vino. Ovo voće ujedno se koristi kao nadjev za voćne torte i pite, rolade, palačinke te okruglice od krumpirova tijesta.

Jagode uz dodatak limuna i šećera u prahu možete usitniti u električnoj sjeckalici i procijediti kroz fino sito kako biste dobili pire prikladan za pripremu sladoleda, sorbeta, frapea, pjenica, umaka i sokova. Poseban je specijalitet osvježavajuća ljetna juha od jagoda.

Jagode se vrlo rijetko pripremaju kuhanjem, osim ukoliko ne pripremate džem ili marmeladu. Na isti način možete koristiti i šumske jagode, koje su rafiniranije i aromatičnije od kultiviranih jagoda.

image

Odličan su izvor folata i vitamina C a sadrže i biljne fenole koji, zajedno s antioksidansima, smanjuju rizik od karcinoma i srčanih oboljenja

Pixabay
image

Danas je uzgajivačima poznato više od četiri stotine sorti, ali najveće bogatstvo hranjivih tvari nalazi se u samoniklim vrstama

Pixabay
image

Jagode se dobro slažu s tamnom ili svijetlom čokoladom

Pixabay

Jagode s čokoladom i kikirikijem

Sastojci:

150 g crne čokolade /može i bijela

500 g svježih jagoda

50 g mljevenog prženog neslanog kikirikija

Ako ne volite kikiriki, možete ga zamijeniti orasima ili bademima

Priprema:

U manjoj zdjeli za mikrovalnu pećnicu izlomiti čokoladu. Posebno samljeti kikiriki. U mikrovalnoj na 2 do 3 minute otopiti čokoladu. Oprane i na papiru osušene jagode umakati do peteljke u čokoladu i prethodno samljeveni kikiriki….Staviti u hladnjak na 10 minuta da se ohladi i desert je spreman za posluživanje.

Mousse od jagoda

Sastojci:

450 grama svježih jagoda

300 ml slatkog vrhnja za šlag

2 žlice šećera, meda ili javorova sirupa

Priprema:

Dobro operite jagode te im odstranite peteljke. Narežite ih na manje komade. Stavite jagode u kvalitetniji blender ili sjeckalicu zajedno sa šećerom te pulsirajte dok ne dobijete glatku smjesu. Za to će vam biti potrebno dvije do tri minute. U mikseru napravite šlag, pa u njega nježno umiješajte pire od jagoda. Dobivenu smjesu rasporedite u manje staklenke i stavite na hlađenje barem pola sata prije konzumacije. Poslužite s komadićima svježih jagoda.

Svinjski kotleti s jagodama

Sastojci:

4 kotleta s kostima debljine oko 2,5 centimetara

450 g svježih jagoda

65 ml balzamičnog octa

1 žlica smeđeg šećera

sol i papar po želji

biljno ulje za pečenje

Priprema:

Posolite i popaprite kotlete s obje strane. U tavi zagrijte malo ulja pa na njemu prepržite kotlete. Pecite ih 4-6 minuta sa svake strane dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju i termički se ne obrade do kraja. Prebacite ih na tanjur i pokrijte aluminijskom folijom. U istu tavu stavite očišćene jagode narezane na manje komade, balzamični ocat i šećer. Sve dobro promiješajte i kuhajte sve zajedno na umjerenoj temperaturi oko tri do četiri minute. Dobro popaprite umak. Nastavite kuhati umak još tri do četiri minute. Poslužite pečene kotlete s pripremljenim umakom na bazi jagoda i balzamičnog octa. Dobar tek! (ZT)

09.06.2025., 08:09h
Zadarski tjednik
09. lipanj 2025 08:11