Jagoda (Fragaria L.) je rod biljaka iz porodice Rosaceae s desetak vrsta, od
koje su gotovo sve rasprostranjene u sjevernom umjerenom pojasu, a samo jedna u Čileu.
Više od 400 sorti jagoda
Danas je uzgajivačima poznato više od četiri stotine sorti, ali najveće bogatstvo hranjivih tvari nalazi se u samoniklim vrstama. Šumske jagode, primjerice, sadržavaju mnogo više vitamina i željeza od svih kasnije stvorenih sorata. Zapravo, povećavanjem plodova, uzgajivači su dobili jagode koje sadržavaju 10 posto i više vode, dok je za isto toliko smanjena količina svih ostalih vrijednih sastojaka.
Mravi vode do šumskih jagoda
Šumske jagode cvjetaju od proljeća do sredine ljeta, a ponekad i po drugi put ujesen. Prvi plodovi mogu se naći već u svibnju, a mogu se ubirati sve do jeseni. Divlje jagode vole šumarke i svijetla osunčana mjesta. One su prve biljne vrste koje nastanjuju krčevine i šumska požarišta. Brojnije su i bujnije u planinskim krajevima, a rastu sve do 1500 metara nadmorske visine. Mnogo istine ima u staroj izreci da mravi najbolje znaju put koji vodi do šumskih jagoda. Ovom voću prije svega, najviše pogoduje upravo ona vrsta tla na kojem se mravi zadržavaju i prave svoje nastambe.
Antistresna jagoda
Kao i u većini biljnih plodova, u jagodi ima najviše kalija koji dobro utječe na živčani sustav i bubrege, a dobar je i protiv visokog tlaka. Jagoda također sadrži kalcij i fosfor, koji su dobri za kosti, magnezij, koji pomaže u borbi protiv stresa, te željezo, koje daje energiju mišićima. Odličan su izvor folata i vitamina C a sadrže i biljne fenole koji, zajedno s antioksidansima, smanjuju rizik od karcinoma i srčanih oboljenja.
Proizvodnja u Hrvatskoj
Najpopularnije jagode u Hrvatskoj dolaze iz Vrgorca i Zagrebačke županije. One iz Vrgorca su popularne jer dolaze iz mediteranske klime pa su ranije na tržištu, dok zagrebačke stižu nešto kasnije. Kako razlikovati domaće jagode od uvoznih? Pogledajte peteljku - ako je zelena i svježa, jagoda je domaća i svježe ubrana. Ako je peteljka posmeđila, jagoda je doputovaa izdaleka i definitivno nije domaća.
Priprema jela s jagodama
Jagode operite ispod mlaza vode i očistite od peteljki neposredno prije posluživanja. Jednostavno ih možete poslužiti same za sebe te s dodacima kao što su šećer, limunov sok, aceto balsamico, jogurt ili tučeno vrhnje.
Dobro se slažu s tamnom ili svijetlom čokoladom pa ih možete umakati u čokoladni fondue ili ih tako obložene čokoladom koristiti za dekoraciju kolača, torti ili pjenica. Ukusne su i u kombinacijama s alkoholnim pićima kao što su bijeli rum, šampanjac, narančin liker i crveno vino. Ovo voće ujedno se koristi kao nadjev za voćne torte i pite, rolade, palačinke te okruglice od krumpirova tijesta.
Jagode uz dodatak limuna i šećera u prahu možete usitniti u električnoj sjeckalici i procijediti kroz fino sito kako biste dobili pire prikladan za pripremu sladoleda, sorbeta, frapea, pjenica, umaka i sokova. Poseban je specijalitet osvježavajuća ljetna juha od jagoda.
Jagode se vrlo rijetko pripremaju kuhanjem, osim ukoliko ne pripremate džem ili marmeladu. Na isti način možete koristiti i šumske jagode, koje su rafiniranije i aromatičnije od kultiviranih jagoda.
Jagode s čokoladom i kikirikijem
Sastojci:
150 g crne čokolade /može i bijela
500 g svježih jagoda
50 g mljevenog prženog neslanog kikirikija
Ako ne volite kikiriki, možete ga zamijeniti orasima ili bademima
Priprema:
U manjoj zdjeli za mikrovalnu pećnicu izlomiti čokoladu. Posebno samljeti kikiriki. U mikrovalnoj na 2 do 3 minute otopiti čokoladu. Oprane i na papiru osušene jagode umakati do peteljke u čokoladu i prethodno samljeveni kikiriki….Staviti u hladnjak na 10 minuta da se ohladi i desert je spreman za posluživanje.
Mousse od jagoda
Sastojci:
450 grama svježih jagoda
300 ml slatkog vrhnja za šlag
2 žlice šećera, meda ili javorova sirupa
Priprema:
Dobro operite jagode te im odstranite peteljke. Narežite ih na manje komade. Stavite jagode u kvalitetniji blender ili sjeckalicu zajedno sa šećerom te pulsirajte dok ne dobijete glatku smjesu. Za to će vam biti potrebno dvije do tri minute. U mikseru napravite šlag, pa u njega nježno umiješajte pire od jagoda. Dobivenu smjesu rasporedite u manje staklenke i stavite na hlađenje barem pola sata prije konzumacije. Poslužite s komadićima svježih jagoda.
Svinjski kotleti s jagodama
Sastojci:
4 kotleta s kostima debljine oko 2,5 centimetara
450 g svježih jagoda
65 ml balzamičnog octa
1 žlica smeđeg šećera
sol i papar po želji
biljno ulje za pečenje
Priprema:
Posolite i popaprite kotlete s obje strane. U tavi zagrijte malo ulja pa na njemu prepržite kotlete. Pecite ih 4-6 minuta sa svake strane dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju i termički se ne obrade do kraja. Prebacite ih na tanjur i pokrijte aluminijskom folijom. U istu tavu stavite očišćene jagode narezane na manje komade, balzamični ocat i šećer. Sve dobro promiješajte i kuhajte sve zajedno na umjerenoj temperaturi oko tri do četiri minute. Dobro popaprite umak. Nastavite kuhati umak još tri do četiri minute. Poslužite pečene kotlete s pripremljenim umakom na bazi jagoda i balzamičnog octa. Dobar tek! (ZT)