I ove godine veliki hit je bio burger sa tripicama na kućici Red Fox koji se pomalo nameće kao zadarski adventski klasik, a koji je pronašao put i do srca onih koji tripice kao tradicionalno dalmatinsko marendaško jelo baš i ne vole.
Veliko osvježenje donijeli su mladi Kaljani na kućici Srdela Fish Snack. Apsolutno sva jela u njihovoj ponudi su riblja, i to većinom od ribe i plodova mora ulovljenih u blizini otoka Ugljana. Lokalnije ne može, a ni ukusnije, dodali bismo.
Zamijetili smo i kako domaćini na kućicama s ponosom ističu porijeklo namirnica, zadarske mesnice gdje nabavljaju meso za burgere ili pak domaće kobasice i divenice napravljene u zadarskom zaleđu koje su i ove godine, u pravom pecivu i s pravim dodacima, bile apsolutni hit Adventa.
U prvim danima Adventa sramežljivo se pilo kuhano vino i tu i tamo pokoji kuhani gin, no kako je zima krenula pokazivati svoje zube, veseli posjetitelji Adventa sve su se više okretali ostalim toplim napicima, pa i selekciji toplih i mirisnih koktela.
Ove godine sve generacije uživale su i u fritulama, malima i malo većima, s raznim preljevima i dodacima ili jednostavno – samo posutima s malo šećera. Bilo je tu i churrosa i vafla, ali i hit ovog Adventa – brioche sa sladoledom na kućici Christmas Colonna.
Veseli nas spoznaja kako se naglasak u ponudi stavljao na tradiciju, ali i neke nove elemente u ponudi kućica koje dosad nismo imali priliku vidjeti. Uživalo se i u vinima zadarskog kraja, kao i općenito iz raznih krajeva Hrvatske, u likerima i rakijama, craft pivom i zanimljivim koktelima pa nas, kako ovaj završava, unaprijed veseli gastro ponuda novog zadarskog Adventa 2025.