Tz Zadar/b. Bogdanić
StoryEditor
Svaku večer nastup uživo

Meat Me 5.0 na staroj pijaci: mesne specijalitete moći će se kušati i za vikend

Treći dan Meat Me 5.0 festivala, koji se u organizaciji Turističke zajednice grada Zadra organizira na staroj pijaci na Poluotoku, donio je šaroliku ponudu jela kojima je svima, naravno, osnova meso. Svoju sklonost prema jelima od mesa posjetitelji mogu iskazati u sjajnoj atmosferi, glazbi, odličnoj hrani te druženju uz chefove zadužene za ponudu

Hedonist Dining & Hangout posjetiteljima festivala ponudio je dušena juneća rebra s demi-glace umakom i pireom od mrkve. Kako otkriva Ivan Tartaro, radi se o termički obrađenom zafoliranom mesu, koje se uz dodatak malo juneće masti kuha tri sata. Umak u kojemu je meso bilo se reducira i koristi u pripravi demi-glacea, uz što ide pire od mrkve uz dodatke mrkve, kapule i malo kurkume.

Manufaktura Tabay danas se predstavila piletinom u meksičkoj tortilji s cheddar umakom te  rijetko viđenim jelom – burgerom od pašticade.

- To je jelo koje nije planirano da bi završilo u burgeru, ali probali smo ga posložiti tako da dobro funkcionira. Uz to ide i crveni kupus s umakom od pašticade, vjerujem da smo uspjeli napraviti nešto drugačije, kaže Tomislav Tabaj.

Mlađe generacije rijetko imaju priliku kušati slanutak, čičvardu, a nju je sa suhim mesom na Meat Me donijela konoba Martina iz Zaglava.

- Nama na Dugom otoku to je tradicionalno jelo. U ovom receptu je s buncekom i dugo se kuhalo, ali htjeli smo se potruditi kako bismo mlađoj generaciji predstavili nešto što je teško naći u restoranima, kaže Ante Toni Ramov iz konobe Martina.

Kako je zbog lošeg vremena odgođen program od srijede navečer, festival je produžen na nedjelju te su tako preostala još dva dana održavanja manifestacije. Subota je dan posvećen janjetini. Tabay će se predstaviti paškim taccom, odnosno trganom janjetinom s paškim sirom i karakterističnim paškim začinima.  Hedonist radi janjeću jetricu na venecijanski način, a konoba Martina popularno otočko jelo janjetinu s bižima.

U nedjelju Tabay priprema svinjska rebarca po kojima su prepoznatljivi. Hedonist će ponuditi dva jela: ribollita della nonna, starinsku sporo kuhanu talijansku juha s područja Venecije i sjevernog dijela Italije, u koju između ostalog idu kobasica i kelj te navečer burgere. Konoba Martina za oproštaj od Meat Me 5.0 festivala priprema dugokuhani teleći rižoto s parmezanom i svježim peršinom.

Svaku večer do kraja festivala večer donosi nastupe izvođača uživo. Večeras od 21 sat na Staroj pijaci nastupaju Swingersi, u subotu Kuzma & Shaka Zulu te u nedjelju navečer od 19 sati Lucija Marcelić & Pink Noise. Festival prate vođene degustacije vina u Wine Gardenu Zadar te ponuda autohtonih proizvoda na štandovima izlagača.

image
Tz Zadar/b. Bogdanić
image
Tz Zadar/b. Bogdanić
image
Tz Zadar/b. Bogdanić
image
Tz Zadar/b. Bogdanić
image
Tz Zadar/b. Bogdanić
image
Tz Zadar/b. Bogdanić
image
Tz Zadar/b. Bogdanić
image
Tz Zadar/b. Bogdanić
image
Tz Zadar/b. Bogdanić
11.10.2024., 15:48h
11. listopad 2024 15:49