U medu se nalaze minerali, aminokiseline, visoko vrijedne organske kiseline kao što su mravlja, jabučna, limunska, octena, jantarna kiselina, pigmenti, razni derivati klorofila, vosak, inulin te elementi kompleksa vitamina BPixabay
StoryEditor
ZDRAVLJE NA STOLU

Med - najsavršeniji proizvod prirode

Tajnu proizvodnje pravog prirodnog pčelinjeg meda pčele nose u svom tijelu i organima za probavu koji taj proizvod pretvaraju u lijek gotovo nezamjenjiv u ljudskoj prehrani. Nema na svijetu pčele koja proizvodi loš med, loš med rezultat je industrijskog punjenja meda ili lošeg nesavjesnog i neobrazovanog pčelara

Med je sladak i gust sok, prema Wikipediji, koji pčele medarice tvore od nektara koji skupljaju na cvjetovima ili slatkim izlučevinama (medene rose) nekih kukaca. Med je i najsavršeniji proizvod prirode, u njemu se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam.

Nektar i zreli med

Nektar koji pčele skupljaju iz cvijeća glavni je izvor ugljikohidrata koje pčele pretvaraju u lako probavljivi šećer – glukozu i fruktozu, koji je glavni sastojak meda.

Zreli med ne sadrži više od 15% vode, a pčele ga u saću pokrivaju voštanim poklopcima i tako čuvaju od upijanja vlage i kvarenja. U medu se nalaze minerali, aminokiseline, visoko vrijedne organske kiseline kao što su mravlja, jabučna, limunska, octena, jantarna kiselina, pigmenti, razni derivati klorofila, vosak, inulin te elementi kompleksa vitamina B.

Med medljikovac sadrži 13 puta više mineralnih tvari od cvjetnog meda, a osobito željeza.

image

Konzumacijom meda na pravilan način taj proizvod pretvaramo u lijek

Pixabay

Tajna proizvodnje meda

Svi dosadašnji pokušaji miješanja industrijske proizvodnje meda unatoč silnoj tehnologiji i uloženim ogromnim sredstvima dali su poražavajuće rezultate. Tajnu proizvodnje pravog prirodnog pčelinjeg meda pčele nose u svom tijelu i organima za probavu koji taj proizvod pretvaraju u lijek gotovo nezamjenjiv u ljudskoj prehrani. Nema na svijetu pčele koja proizvodi loš med, loš med rezultat je industrijskog punjenja meda ili lošeg nesavjesnog i neobrazovanog pčelara.

Konzumacija meda

Ako med uzimate u raznim napicima (čajevima i sl.) morate paziti da čaj nije prevruć jer se prevelikim zagrijavanjem gube ljekovita svojstva meda. Med treba biti potpuno otopljen u tekućini, jer tako će ljudski organizam potpuno iskoristiti njegove ljekovite tvari. Uzimamo li med bez tekućine, poželjno ga je držati u ustima sve dok se ne otopi. Zbog lake probavljivosti trenutno vraća izgubljenu energiju, a dugotrajnom primjenom osigurava fizičku izdržljivost i psihičku stabilnost. Njegova ga svojstva čine nezaobilaznom namirnicom u zdravoj prehrani. Konzumacijom meda na pravilan način taj proizvod pretvaramo u lijek.

Med se preporučuje konzumirati kovanom kuhinjskom žlicom. Iako neki pčelari tvrde da će se korištenjem drvene žlice bolje sačuvati njegova svojstva, ta tvrdnja nije znanstveno dokazana.

image

Tajnu proizvodnje pravog prirodnog pčelinjeg meda pčele nose u svom tijelu i organima za probavu koji taj proizvod pretvaraju u lijek gotovo nezamjenjiv u ljudskoj prehrani

Pixabay

Piletina s medom

Sastojci:

1 domaće pile

130 g meda

2,5 dl svježeg soka naranče

1 žličica umaka harrisa

3 režnja češnjaka

1 žličica svježe naribanog đumbira

2 naranče s tankom korom

4 limuna

1 žlica smeđeg šećera (muscovado)

2,5 dl pilećeg temeljca

maslinovo ulje, sol, papar

Priprema:

Oprano i osušeno pile staviti u dublju namašćenu posudu za pečenje, ne veću od pileta, kako sokovi ne bi izgorjeli. Sok od naranče pomiješati s medom, umakom harrisa, naribanim đumbirom, solju i paprom te izmiksati. Manji dio tekućine izliti u unutrašnjost pileta, a veći dio po njemu. Ostaviti malo tekućine za poslije. Peći 45 minuta na 200 stupnjeva. U međuvremenu limun narezati na četvrtine, pokapati ga maslinovim uljem i pomiješati sa smeđim šećerom. Pile izvaditi, žlicom pokupiti sok od pečenja te preliti po piletu. Dodati ostatak soka od naranče i meda te limune sa šećerom. Peći još 45 minuta. Ako pile nije dobilo hrskavu koru, peći još 15 minuta. Potom pile izvaditi, u umak dodati pileći temeljac te zdjelu od pečenja s umakom staviti na plamenik i kuhati do željene gustoće.

Medovik torta

Sastojci

Tijesto:

3 jaja

20 dag šećera

3 žlice meda

18 dag maslaca

2 žličice sode bikarbone

40 dag oštrog brašna

Krema:

40 dag šećera

1,5 l kiselog vrhnja s najmanje 20% mliječne masti

šećer u prahu ili kakao u prahu za posipanje

Priprema:

Za kremu kiselo vrhnje i šećer lagano promiješati i ostaviti u hladnjaku. Nakon 30 minuta promiješati još jedanput i vratiti u hladnjak. Postupak ponavljati dok se šećer ne rastopi. Ostaviti u hladnjaku. Na laganoj vatri otopiti med i maslac. Na pari miješati jaja i šećer električnom miješalicom dok smjesa ne postane pjenasta i gusta (oko 15 minuta). U tu kremu dodati toplu mješavinu meda i maslaca pa još kratko miješati. Dodati sodu bikarbonu, izmiješati i skloniti sa štednjaka. Brašno dodavati u nekoliko navrata, miješajući kuhačom. Tijesto ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu. Od ohlađenog tijesta napraviti 5 do 7 kora veličine kalupa za tortu. Kore peći kratko, 6 - 8 minuta na oko 180 stupnjeva, pazeći da se ne prepeku. Ostaviti ih da se ohlade. Kremu mazati preko svake kore i slagati kore jednu na drugu. Zadnja kora se ne maže kremom. Prekriti tortu folijom i ostaviti u hladnjaku 24 sata. Prije posluživanja posuti šećerom u prahu ili kakaom i ukrasiti komadićima krupno narezanih oraha. (ZT)

08.02.2025., 09:11h
12. ožujak 2025 05:21