Lucija Dević, Medeni svijetOsobni Album
StoryEditor
MEDENI SVIJET

Medenjaci Lucije Dević iz Zadra putuju po cijeloj Lijepoj Našoj

Od same smjese, pa do završnih detalja, riječ je o ručnom radu. Sve što vidite, napravile su moje ruke. Najviše uživam u samom crtanju, jer je svaki medenjak priča za sebe, ističe Lucija

Iza brenda Medeni svijet krije se mlada zadarska poduzetnica Lucija Dević, koja za sebe voli reći da je prije svega majka jednogodišnjeg dječaka. Iako je formalno obrazovanje stekla u području menadžmenta, Lucija je oduvijek bila zanesena kreativnošću.

Njezini medenjaci, čarobni su i posebni, a osvajaju brojna srca u gastronomskom svijetu. Potražnja za personaliziranim medenjacima je tolika da je gotovo neophodno rezervirati termin nekoliko mjeseci unaprijed kako bi se uživalo u njezinim čarobnim kreacijama.

- Moram biti iskrena, nikad nisam mislila da ću se odlučiti napraviti ovakav, za mene važan korak, ali ne mogu Vam opisati koliko sam sretna što sam se odvažila na ovu priču, za mene jako posebnu. Moja misao vodilja u životu može se povezati s osnivanjem mog Medenog svijeta: "Ništa nije nemoguće - samo vjeruj". To je nešto čime se vodim i u poslovnom i privatnom životu, započinje Lucija.

image
OSOBNI ALBUM

Priča započinje u djetinjstvu

Još od malih nogu, bila je začarana slatkim mirisima iz kuhinje i igrom boja u slastičarskim receptima.

- Uvijek sam uživala gledajući mamu kako radi kolače, torte, ma općenito uvijek bi kao mala svoje prste stavljala u kuhinju. Međutim, iako volim raditi sve slastice, nekako ono što me najviše ispunjava je taj kraj - dekoracija i ukrašavanje koje po meni daju totalno drugu priču, onu s potpisom. Detalji su oni kojima se posvetim u potpunosti i za koje smatram da zaista čine razliku, kaže Lucija.

Medenjaci su bili neizostavan dio njezinog djetinjstva, posebice u vrijeme Božića. Svake godine, radost izrade i ukrašavanja medenjaka donosila je poseban sjaj u obiteljski provedene blagdane.

- Moja majka bi ispekla jako puno medenjaka i onda bismo se bacile na ukrašavanje - to su trenutci koji su mi ostali u jako lijepom sjećanju. U našem stvaranju sudjelovala je i sestra, koja je kasnije nastavila tradiciju sa svojom obitelji, dok sam ja krenula u drugom smjeru - završavanje fakulteta. Međutim, prije godinu dana odlučila sam se opustiti i nacrtati božićne medenjake za svoju obitelj i meni drage ljude, kako bi ih iznenadila s malim znakom pažnje - drugačijim i posebnim, prisjetila se Lucija.

Sve je ručni rad

Upravo tada pronašla je svoj poziv, nešto što istinski voli i u čemu uživa. Shvatila je da je vrijeme da se odvaži i krene u vlastitu avanturu, stvarajući nešto svoje što će nositi njezin jedinstveni potpis.

- Odluka je vrlo brzo pala na medenjake jer sam uistinu time okružena godinama. Obožavam crtati, i upravo u tome i je posebnost ovih medenjaka. Od same smjese, pa do završnih detalja, riječ je o ručnom radu. Sve što vidite, napravile su moje ruke. Najviše uživam u samom crtanju, jer je svaki medenjak priča za sebe. Volim reći da su moji medenjaci "sreća u jednom zalogaju", ističe Lucija.

Obitelj, posebice suprug, pružaju joj neizmjernu podršku na putu ostvarenja njezinih snova.

- Inspiraciju crpim kroz cijeli život, u svakom danu pronađem neku novu ideju, naravno tu su i zahtjevi klijenata koji mi detaljno opišu sve svoje želje, a na meni je da ih pretvorim u pravu malu medenu bajku, objašnjava Lucija.

image
OSOBNI ALBUM

Educira se sama

U Hrvatskoj nema dodatnih edukacija u području slastičarstva kojim se bavi.

- Usudila bih se reći kako se educiram sama. Od samih početaka, nije svaki medenjak ispao savršeno, nije svaka dekoracija uspjela, jako puno toga je završilo u smeću, ali nisam odustajala. Pokušavala sam, isprobavala i napokon došla do svog "savršenog" recepta, naglašava Lucija.

Ima razne planove za budućnost, no svjesna je važnosti postavljanja temelja i pažljivog napretka.

- Najbitnije mi je da svoje klijente učinim sretnima, i mojim malenima izmamim osmijeh na lice s personaliziranim medenjacima. Svaka narudžba za mene predstavlja jedan veliki izazov i donese mi jako puno iskustva i novog znanja, tako da kroz svaku narudžbu rastem sve više i obogaćujem svoje znanje, kaže Lucija.

Svaki je detalj bitan

image
OSOBNI ALBUM

Obožava izazove i uživa u svakom novom projektu, a maksimalno se posvećuje svakom pojedinom klijentu.

- Za sada nisam imala situaciju u kojoj sam morala odbiti ideju, sve sam uspjela izrealizirati, nisam odustajala do onog trenutka kada medenjak nije bio u konačnici onakav kakvim ga je klijent i zamislio. Nema teme u koju se nisam upustila. Isto tako, iza toga stoji i jako puno bačenih medenjaka, naravno, kao i u svakom poslu, naglašava Lucija.

Pri izradi medenjaka svaki detalj je bitan, u procesu izrade važni su strpljenje i kreativno razmišljanje, a potrebno je posvetiti vrijeme i pažnju kako bi se postigao savršen rezultat.

- Ono što je najvažnije je da volite ono što radite, uživate u svakom trenutku svog stvaranja. Medenjaci su za mene odličan način da se izrazim, nekako bi ga nazvala svojom art terapijom, ističe Lucija.

Svaki, pa i najsitniji element, za nju predstavlja priliku za izražavanje kreativnosti.

- Detalji medenjacima daju jednu totalno drugu dimenziju i posebnost da medenjak dobije potpuno drugačiji izgled. To je posao kojem se posvećujem satima, ponekad i danima, ovisno o temi o kojoj se radi, ističe Lucija.

Proces je dugotrajan

Proces izrade medenjaka zaista je dugotrajan, sve se radi ručno, a Lucija pristupa svakom koraku s pažnjom i predanošću, što iziskuje dodatno vrijeme i trud.

- Počevši od smjese za medenjake, pečenja, izrade kalupa pa u konačnici i osmišljavanja dizajna, izgleda, dobivanja dobrih tekstura, boja i slično. To je proces koji traje danima - ponekad i tjednima. Niti jedan medenjak ne može biti gotov unutar jednog dana. To je proces u koji dajem cijelu sebe, i zaista mi je drago da moji klijenti to i prepoznaju, kaže Lucija.

Njezina strast prema slastičarstvu prešla je granice Zadarske županije, dosežući ljude diljem Lijepe Naše.

- Medenjaci su doputovali do Zagreba, Splita, Dubrovnika, Rijeke, Osijeka, i na to sam baš jako ponosna. Upoznala sam divne ljude, surađujem s nekoliko drugih poduzetnica, a svačija preporuka i podrška mi baš puno znače. Veselim se svakom novom stvaranju jer je to jedna velika ljubav koja se ne može riječima opisati, emotivno će Lucija.

Za kraj poručuje poduzetnicama da se usredotoče na putovanje, a ne samo na krajnji cilj. Ohrabruje ih da vjeruju u svoj naum i strast prema onomu što rade.

- Usredotočite se na napredak, ne na perfekciju, vjerujte u sebe, njegujte ono što radite, ne odustajte, povežite se s drugim poduzetnicama, slavite svaku malu pobjedu, zaključuje Lucija.

10.04.2024., 13:10h
ANDREA KRŠLOVIĆ
08. svibanj 2024 03:09