<p>U jednoj posudi</p>
U jednoj posudiANDREA KRŠLOVIĆ
StoryEditor
U JEDNOJ POSUDI

Pečena piletina okupana medom, narančom, pistacijem i feta sirom

Sastojci su pažljivo odabrani, čineći obrok ne samo zdravim i izbalansiranim, već i iznimno ukusnim, daleko od dosadnih okusa često povezanih sa zdravom prehranom

Donosimo Vam jednostavan, ali izuzetno ukusan recept za sočnu piletinu s medom, inspiriran kreativnim umom poznatog britanskog kuhara Jamiea Olivera. Slijedeći jednostavne korake ovog recepta, uživat ćete u sočnim komadima piletine obogaćenom slatkim notama meda i začina, stvarajući savršenu ravnotežu između jednostavnosti i gastronomske izvrsnosti. Pripremite se za kulinarstvo Jamiea Olivera u udobnosti vlastite kuhinje, a što je najbolje - treba Vam samo jedna posuda!

Sastojci za 4 osobe

1 kg pilećih bataka i zabataka s kožom i kostima

2 crvene kapule

2 žlice aceta balsamica

2 naranče

160 g zrelih cherry rajčica različitih boja

2 žlice meda

20 g oljuštenih, neposoljenih pistacija

20 g feta sira

Početna priprema

Zagrijemo pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih kako bismo pripremili ukusnu piletinu. Piletinu stavljamo u veliku, hladnu, plitku posudu koja je prikladna i za korištenje u pećnici. Posudu s piletinom stavljamo na jak plamen i pečemo je desetak minuta, redovito okrećući meso sve dok ne postigne zlatno-smeđu boju.

Krupno narežemo svježu crvenu kapulu kako bismo dodali teksturu i aromu jelu. Nadalje, koristeći gulilicu za povrće, precizno odrežemo nekoliko trakica narančine kore, pridonoseći bogatstvu okusa i mirisa receptu.

Nakon što piletina dobije prepoznatljivu zlatnu koricu, uvodimo dodatnu dimenziju okusa s trakicama narančine kore, krupno narezanom kapulom i dvije žlice aceta balsamica, prema originalnom receptu zamjenjujući crveni vinski ocat. Začinimo morskom solju i crnim paprom i sve pažljivo promiješamo.

Pečenje piletine

Važno je postaviti piletinu s kožom prema gore prije nego što je stavimo u pećnicu kako bismo postigli sočnost, ali i hrskavu koricu. Posudu s piletinom stavimo da se peče u prethodno zagrijanoj pećnici, i to otprilike 45 minuta, ili dok meso ne postane mekano i lako se odvaja od kosti. Uvijek trebamo imati na umu da vrijeme pečenja može varirati ovisno o specifičnostima pećnice, stoga je preporučljivo povremeno provjeravati stanje piletine kako bismo postigli savršen rezultat.

Kada je piletina pečena, izvadimo posudu iz pećnice i premjestimo je na srednje jak plamen na štednjaku. Zatim, iscijedimo svježe sok od dvije naranče kako bismo dodali osvježavajuću notu okusa, a cherry rajčice pažljivo razrežemo na četvrtine.

Umak od narančinog soka

U posudu dodajemo svježe iscijeđeni sok od naranče i cherry rajčice. Pričekamo da se sastojci u posudi ugriju i da se po površini počnu pojavljivati mjehurići. Nakon toga, pažljivo raspoređujemo med po pečenoj piletini, a zatim sve temeljito promiješamo kako bismo postigli savršenu harmoniju okusa.

Nakon što smo završili s pripremom, nasjeckamo pistacije i nježno posipamo po jelu, dodajući dozu hrskavosti. Zatim, izmrvimo feta sir i ravnomjerno raspodijelimo po jelu prije posluživanja, pružajući mu bogatstvo kremaste teksture i slane arome.

Jamie Oliver preporučuje da uz ovo jelo poslužite kus kus ili neku jednostavnu salatu kako biste upotpunili gastronomski doživljaj. Kus kus će savršeno upiti aromatične okuse, dok će osvježavajuća salata dodati dodatnu dimenziju svježine jelu.

Pire od batata

Mi smo za pripremu ukusnog “pirea” od batata, prvo smo skuhali batat u zasoljenoj vodi. Nakon otprilike 20 minuta kuhanja, batat smo pažljivo zgnječili, dodali mu obilje okusa maslinovog ulja, prstohvat soli i svježe mljevenog papra.

Ovo jednostavno, brzo gotovo jelo, za koje je sveukupno potrebno samo 15 minuta pripreme i 45 minuta pečenja, predstavlja pravu kulinarsku čaroliju. Vizualno privlačno i iznimno bogato raznim okusima, stvara dojam kao da ste u luksuznom restoranu. Sastojci su pažljivo odabrani, čineći obrok ne samo zdravim i izbalansiranim, već i iznimno ukusnim, daleko od dosadnih okusa često povezanih sa zdravom prehranom.

Ova jednostavna, a istovremeno izuzetna kombinacija idealna je za sve koji žele uvesti zdravije navike u svoju prehranu, posebno u mjesecu siječnju. Uživajte u svakom zalogaju i dobar Vam tek!

24.01.2024., 13:17h
ANDREA KRŠLOVIĆ
27. srpanj 2024 04:14