Kolač sa višnjama je vrlo jednostavan, klasičan i izdašan kolač. Ukoliko vam se najavljuju nenadani gosti, a hoćete ih počastiti s nečim slatkim, ovaj kolač je pravi izbor i nije zahtjevan. Vjerojatno raspolažete s većinom namirnicama u kući. Naravno, da možete napraviti osnovnu bazu biskvita i u njega stavljati šljive, trešanje, borovnice, maline ili neko drugo voće koje preferirate ili kojeg imate u datome trenutku.
Priprema biskvita
Najprije pripremimo i izvažemo suhe sastojke. Razbijemo jaja i miksamo dok ne postanu pjenasta. Postupno dodajemo šećer, vanilin šećer i mutimo sve dok se šećer ne otopi i jaja postanu pjenasata. Potom dodajemo naizmjenično jogurt, pa onda ulje. Dok to radimo, cijelo vrijeme smjesu treba miksati. Zatim smanjimo brzinu miksera na najmanju pa postupno, žlicu po žlicu dodajemo prosijano brašno s praškom za pecivo. Miksamo dok se smjesa ne sjedini, tako da ne bude grudica, ali ne previše da se ne razvije gluten, da biskvit ne ožilavi.
Posudu za pečenje, dimenzija 39×25 cm, namažite uljem ili maslacem, pospite brašnom, pa uspite smjesu.
Višnje očišćene od koštica i ocijeđene, tako da u njima ne bude soka, pospite grizom i malo promiješajte, pa ih rasporedite po površini smjese. Višnje možete lagano utisnuti u smjesu ili ne, ovisno od toga kakav vam se izgled kolača više sviđa.
Žuti kolač naših baka
Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180 °C oko 30-35 minuta, ovisno o jačini pećnice. Ohlađen kolač izrežite na kocke i pospite šećerom u prahu.
Napomena: Svi sastojci trebaju biti sobne temperature.
Žuti kolač, kako su ga nazivale naše bake, pravi je spoj sočnog biskvita i kiselkastih višanja. Omiljeni kolač priziva sjećanja na okuse i mirise djetinjstva. U svojoj jednostavnosti neodoljivo osvaja svačija nepca i čisti je primjer da skromni kolači bez puno sastojaka i kompliciranih izvedbi su i najomiljeniji.