Ana KošutićOsobni Album
StoryEditor
FITNESS TRENERICA

Upoznajte Anu Košutić: Iz dišpeta sam to što jesam

Njezina strast prema zdravom životnom stilu i kulinarskom umijeću rezultirala je stvaranjem kuharice koja je praktičan vodič za sve koji teže održavanju balansa između ukusa i nutritivne vrijednosti u svojim obrocima

Ana Košutić ističe se kao stručnjakinja koja ne samo da motivira žene da postignu svoje fitness ciljeve, već im pruža i individualnu podršku prilagođenu njihovim jedinstvenim potrebama. Ova iskusna fitness trenerica, koja radi kako u grupama, tako i pojedinačno, dodatno je proširila svoju ponudu i na online prostor, pružajući svoje usluge putem personaliziranog online coachinga za žene koje ne mogu fizički sudjelovati na treninzima.

U posljednje dvije godine, Ana uspješno razvija svoj brand Synergy Fitness, koji promiče tjelesnu aktivnost i zdrav način života. Nedavno je sa svijetom podijelila svoje stručno znanje o prehrani izdavanjem vlastite kuharice zdravih i hranjivih obroka.

Oduvijek se bavi sportom

image

Tjelovježba ima brojne prednosti

Osobni Album

U razgovoru nam Ana otkriva svoj put u svijet fitnessa, ističući ključne aspekte balansa između pravilne prehrane i efikasnog treniranja. Putem njezinih savjeta saznat ćemo kako se osjećati dobro u vlastitoj koži, istražujući pritom važnost harmonije između tijela, uma i prehrane.

Od malih nogu bila je posvećena sportskim aktivnostima, no s vremenom su se pojavile određene pauze na njezinom sportskom putu, posebice kada je u kratkom roku u svojim tridesetim godinama postala majka dvoje djece.

- Na ovaj put su me potaknule dvije najbliže osobe, mama i sestra, kojima sam se jednog dana žalila kako mi nedostaje trening, imam previše kilograma (čak blizu 80), i koje su mi dale odgovor koji mi je dao krila: što bi ti htjela, pa nemaš više 20 godina, pomiri se s izgledom. U meni je tada proradio dalmatinski dišpet, prisjetila se Ana.

Svoje fitness putovanje započela je sudjelovanjem u grupnim treninzima, no brzo je prepoznala važnost individualnog pristupa pa je odlučila raditi s vrhunskim trenerom Lukom Plazinom jedan na jedan.

- Danas, pet godina kasnije, imam završena sva školovanja potrebna za ovaj posao, i radim svoj posao iz snova, u dvorani za crossfit i funkcionalni fitness na Bilom Brigu “Release”. Danas ne mogu zamisliti život bez treninga i rada sa ženama, kazala je Ana.

Trening i prehrana nisu odvojivi

image

Zdravi i hranjivi obroci

Osobni Album

Sintetizirati fitness i prehranu ključno je za postizanje ciljeva jer jedan element podržava i pojačava učinke drugog, stvarajući harmoničan spoj koji vodi ka željenim rezultatima.

- Ako pazite na prehranu, a ne vježbate, te ste jedna od onih osoba koje imaju višak kilograma, možda ćete smršaviti, ali ćete biti “mlitavi”. Ako pak trenirate, a ne pazite na prehranu, vrlo lako je moguće da ćete čak i dobivati na kilaži, jer se vodite onom logikom: “Aha, sada sam odradila sat vremena, idem na burger”. Ako želite zdrave rezultate, onda to tako ne funkcionira, već jedno mora pratiti drugo, istaknula je.

Njezina strast prema zdravom životnom stilu i kulinarskom umijeću rezultirala je stvaranjem kuharice koja je praktičan vodič za sve koji teže održavanju balansa između ukusa i nutritivne vrijednosti u svojim obrocima.

- Pročitala sam puno kuharica koje nude recepte sa sastojcima koji su većini ljudi nedostupni, niti ih poznaju. Zato sam odlučila da moja kuharica bude jednostavna, dostupna svima po sastojcima i da priprema ne zahtijeva puno vremena, kojeg u današnje vrijeme gotovo nitko, nažalost, nema, naglasila je Ana.

image

Punjene paprike na zdraviji način

Osobni Album

Fitness kuharica

Kuharicu krasi raznovrsnost s čak 40 recepata, pružajući bogatstvo opcija za uravnotežene obroke. Osim toga, u njoj ćete pronaći i 100 inovativnih ideja za međuobroke i snackove.

- Od recepata 10 je za doručak, 10 za ručak i 10 za večeru. S obzirom na to da nisam zagovarač mega popularnih dijeta, načina prehrane koji budu popularni jedno vrijeme, brzih dijeta iz časopisa, smjernica koju slijedim u svojoj kuharici je jednostavna: zdrava i uravnotežena prehrana, bez izbacivanja bilo kojeg makronutrijenta, koji je neophodan za pravilno funkcioniranje organizma. Dakle, zastupljeni su i proteini, ugljikohidrati i zdrave masti, objasnila je Ana.

Svaka prehrambena promjena treba biti pažljivo oblikovana kako bi odražavala i podržavala željeni rezultat klijenta.

- Ukoliko klijent intenzivno trenira i postepeno povećava progresivno opterećenje te je cilj klijenta dobiti na mišićnoj masi, potreban je veći unos proteina. Unos proteina se računa u gramima po kilogramu. Tako rekreativac treba unositi npr. dva grama proteina po kilogramu, dok aktivan rekreativac, ili sportaš mora tu brojku povećati na tri do četiri grama pa i više. Ovisi od osobe do osobe, kazala je Ana.

Kod početnika, koji do tada nisu bili svjesni važnosti pravilne prehrane i suviše često prakticirali nezdrave prehrambene navike, ključna je potreba za potpunom, ali postepenom promjenom načina razmišljanja.

- Savjetujem da u prvom razdoblju ne izbacujemo previše namirnice, osim rafiniranog šećera, već ubacujemo zdrave namirnice. Tako na primjer, prije ručka, ili uz ručak klijent treba naučiti pojesti veliku zdjelu salate. Postepeno izbacujemo loše namirnice, a ubacujemo zdrave, objasnila je Ana.

Tjelovježbom protiv stresa

image

Fitness instruktorica Ana Košutić

Osobni Album

Hidratacija ima ključnu ulogu za ljudski organizam, neovisno o tome treniramo li ili ne.

- Sigurno ste čuli da je u danu potrebno piti minimalno osam čaša vode? I to je točno, to je minimum koji bi svaki čovjek trebao popiti u danu. Sve više od toga je apsolutno odlično. Ljudsko tijelo sadrži oko 70 % vode, i taj postotak Vam sve govori. Nedostatak vode u organizmu utječe na puno faktora, dehidriranu kožu, umor, glavobolju... Moj savjet je da uvijek uz sebe imaju bocu s vodom i da ju cijeli dan piju u malim gutljajima, rekla je Ana.

Fizička aktivnost nije samo sredstvo održavanja tjelesne forme, već i snažan saveznik u borbi protiv stresa.

- Mnoštvo žena u mojim programima su se preporodile kada su počele vježbati kod mene. Iza mene su žene koje jako dugo nisu mogle ostati u drugom stanju, a koje su, kada su počele vježbati, bez problema to postigle. Tako puno predivnih priča doživljavam i toliko mi je drago kada vidim da pozitivno utječem na živote svih njih, zaista nema ljepše stvari, emotivno je kazala Ana.

Podrška najuže obitelji

Uskoro će biti dostupan online program koji donosi novu dimenziju vježbanja za žene - sa šest plus jedan snimljenih treninga, u trajanju po sat vremena. Ovaj sveobuhvatni program omogućava ženama da vježbaju s Anom bilo kada i bilo gdje, prilagodivši svoj raspored vježbanja vlastitim potrebama.

- To je novi projekt koji izlazi do kraja siječnja, a koji će omogućiti ženama koje nemaju teretanu u svom mjestu ili nisu u mogućnosti odlaziti u teretanu, da vježbaju kod kuće, zaključila je Ana.

Na njezinom fitness putu najveća su joj podrška suprug i djeca, što predstavlja ključni faktor u njezinoj motivaciji i snazi na putu postizanja svojih daljnjih fitness ciljeva, za koje vjerujemo da će Ana ostvariti s lakoćom, ujedno motivirajući žene da se osjećaju fantastično u svojoj koži.

28.01.2024., 09:33h
29. travanj 2024 12:12