Zt Arhiva
StoryEditor
BORBA PROTIV JESENSKIH PREHLADA

Zdrava hrana i bundeva u prvom planu

Prirodna obrana od prehlada započinje na tanjuru. Redovitom konzumacijom sezonskih namirnica kao što su bundeva, voće i povrće, možete značajno ojačati svoj imunološki sustav i spriječiti bolesti tijekom hladnijih mjeseci

Dolaskom jeseni, dolaze i sezonske viroze. Hladniji dani, nagle promjene temperature i veća izloženost virusima čine nas podložnijima bolestima, poput prehlade i gripe. Međutim, postoji prirodan način kako ojačati imunitet i pripremiti organizam za borbu protiv sezonskih bolesti – konzumacijom zdrave hrane, osobito voća, povrća i drugih nutritivno bogatih namirnica.

Jedna od ključnih namirnica koju možemo istaknuti u jesenskoj sezoni je bundeva, koja nije samo dekorativna, već je prava riznica zdravlja. U kombinaciji s ostalim zdravim namirnicama, bundeva i druge jesenske namirnice mogu postati vaši najjači saveznici u borbi protiv prehlada.

Bundeva – kraljica jeseni

Možemo li bundevu nazvati kraljicom jeseni? Osim što je čest ukras na stolovima i vrtovima, bundeva se pokazala kao izvrsna namirnica bogata mnogim korisnim tvarima. Bundeva je prava riznica antioksidansa, a posebice beta-karotena, koji je odgovoran za njezinu prepoznatljivu narančastu boju. Beta-karoten je snažan borac protiv slobodnih radikala, a pretvara se u vitamin A u tijelu, koji je ključan za zdravlje kože, vida i jačanje imuniteta.

Osim beta-karotena, bundeva je bogata vitaminima C, B skupine, K, E, ali i mineralima poput kalcija, kalija, fosfora i željeza. To čini bundevu idealnim saveznikom u prevenciji bolesti tijekom jeseni. Konzumiranjem bundeve, vaše tijelo dobiva važne nutrijente koji pomažu u održavanju snažnog imunološkog sustava.

Bundevine sjemenke također su izuzetno korisne jer obiluju zdravim mastima, cinkom i magnezijem, koji su neophodni za održavanje zdrave funkcije tijela. Bučino ulje, koje se dobiva iz bundevinih sjemenki, iznimno je cijenjeno zbog svojih ljekovitih svojstava i može se usporediti s maslinovim uljem po svojoj nutritivnoj vrijednosti. U kontinentalnim dijelovima Europe, bučino ulje je osnovni dio prehrane, jednako važno kao što je maslinovo ulje u mediteranskoj prehrani. Osim ulja, bundeva se koristi i u obliku brašna, koje je idealno za pripremu zdravih slastica, poput kolača i kruha.

Vrste bundeva i njihova primjena

Ako se pitate koje su vrste bundeva najbolje za jelo, najčešće korištene sorte uključuju običnu uljnu bundevu, hokkaido bundevu, butternut tikvu i patišon bundevu. Hokkaido i butternut bundeve posebno su popularne jer su jednostavne za pripremu, a od njih se mogu pripremiti brojna ukusna i zdrava jela. Njihova slatkoća i nježna tekstura čine ih savršenim izborom za juhe, pite, tjestenine i razne deserte.

Zdravi recepti s bundevom

Kako biste maksimalno iskoristili blagodati bundeve, donosimo dva recepta nutricionistice Zrinke Babić, koji će vam pomoći u očuvanju zdravlja tijekom hladnijih mjeseci.

image

Tjestenina s bundevom

Pixabay

Bundeva s tjesteninom

Bundeva i tjestenina čine sjajan par, posebno kad se kombiniraju s toplim začinima poput cimeta i muškatnog oraščića.

Sastojci:

1 butternut tikva

2 čajne žličice maslaca

Maslinovo ulje

3 grančice ružmarina

4 žlice crème fraiche

Prstohvat cimeta i muškatnog oraščića

300 g špinata, parmezan, 400 g tjestenine

Priprema: Tikvu pecite na 200°C dok ne omekša. Zatim je izblendajte, dodajte začine i kombinirajte s tjesteninom te špinatom.

image

Kruh s bundevom

Pixabay

Kruh od bundeve

Poznati banana kruh ima konkurenciju – kruh od pirea bundeve s dodatkom začina kao što su cimet i muškatni oraščić.

Sastojci:

400 g pirea od bundeve

4 bjelanjka

1/3 šalice javorovog sirupa

2 šalice zobi, 1 žličica cimeta, sode bikarbone i muškatnog oraščića

Priprema: Pomiješajte sastojke, prelijte u kalup i pecite 30 minuta na 175°C. Po želji, kruh prošarajte otopljenom čokoladom.

Juha od bundeve i povrća

Juha od bundeve odličan je način da u jesen unesete sve potrebne vitamine i minerale.

Sastojci:

3 čajne žličice maslinovog ulja

½ šalice luka

¾ šalice mrkve i celera

1 šalica suhe crvene leće, 3 šalice vode i povrtnog temeljca

2 šalice pirea od bundeve, timijan, ružmarin

Priprema: Na ulju dinstajte povrće, dodajte leću, temeljac i pire od bundeve te začinsko bilje. Kuhajte dok juha ne postane gusta i bogata okusom.

06.10.2024., 08:43h
Zrinka burazer
06. listopad 2024 14:02