Brdo Vrčevo
StoryEditor
VRČEVO STOLJEĆIMA IZAZIVALO STRAH

Od “vještičjeg” simbola do rekreacijsko-duhovnog brda

S godinama je ovdašnjim žiteljima dozlogrdilo slušati o “vještičjem brdu”. Nezadovoljni takvim “poganskim” pričama, početkom 21. stoljeća, odlučili su podići kapelicu i posvetiti je Blaženoj Djevici Mariji od Krunice

Znamenitio brdo Vrčevo se nalazi između sela Glavica, Raštane Donje, Debeljak i Gorica. Podalje su Raštane Gornje, Sikovo, Sveti Petar i Sukošan. Na njemu strše ruševine kule-kaštela koje su, kao utvrda, bile stražarnica pred Zemunikom, sve dok nije 1570. buknuo Ciparski rat. Mirom od 1573. Vrčevo je ostalo na turskoj granici i postalo predstražom Zemuniku i Vrani. Međutim, tijekom Kandijskoga rata u 17. stoljeću uskoci su osvojili kulu i pretvorili je u ruševinu.

- Vrčevo je neobično brdo. Još kao dijete u selima uokolo Vrčeva slušao sam priče, legende o vješticama, “štrigama”, kako su ih zvali, koje su na brdu igrale kolo, a potom odlazile na otoke i tamo se sukobljavale s tamošnjim vješticama, što u šali što u zbilji, priča nam barba Ante.

Vjerovanja i praznovjerja

Trim stazom koja vodi do fascinanantnog vidikovca na licu mjesta sam se htio uživo, poput “nevjernog Tome”, uvjeriti jesu li tu još vještice - štrige ili su negdje odletjele. Tko zna kamo.

- Vjerovanje u štrige i štrigune je od kad postoji života. Otočani, Primorci i Kotarci često imaju Vrčevo u ustima te tvrdo vjeruju, da se na njemu vještice jate, a prosti puk je zazirao od vrčevske gradine. Svatko nešto nadoda i brdo Vrčevo je postalo legenda, izmišljotina i atraktivna “zona sumraka”, navodi baka Marija iz susjednog sela.

image

Vidikovac s vježbalima

Velimir Brki?

S godinama je ovdašnjim žiteljima dozlogrdilo slušati o “vještičjem brdu”. Nezadovoljni takvim poganskim pričama su početkom 21. stoljeća odlučili podići kapelicu i posvetiti je Blaženoj Djevici Mariji od Krunice, Gospi od Ružarija ili Gospi Luzarici.

Na brdu kaštel, vidikovac i kapelica

Naime, jedanaest hodočasnika, hrabrih i odvažnih momaka i muževa iz Glavice, Gorice i Raštana Donjih, početkom listopada 2008., iz Marijinog svetišta Kraljice Mira u Međugorju, noseći 1,2 metra visok i oko 25 kilograma težak Gospin kip, pješice su otišli na sedmodnevno zavjetno hodočašće dugo 280 kilometara i na velikoj crkveno-pučkoj fešti su ga postavili u novoizgrađenu kamenu kapelicu BDM od Krunice, Gospi Luzarici na Vrčevu.

- Od tada uz duhovni, vjerski karakter, kapelicu BDM od Krunice i zavjetni Gospin kip, mistično brdo Vrčevo se naziva Gospino brdo Vrčevo. Potom je izgrađen velebni vidikovac, atraktivno izletište i sad je, hvala dragom Bogu i Gospi, sasvim druga priča, s olakšanjem će jedan od hodočasnika.

image

. Gospina kapelica

17.06.2024., 15:15h
I SNIMA:
VELIMIR BRKIĆ
05. srpanj 2024 18:46