Tzg Zadar
StoryEditor
U četvrtak

Nastup Saxofaction ft. Valerija Nikolovska u atriju palače Cedulin

Koncert u atriju palače Cedulin održat će se u četvrtak, 1. kolovoza s početkom u 21 sat te uz slobodan ulaz

Pod imenom Saxofaction nastupa dugogodišnji jazz saksofonist Drago Jakovčević. Nakon desetogodišnjeg izbivanja iz diskografske aktivnosti, Jakovčević je prošle godine snimio je novi nosač zvuka, po uhodanom receptu isprobanom na prvom solo albumu. Prvi, "Najbolji D.J. (Drago Jakovčević) u Hrvatskoj/The Best D.J. In Croatia", objavljen je 2013., a nastao je po filozofiji tipičnog modernog one-man band produkta. Gotovo deset godina poslije pred nama je "Saxofaction", drugi Jakovčevićev album s istom osnovnom idejom miksa globalnih i domaćih uspješnica. Sada ih ima osam, no ono što suštinski mijenja sliku jest pravi bend sastavljen od provjerenih muzičara, a oba njegova albuma govore o visokim sviračkim standardima i muziciranju na tragu velikana jazza.

Album sadrži osam vrhunskih covera velikih hitova domaće i globalne scene u izvedbi vrhunskih muzičara. "Saxofaction" je kovanica-dosjetka za koju Siniša Škarica u popratnom tekstu izdanja kaže kako mu se čini svakako najprikladniji slobodan prijevod "saksofona u akciji", ali svakako nije slučajnost što se na početku izdanja "Saxofactiona" čuje ikonični "Satisfaction". U nastavku se nižu pravi svevremenski hitovi strane diskografije, a Drago se nije libio uhvatiti u koštac i s domaćim klasicima poput "Kad mi dođeš ti" i "Ako te pitaju", koje je jako zanimljivo čuti u ovoj varijanti.

Na ovom koncertu u Zadru pratit će ga jedna od najboljih jazz vokalistica u Hrvatskoj Valerija Nikolovska. U svojoj glazbenoj karijeri, osim jazza i rocka, bavila se i bluesom, gospelom, acid jazzom, funkom i soul glazbom i to ne samo kao interpret već i kao autorica tekstova i glazbe. Valerija je nominirana za diskografsku nagradu Porin 1999. za najbolji ženski vokal, dobitnica je novinarske nagrade Crni mačak za ženski vokal 2000. i 2001. god. te nagrade Donat Fm zadarskog radija za ženski vokal godine 1997.

image
Tzg Zadar

 

30.07.2024., 09:31h
19. rujan 2024 03:46