Priča sv. Križa i SuncaAna Glavan
StoryEditor
Ljeto u Ninu

Niz zanimljivih događanja, od Sunca i svjetlosti u sv. Križu do Festivala pijeska

Prvo što nas očekuje je Festival Sunca i svjetlosti u crkvi sv. Križa, originalna manifestacija koja se održava od 2009. godine

S ljetom koje nam se bliži, sve je bliža i turistička sezona za koju su pripreme diljem županije u punom jeku. Svuda se užurbano spremaju akcije i događanja, a nas je ovaj puta zanimalo što se sve priprema u kraljevskome gradu Ninu.

Kako nam je kazala direktorica Turističke zajednice Grada Nina, dr. sc. Marija Dejanović ovog ljeta ne će nedostajati zanimljivih događanja, a prvo što nas očekuje je Festival Sunca i svjetlosti u crkvi sv. Križa, originalna manifestacija koja se održava od 2009. godine.

-Ova se manifestacija – jedinstvena baš kao što je to i ova crkva nazvana najmanjom katedralom na svijetu - temelji na valorizaciji astronomskog i arhitektonskog značaja crkve sv. Križa, predromaničke građevine križnoga tlocrta s kupolom koja ima osobite karakteristike. Naime, svaka strana crkve ima ovalni otvor, a njezina je izgradnja i pozicija u odnosu na položaj sunca kroz čitavu godinu – kako je objasnio znanstvenik Mladen Pejaković – zavisna o zimskom i ljetnom suncostaju (solsticiju) i proljetnoj i jesenskoj ravnodnevnici (ekvinociju) te je kreirana tako da služi kao sunčani sat i kalendar.

image

Romantični Nin

Ivo Pervan

Šokol - jedinstveni ninski specijalitet

Upravo je stoga promatranje igre svjetla i sjene izniman doživljaj za djecu i odrasle, znanstvenike i sve posjetitelje. Prilika je to i za promociju astronomskog i arhitektonskoga značaja crkve Sv. Križa koju neki znalci uspoređuju sa Stonehengeom. Uz ljepotu igre svjetla i sjene u ovom jedinstvenom zdanju te uzbuđenju upravo započetog ljeta, ovaj jedinstveni festival ima sve više poklonika koji uživaju u igri svjetla i sunca, sudjeluju u kreativnim radionicama i slušaju zanimljiva znanstvena i stručna predavanja, kaže se u najavi.

Još jedna manifestacija koja je osobitost grada Nina i ninskoga kraja je Ninska šokolijada koja se ove godine održava 21. srpnja, a pokrenuta je 2003. godine. O ovome posebnom gastro i etno događaju iz TZ Grada Nina navode:

“Želite li probati šokol – jedinstven ninski specijalitet i vidjeti kako se on pripravlja?! Iako ćete ga naći i u gotovo svakom ugostiteljskom objektu na ovom području, prisustvovanje Ninskoj šokolijadi mnogo je više od toga. Naime, od 2003. godine održava se ovo jedinstveno natjecanje koje u srpnju okuplja velik broj majstora u izradi šokola, ali i mnogo drugih mještana i gostiju koji uživaju u događanjima, mirisima i, dakako, okusima. No, cijela priča započinje već na samo početku godine kada se meso za pripremu ove delicije dijeli prijavljenim natjecateljima, a završava u srpnju kad se odabiru najbolji šokolari.

image

Solana je jedna od ninskih znamenitosti

Ivo Pervan
image

Šokolijada oživi gradske ulice

Ivo Pervan

Petar Zoranić vodi po Ninu

Inače, šokol – za čiju su pripremu vrlo važni kvalitetno svinjsko meso, ninska sol, začini, ali i ovdašnja biljem “aromatizirana” ninska bura - suhomesnati je proizvod prepoznatljivog okusa. Svinjska se vratina najprije stavlja na nekoliko dana u morsku sol, zatim se uranja u kuhano crno vino te se začini raznim mirodijama. Ostalo se prepušta djelovanju dima i bure, ali i recepturi čiju tajnost jamči to što se prenosi usmenom predajom, bez pisanih tragova. Stoga je pobjeda na Ninskoj šokolijadi stvar prestiža, a samo natjecanje za turiste je vrlo zanimljivo i itekako ukusno. Dobar tek!”

Posebno valja istaknuti kulturno-turistički proizvod koji TZ Grada Nina razvija već godinama, a to je Kostimirano vođenje Ninom pri čemu posjetitelje vodi sam Petar Zoranić Ninjanin. Kolika i kakva je bila ljubav pjesnika i grada, pa se njegovo ime bilježi i pamti s nadimkom – Ninjanin, zašto je Nin kraljevski i koja kraljevska blaga čuva, što su Ninjani stvarali i sačuvali u svom gradu, ali i cijeloj Hrvatskoj i kako žive sadašnjost, u kostimiranom, scenskom turističkom vođenju posjetitelje upoznaje turistički vodič Ivica Škriljevečki.

Kako ističu iz TZ-a, Odabir pjesnika Petra Zoranića za “vodiča” Ninom ima svoje povijesne i književne razloge. Pomalo zanemareni pisac, rođeni Ninjanin Petar Zoranić, autor je prvog hrvatskog romana “Planine”. Vrijednost ovog iznimnog književnog djela ima i svoju turističku, ali i domoljubnu dimenziju. Djelo se smatra prvim turističkim vodičem u Hrvatskoj, a ljubav prema domovini očituje u pozivu da se glasnije i snažnije ističu sve vrijednosti kojima zemlja obiluje. Petru Zoraniću u živopisnom turističkom vođenju pridružuje se i Vila Hrvatica čiji lik dočarava kostimirana turistička vodička.

image

Festival u sv. Križu

Ivo Pervan

Romantični tjedan

Ova zanimljiva i besplatna vođenja održavaju se na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku. Atraktivna kostimirana, pjesnička, povijesna i turistička ninska šetnja održat će se 7. i 20. lipnja, 12. i 26. srpnja te 9. i 23. kolovoza.

Još jedna specifična ninska tradicija, a vezana uz reputaciju najromantičnije destinacije u Europi koju Nin uživa jest Romantični tjedan. Naime, Nin je 2015. proglašen jednom od najromantičnijih destinacija staroga kontinenta.

“Ljubav se tu uvijek slavi, a posebno se obilježava upravo u Romantičnom tjednu kada cijeli grad odiše jednom posebnom čarolijom. Romantični lukovi, mjesta za poljupce, zid sjećanja, most ljubavi i još mnoge druge atrakcije te iznenađenja čine nadahnjujuću kulisu za romantična srca.Posjetite Nin u tom tjednu, razgledajte tajanstvene ulice povijesnog grada na otoku uronjenom u lagunu, zagrlite voljenu osobu, zaplešite uz romantičnu glazbu, a ako ste sami potražite vašu srodnu dušu, poručuju iz TZG Nina, a vrijeme je od 6. do 11. kolovoza.

A 24. kolovoza je dan kada se na ninskim plažama održava Festival pijeska.

-Festival pijeska svake godine magično privlači velik broj posjetitelja i natjecatelja - zaljubljenika u prekrasne ninske plaže, gdje obilje pijeska pruža inspiraciju na temu pješčanih skulptura. Skulpture od pijeska rade se ujutro od 7 do 11 sati na poveznici između dvije plaže Kraljičine i plaže Ždrijac. Bit će održan i izbor najboljih skulptura u kojemu će se natjecati umjetnici, stanovnici i turisti.

image

Hodočašće na otok Zečevo

Marin Stulić

Kreativnost u pijesku

Uz vodstvo kipara mentora posjetitelji će graditi skulpture na temu “motivi Nina” ili nešto po svojoj ideji. Festival je zamišljen kao kreativna izložba raznih dijela dječje i mašte odraslih koji su sačuvali dječji pogled na svijet. Stoga ne čudi da se upravo ovdje održava Festival pijeska na kojemu umjetnici, stanovnici, turisti i djeca mogu pokazati svoj kiparski talent u izradi pješčanih skulptura, najavljuje se.

Uglavnom, ovoga ljeta u Ninu goste i sve zainteresirane očekuje čitav niz zanimljivih mogućnosti za provođenje slobodnog vremena, posebice i zato što smo ovdje istaknuli samo one najvažnija.

Manifestacije u organizaciji Grada Nina

Grad Nin također najavljuje nekoliko događanja koja se spremaju tijekom ovoga ljeta, a prvo među njima je Sajam proizvođača Mareta, 11. – 12. 7. 2024. kojemu je organizator LAG Mareta, a Grad je suorganizator. Na sajmu se izlažu autohtoni i lokalni proizvodi s ovoga područja.

Festival vina i delicija Vin Nin održava se 1.-2. kolovoza. Glavni cilj Festivala, pokrenutog 2017. godine je omogućiti što bolji plasman kvalitetnih hrvatskih vina i gastronomskih proizvoda uz istovremeno podizanje turističke ponude u ovom kraju.

U vremenu 22.-23. kolovoza održava se Ninska smokvarica, manifestacija na kojoj se promiču smokva i proizvodi od smokava, a nositelji su Grad Nin i LAG Mareta.

Maritimno hodočašće na Zečevo

U organizaciji Župnog ureda Nin 5. kolovoza se održava tradicionalno Maritimno hodočašće zahvalnosti s prijenosom Gospinog kipa na otok Zečevo.

Inače, na otok Zečevo se hodočasti 5. svibnja i 5. kolovoza.

Hodočašće na mjesto Gospina ukazanja otok Zečevo održava se 5. svibnja, a prema tradiciji održava se Spomendan Prikazanja Bl. Gospe na Zečevu budući da se čudesno ukazanje zbilo na taj dan davne 1516. godine ispred bogoljubne udovice Jelene Grubišić.

Nin je središnje marijansko svetište Zadarske nadbiskupije i jedno od najstarijih Gospinih svetišta u Hrvatskoj.

Događanja u Solani Nin

Prvog dana mjeseca kolovoza Solana Nin organizira Festival soli.

“Festival soli centralni je godišnji događaj Solane koji se održava početkom kolovoza. Osim besplatnih sadržaja posjetitelji mogu uživati i u ostalim aktivnostima kao što su slane igre za djecu koje uključuju traženje skrivenog blaga po poljima soli, lutkarske predstave, crtanja i bojanje sa soli te ostale radionice, zatim ručna berba soli i natjecanje u pakiranju soli.,” objavili su na mrežnim stranicama Solane Nn.

Također Solana organizira dane otvorenih vrata za posjetitelje: 6. i 20. lipnja, 4. i 18. srpnja, 16. i 29. kolovoza te 12. i 19. rujna.

27.05.2024., 15:26h
03. srpanj 2024 10:29