Screenshot
StoryEditor
Videoteka zadarskog tjednika

ONI STVARAJU ŠVICARCE, (1978.) Komedija koja se može mjeriti s holivudskim ostvarenjima

Majstorski se služeći umiiećem parodije i karikirajući uobičajene stereotipe, kako o strancima, tako i o Švicarcima, Lyssy je stvorio komediju koja se bez imalo muke može mjeriti s vrhunskim holivudskim ostvarenjima, a zbog svog europskog štiha, još puno bližu gledateljima diljem starog kontinenta

Može se bez pretjerivanja reći kako švicarska kinematografija, blago rečeno, ne spada među one poznate i popularne u svijetu, no jedan uradak tu svakako čini iznimku. Riječ je o filmu Rolfa Lyssyija iz 1978. “Oni stvaraju Švicarce” (Die Schweizermacher) koji je, kada je pušten u kino distribuciju, u Švicarskoj pogledalo 940.103 gledatelja, od tadašnjih 6,5 milijuna stanovnika države. Taj je rezultat tek 1997. uspio nadmašiti “Titanik”. Također, film je bio dobar izvozni proizvod, kako na velikim, tako i malim ekranima širom svijeta.

Parodija i o strancima i o domaćinima

Redatelj Rolf Lyssy, potpisuje i scenario, zajedno s Christom Maerker. Producent je bio Marcel Hoehn, a glazbu je skladao Jonas C. Haefeli. Glavne uloge tumače Emil Steinberger, Walo Lüönd, Beatrice Kessler, Claudio Caramaschi, Silvia Jost, Wolfgang Stendar i Hilde Ziegler. Film traje 104 minute, a snimljen je s proračunom od 925 tisuća švicarskih franaka.

“Die Schweizermacher” je komedija, bolje reći satira u kojoj se parodiraju švicarski zakoni o stjecanju državljanstva, Tako pratimo sudbinu nekoliko stranaca zainteresiranih da postanu Švicarci, njemačkog bračnog para liječnika (Stendar i Zigler) koji bi željeli otvoriti vlastitu kliniku, što ne smiju kao stranci, talijanskog slastičara (Caramaschi) koji se želi spasiti nezaposlenosti u svojoj domovini te balerine (Kessler) neodređenog “jugoslavenskog” podrijetla koja je zapravo kao dijete gastarbajtera čitav život provela u Švicarskoj i želi konačno dobiti i državljanstvo. Koliko su oni pogodni da postanu Švicarci provjeravaju “Die Sweizermacher”, dva službenika nadležnog ureda za izdavanje dozvola za stjecanje državljanstva. Stariji i veoma strogi Max Bodmer (Lüönd) i njegov mladi asistent Moritz Fischer (Steinberger). Majstorski se služeći umijećem parodije i karikirajući uobičajene stereotipe, kako o strancima, tako i o Švicarcima, Lyssy je stvorio komediju koja se bez imalo muke može mjeriti s vrhunskim holivudskim ostvarenjima, a zbog svog europskog štiha, još puno bližu gledateljima diljem starog kontinenta.

 

Gleda ga se i danas

Na IMDb-u ovaj film je ocijenjen solidnom ocjenom od 7,1, a skoro svi prikazi filma koje su pisali gledatelji su iznimno pozitivni i ima ih iz novijih datuma, najnoviji iz 2022. godine.

“Oni stvaraju Švicarce” ostao je do dana današnjega i više nego simpatičan filmski uradak, koji i suvremene gledatelje može zabaviti i nasmijati, pa možda čak i poučiti, ako planiraju tražiti švicarsko državljanstvo. O popularnosti koju film još uvijek uživa u Švicarskoj možda najbolje govori podatak da je 2010., prema motivima ovog filma, nastao istoimeni mjuzikl, koji je s velikim uspjehom izveden u Maag Music Hallu u Zürichu.

image
Wikipedia

Osnovni podatci

Naslov originala: Die Schweizermacher

Režija: Rolf Lyssy

Scenarij: Rolf Lyssy, Christa Maerker i Georg Janett

Producent: Marcel Hoehn

Montaža: Georg Janett

Glazba: Jonas C. Haefeli

Glavne uloge: Emil Steinberger, Walo Lüönd, Beatrice Kessler

Država: Švicarska

Trajanje: 104 minute

03.08.2024., 08:29h
06. listopad 2024 17:15