Andrea Kršlović
StoryEditor
SADNJA PROLJETNOG CVIJEĆA

Oživite svoj vrt simfonijom boja i mirisa

Božuri se najčešće sade od sredine rujna pa sve do proljeća, a treba obratiti posebnu pozornost na način sadnje

Iris ili perunika - sadi se krajem proljeća ili početkom ljeta, no u toplijim ga predjelima možete saditi i u jesen. Nije im potrebno previše njege, lako se razmnožavaju, a kad jednom posadite lukovicu ona će vam barem idućih 6 godina davati prekrasne plave, žute, crvene, ljubičaste ili bijele cvjetove. Preporučljivo ih je saditi na osunčana mjesta, u razmaku od 45 cm. Najviše im odgovara dobro drenirano tlo i neutralna do blago kisela zemlja. Ovisno o vrsti rastu i do 80 cm visine.

Vrtno cvijeće – grmovi

Hortenzija je višegodišnja biljka koja se može uzgajati u redovima ili kao živa ograda, odlikuje je prekrasan grm koji cvate cijelo ljeto u različitim bojama – bijeloj, ljubičastoj, ružičastoj, plavoj.. Uživaju u jutarnjem suncu, a najbolje ih je posaditi u rano proljeće ili kasnu jesen. Potrebno je redovito uklanjati uvenule cvjetove, kako bi se potaklo stvaranje novih. U ljetnim mjesecima treba je svakodnevno zalijevati.

Božuri - su proljetno cvijeće koje dolazi u nijansama ružičaste, bijele i crvene. Božuri se najčešće sade od sredine rujna pa sve do proljeća. Ono na što treba obratiti posebnu pažnju je način sadnje, a preporuka je do 2 cm ispod površine jer ako se zasade preduboko, neće procvjetati. Važno je da su direktno na suncu i da nisu u sjeni. Dosta su otporni na vremenske uvjete, no zahtijevaju strpljivost.Ponekad su potrebne 3 godine da narastu do pune veličine.

image

Čuvajmo naše močvare

Izvor Pixabay

Biljke koje cvjetaju cijelo ljeto

Pustinjska ruža - trajnica koja cvijeta cijelu godinu, koju odlikuje otpornost na sušu i visoke temperature. Fantastičan su prekrivač tla, koji se presijava na vrućem ljetnom suncu u ružičastoj ili crvenoj boji. Brzo se širi, pa u vrlom kratkom vremenu popuni prostor u posudi. Posebno lijep i efektan izgled postiže se upravo prelijevanjem iz posude. Idealne su za balkone i kamenjare.

Prkos - podrijetlom je iz Brazila, Argentine i Urugvaja. Interesantnih igličastih listova i cvjetova veselih boja, puzajućeg je rasta. Može se saditi u posude, viseće košare te u vrtu- Otporan na vrućinu i sušu.

Primorska češljika, slatki alisum - niska je trajnica koja cvate cijelo ljeto. Nježni, sitni cvjetovi su ugodnog, slatkastog mirisa. Zbog niskog rasta, izvrstan je ljetni prekrivač tla. Pojavljuju se u bijeloj, svijetlo ružičastoj i ljubičastoj boji, sakupljene u grozdasti cvat. Jednostavan je za uzgoj. Može rasti na punom suncu, iako mu za vrijeme najvrućih dana odgovara sjena.

Pijetlova krijesta - podrijetlom iz tropskih krajeva, inače je trajnica, dok se kod nas uglavnom sadi kao jednogodišnja biljna vrsta. Neobičnog je izgleda, koji će unijeti živost u dvorištu ili na balkonu. Voli osunčane položaje i visoke temperature. Iako je otporna na sušu, više joj odgovara vlažnije tlo.

Lantana - je još jedna sorta koja raste u obliku grma obogaćenoj mnoštvom sitnih cvjetova. Osim što je vrlo otporna, uz to je i trajnica. Brzo raste i najbolje uspijeva u sunčanim i polu-sjenovitim mjestima te je zbog bujnosti omiljen odabir za sadnju u kombinaciji s drugim cvijećem.

Neodoljivi leptirima

Ljetni jorgovan - prekrasni i snažno mirišljavi cvjetovi razlog su zašto je ljetni jorgovan jedna od najpopularnijih sadnica. Poznat je i kao leptirov grm jer je neodoljiv za tu vrstu. Može narasti do 1,5 metara, s gustim cvijećem skupljenim u grozdaste cvatove u bijelim, plavkastim i ružičastim nijansama.

Kuglasti šćir - vrućinu, vlagu, sušu… ovaj čvrsti cvijet podnosi sve! Okrugli cvjetovi kuglastog šćira nude zanimljiv kontrast s drugim biljkama, a savršeni su i kao biljke za rubove uz šetnicu.

Pentas - je također poznat kao egipatski zvjezdani cvijet, pentas može podnijeti vrućinu jer je podrijetlom iz Afrike. Cvjeta u nizu boja kao što su ružičasta, bijela, ljubičasta i crvena, a leptiri je jako vole.

Žednjak je sukulent koji je otporan na suhe i vruće uvjete, zbog čega je također popularan izbor za kamenjare. To je izvrsna alternativa travi ili drugim vrstama pokrivača tla ako tražiš rješenje za problematična područja u svom dvorištu. Neke vrste imaju male cvjetove, ali pravi su spektakl zamršeni oblici i sorte ove biljke.

MARINA KNEŽEVIĆ

30.05.2024., 08:08h
08. rujan 2024 05:32