5983
Joško Gatara
StoryEditor
Ribolovna prognoza 14.-20.9.

Promjenljivo vrijeme s ne baš povoljnim uvjetima za ribolov

U danima prve četvrti -kvarta i danima punog mjeseca – uštapa, uspješan ribolov odvijati će se u jutarnjim satima i satima do podne. Dosta dobro loviti će se pred sumrak i mrak. Uspješan ribolov može biti i tijekom noćnih sati. Za lov noću potrebno je strpljenje i dobra izdržljivosti, pogotovo što vremenski uvjeti nisu baš povoljni

Prevladavati će vrijeme pretežnog oblačno, poluoblačno, djelimično sunčano i mogučim kišama i pljuskovima. Dakle, ne baš ugodno razdoblje. S obzirom da je nastupila jesen i temperature će biti nešto niže. Dnevne će se kretati od 24 do 21 stupnja, dok će se noću temperature biti između 15 i 16 stupnjeva. Vjetrovi dosta promjenljivih SZ, SSI, SI, IJI, JI, i JZ smjerova jačine od 15 do 22 km na sat. S obzirom na dosta značajnu promjenu vremena svakako je poptrebno da se osigura i sigurnosna odjeća i obuća i sva potrebna oprema, jer zbog ćudi vremena treba se dobro osigurati a usput, prije odlaska na more, ne zaboravite “ribaru roge” pružiti.

Subota, 14. rujna; prva četvrt -kvarat: četvrti dan; Dobro u svitanju i ujutro do 11 sati a onda podnošljivo do 17 sati. Dobro do sumraka a onda vrlo dobro do mraka. Slabo u noćnim satima.

Nedjelja, 15. rujna; prva četvrt- kvarat: peti dan; Dobro u svitanju i ujutro do 11 sati a onda slabije dp 15 sati. Podnošljivo do sumraka pa tako isto podnošljivo do mraka. Noću slabo.

Ponedjeljak, 16. rujna; prva četvrt-kvarat -šesti dan; - Dobro u svitanju i jutrom do 11 sati a onda slabije, podnošljivo do 16 sati. Vrlo dobro do sumraka, pa odlično do mraka. Do ponoći, u prvim satima noći podnošljivo, a onda slabo u ostalom dijelu noći.

Utorak, 17, rujna; prva četvrt-kvarat- sedmi dan;- Dobro u svitanju i jutrom do 11 sati. Vrlo dobro do 15 sati a onda do sumraka dobro. Do mraka vrlo dobro a onda podnošljivo do 22 sata. U ostalim satima noći slabo.

Srijeda, 18. rujna; uštap -puni mjesec: - prvi dan; -U svitanju i satima jutrom do 13 sati dosta dobro. U poslije podnevnin satima podnošljivo do sumraka. Podnošljivo i do mraka. Noćni sati nisu za ribolov.

Četvrtak, 19. rujna; uštap- puni mjesec: – drugi dan; - U svitanju i satima jutra do podne podnošljivo. Slabo u satima do sumraka a onda dosta dobro do mraka. U noćnim satima može se ostvariti dosta dobar ribolov.

Petak, 20. rujna; puni mjesec – uštap:- treći dan: - U svitanju i ujutro do 10 sati podnošljivo a onda slabo vrijeme ribolova do sumraka. Dosta dobro do mraka. Vrlo dobro do ponoći a onda u ostalim noćnim satima do svitanja dobro.

Ovo ribolovno razdoblje može za one hrabre, strpljive i odlučne ribolovce biti vrlo uspješno jer su vručine spale more je nešto hladnije pa i kretanje ribljih vrsta prema svojim satništima, pružaju više mogućnosti za uspješan ribolov. Za uspješnost potrebna je i svježa ješka a pogotovo dagnja i lignja te srdela i papalina, kao osnovne. Ukoliko se nabavi i kvalitetnija ješka, poput velikog morskog crva, bibija, malih morskih crvića, onda ribolov može zadovoljiti. Ribolov u noćnim satima može biti vrlo uspješan i zanimljiv, jer sama noć, s puno mjeseca, stvara lijepi ugođaj ribolova. Uz ovakvu vremensku prognozu, preporučamo da budete vrlo oprezni i ozbiljni. Na moru nema šale.

Izlazak Sunca

U fazi prve četvrti- kvarta mjesec 14. rujna izlazi u 17:02 sata. Faza prve četvrti-kvarat traje do 17. rujna kada u 18:55 sati prelazi u fazu uštapa- punog mjeseca.

Faze Mjeseca

U fazi prve četvrti- kvarta mjesec 14. rujna izlazi u 17;02 sata. Faza prve četvrti-kvarat traje do 17. rujna kada u 18;55 sati prelazi u fazu uštapa- punog mjeseca.

14.09.2024., 08:17h
JOŠKO GATARA
18. rujan 2024 09:38